Krönika: Helber får hockeyälskare att hålla på KHK

Ikväll spelas den fjärde matchen i den HockeyAllsvenska Finalen och Karlskrona kan skrälla sig till SHL. Lilla Karlskrona med en arena som inte ens nästan klarar kapacitetskraven för SHL är på väg att ta steget upp. Allt till många i Hockeysveriges stora skräck. Nu har Linköpings förre klubbdirektör uttalat sig så plumt att hockeyälskarna bara hoppas på KHK i SHL.

– Klart man hellre vill ha upp Malmö eller Västerås. Lag från större städer med stark hockeytradition. Där passar Karlskrona inte ­riktigt in, säger han till Sportbladet.

Helbers uttalande är inte bara plumt, det understryker bara hans syn på hockeyn och som stärkts i svensk hockey sedan han tillträdde som klubbdirektör i Linköping. Han verkar ha glömt hur hans Linköping gått en liknande resa där ingen i Hockeysverige verkade tro på Linköpings dröm. En dröm som förutom innefattar halvfulla arenor utan direkt supporterkultur. Klappror och kisscam är definitivt inte supporterkultur.

Helber vill hellre ha upp Malmö och Västerås eftersom att de är från större städer, ”Där passar inte Karlskrona in” påstår han. Den gode Helber kanske inte är medveten om att det finns två orter där det spelades SHL-hockey den här säsongen som är mindre än Karlskrona. Både Örnsköldsvik och Leksand har färre invånare, men de är välkomna enligt Helber?

Det är i mina ögon bättre att ha en mindre arena och lapp på luckan och en sjuk stämning. Alternativet är att ha som Linköping 2 650 tomma stolar i snitt per match, på hela säsongen är det 71 550 stolar som står tomma. Det är förresten endast knapp 800 färre tomma stolar än det finns platser i Karlskrona Arena. Nu är nog en kapacitet på 3 464 åskådare i lägsta laget, men de kommer ha lapp på luckan så länge de har häng på att stanna kvar i SHL.

Det är en snabbare död för hockeyn att nästintill stänga SHL, än att klaga på för små arenor och dålig hockeytradition. Hur såg Linköpings hockeytradition ut innan avancemanget till Elitserien – andra gången?

Att få ett Vilda Väsby, Karlskrona, Vita Hästen med flera i SHL är bara uppfriskande för svensk hockey. Tänk om Karlskrona går upp ikväll, Rögle slår ut Västerås, Vita Hästen knäcker Modo och Björklöven fixar respass till Leksand – undrar vad höjdarna på Svenska Hockeyligans kontor skulle säga då?

När den HockeyAllsvenska Finalserien mellan Västerås och Karlskrona startade hoppades jag på ett avancemang för Västerås. Nu efter Helbers klavertramp hoppas jag på Karlskrona. Jag tror dessutom att de tar steget upp redan ikväll!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN