KRÖNIKA: Fantastisk vilja och inställning bakom succén

SHL-tabellen är något haltande. Vissa lag står på 12 spelade matcher medan andra endast spelat 10 så här långt. Men redan nu börjar man kunna urskilja tendenser i tabellen. Den allra tydligaste står Örebro Hockey för. 

När experttipsen rullade in strax innan första nedsläppet i SHL 2017/18 var de flesta ense om att Örebro var en klubb som skulle få kämpa i botten av tabellen och lägga fokus på att slippa kvala sig kvar under våren. Flera gick till och med så långt som att tippa Närkelaget på sista plats i tabellen. Tyngda av spelartapp såsom Greg Squires, Julius Hudacek och Martin Johansson såg det tungt ut för laget som med nöd och näppe klarade sig ifrån kval förra säsongen. Och inte gjorde den tuffa ekonomiska situationen läget bättre. Men Örebros säsongsinledning har bjudit på något helt annat. Efter 11 spelade matcher är man placerat på en mycket imponerande tredje plats i tabellen och så sent som igår hemmabesegrades serieledaren Färjestad med 3-2.

Fingertoppskänsla i värvningarna 

Örebro har lyckats trotsa förhandstipsen och byggt smart efter sin egen förmåga. Med en solid defensiv (näst minst insläppta mål hittills) har man varit en pina för motståndarnas offensiv och därmed haft en grundtrygghet att luta sig tillbaka på. Nye målvakten Eero Kilpeläinen och backarna Victor Ekbom och Linus Arnesson har en stor del i detta. Lägg därtill offensiva succétvillingarna Tylor och Tyson Spink, finnarna Sakari Manninen och Jere Sallinen samt den rutinerade trotjänaren Marcus Weinstocks fina säsonginledning. Dessa är alla spelare som presterat högt över det förväntade i inledningen av säsongen och som kan komma att få en stor betydelse i lagets fortsatta resa mot slutspel. Årets värvningar har hittills visat prov på stor fingertoppskänsla från ansvariga.

Fantastisk vilja och inställning 

Gårdagens vinst mot serieledaren Färjestad kan ses som symbolen för Örebro Hockey just nu. Intensitet i spelet var fantastisk och båda lagen bjöd på underhållande spel. Kvaliteten var hög och dramatiken likaså. Matchen kan mycket väl ha varit en av de bästa hittills denna säsongen. Det mest imponerande med Örebros säsongsinledning är alltjämt den vilja och inställning man visar på isen. De har, lite ironiskt, kallats för ”The red machine” och namnet är för tillfället passande. Tränare Niklas Sundblad har lyckats få ihop truppen till att jobba som ett starkt kollektiv och ingen spelare smiter undan sitt ansvar. Viljan att ge 100 % för laget och inte vika ner sig i ett enda byte är starkt påtaglig och direkt bidragande i framgångarna. Det ska bli kul att se huruvida man kan surfa vidare på framgångsvågen eller ej.

Publikens roll

Inte nog med att laget på isen just nu spelar fantastisk hockey. Även på läktarna i Behrn Arena kokar det. Innan gårdagens match tillägnades laget ett tifo och flera spelare vittnade efter matchen om att publikens stöd var viktigt för att ge spelarna energi. Som matchhjälten Tom Wandell sa till Sportbladet efter matchen: – Jag har aldrig upplevt en sådan här publik tidigare.
Igår var arenan fylld till bredden och publiken var aktiv genom hela matchen. Det är viktigt att lyfta fram supportrarnas stöd i tider då publiken annars sviker och publiksiffrorna sjunker. Visserligen överskuggades supporterinsatsen av de hatiska budskap som spreds till förre Örebrospelaren Martin Johansson, numera i Färjestad. Men här väljer jag istället att fokusera på de goda krafterna som bygger svensk hockey starkare.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN