KRÖNIKA: Djurgårdens höga svansföring kan straffa sig

0
3445
KRÖNIKA: Djurgårdens höga svansföring kan straffa sig
Foto: Henric Wauge
Djurgården flaggar för att det inte kan behålla profilerna till nästa säsong. Frågan är om Djurgårdens höga svansföring kan straffa sig, det undrar Hockeybladets Tomas Hedlund.

Kan Djurgårdens höga svansföring kan straffa sig? Den frågan ställer sig Hockeybladets Tomas Hedlund i en krönika. Det handlar om hur klubben hanterats efter att säsongen ställdes in. Det kommunicerades att ingen spelare skulle korttidspermitteras, att ekonomin var god trots att slutspelets intäkter försvann. Nu med tre dagar kvar på tre av klubbens viktigaste spelares kontrakt kommer nödropen och att spelare lämnar skeppet. Nu är det annat ljud i skällan när klubben kommunicerar ekonomi och spelare, då framförallt Manuel Ågren, Dick Axelsson och Patrik Berggren. Tre spelare som kan vara skillnaden mellan spel om guld och att få kämpa om att ta sig till slutspel överhuvudtaget. Den enda av de tre som kommer att sitta något så när lugnt i båten är Dick Axelsson.

Inga pengar?

I dagen DN kommer Djurgårdens sportchef med nyheten om att klubben tvingas ställa in förhandlingarna med just Axelsson, Ågren och Berglund på grund av ekonomin. Tre spelare som vill spela i klubben nästa säsong och som klubben vill ha i truppen. Djurgården har plötsligt inte råd. Eller plötsligt, vet jag inte. Det har funnits indikationer tidigare på att Joakim Eriksson fått order uppifrån att låsa in kassakistan och kontraktsförslag. Nu har han dessutom fått slänga bort nyckeln.

– För sex veckor sedan hade vi en budget, och i den budgeten ingick planer och förhoppningar att enas med de här tre spelarna, och med ytterligare någon back, säger Joakim Eriksson till DN.se och fortsätter:

– Men med tanke på att det är så mycket osäkerhet behäftat med hösten har vi fått strypa alla förhandlingar och diskussioner tills vi vet mer.

Det är signaler som borde få varenda Djurgårdssupporter att bli orolig och ställa sig ett flertal frågor.

Om nu inte klubben korttidspermitterar spelare och viss personal, varför går inte de bäst betalda anställda ner in lön under en period? Spelare, ledare och ledning borde kunna avstå en del av lönen under en period.

Hur kommer det sig att klubben sitter på 15 miljoner kronor från nyemissionen, utan att agera?

Vad har klubben för ambitioner? Att stå och säga i DN att ”Vi har ett spännande lag under avtal” och i nästa andetag erkänna att det inte är ett topp tre-lag. Det ska satsas på unga spelare, samtidigt som flera av klubbens unga spelare som fått chansen att spela seniorhockey försvinner till andra klubbar. Nu ska nya juniorer spelas in i seniorhockeyn.

Lämnar till konkurrent

Nu kommer uppgifter om att säsongens stora utropstecken i Djurgården, Manuel Ågren, lämnar klubben för konkurrenten HV71. Här är det en spelare som vill vara kvar i klubben, Djurgården har uttalat att det är en prioriterade spelare. Att han inte fått kontrakt var på grund av köpstoppet. Nu verkar köpstoppet vara hävt och Ågren ska alltså vara klar för en konkurrent.

Det är inget konstigt i Ågrens agerande, speciellt om han får uppgifter från klubben att förhandlingarna är lagda på is. Han vill så klart ha ett kontrakt, han vill veta vilka han ska spela med. Det är Sportexpressen som kommer med uppgifterna om Ågren. HV71 är dessutom en klubb som korttidspermitterar sina spelare.

Vill sälja säsongskort

Nyheterna om klubbens situation och val kommer samtidigt som Djurgården vill sälja säsongskort till den kommande säsongen. Hur ska de motivera förra säsongens säsongskortsinnehavare att förlänga sina säsongskort när det inte finns någon framtidstro?

Vad händer om klubbens stjärnor Marcus Högström och Jacob Josefson utnyttjar sina klausuler och lämnar klubben? Då kanske tre potentiella ledare redan är borta och hur var befinner sig Joakim Eriksson då i sin trygghet och hur ska den kommuniceras ut till supportrar, medlemmar, delägare och sponsorer?

Frågorna hopar sig kring Djurgården.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

elva − ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.