Heed får legendarens hederspris

Skellefteås Tim Heed startade karriären som forward, men efter pappas påtryckningar tog han ett steg bakåt i planen och i år får han priset som SHL:s bäste back, Salming Trophy. Priset delas ut av Börje Salming i samarbete med Ishockeyjournalisternas Kamratförening.

– Tim är en modernt spelande back med stora offensiva kvalitéer, byggd på spelförståelse och fin skridskoåkning, säger Börje Salming om Heed.

Tim växte upp i Brunnsäng utanför Södertälje, han var tidigt en viktig pjäs i Södertäljes ungdomslag, mestadels som forward. Efter viss påtryckning av pappa Jonas tog Tim ett steg tillbaka i banan, till en position där han under säsongen 2014/2015 firat stora triumfer.

På 50 spelade grundseriematcher antecknades Tim för imponerade 37 poäng (10+27), 16:e plats totalt, och +16 i personligt facit i plus-minusstatistiken. Som högerskytt var han en av Skellefteås ledande spelare i power play och under våren 2015 förnyades kontraktet att gälla ytterligare två år.

– Det är oerhört hedrande att uppmärksammas av Börje. Hans attityd och inställning är något som jag försöker ta med mig ut på isen. Att alltid ge sitt bästa för laget, det är egenskaper som jag förknippar med Börje – och som jag själv försöker leva efter, sammanfattar Tim Heed.

Hans karriär har inte varit spikrak, med flera klubbyten och lån. Han debuterade som 19-åring, i dåvarande Elitserien, med Södertälje säsongen 2010/2011. Därefter har Tim prövat spel i Växjö Lakers, två gånger, Malmö och Västerås. I Västerås uppmärksammades Tim av Skellefteås ledarprofil, Lasse Johansson. Första säsongen hos mästarlaget av inget större avtryck 5 poäng (1+4) på 40 matcher – annat den här säsongen. Skellefteå är i dag ledande vad gäller spelarutveckling – Tim Heeds ”kurva” är ännu ett bevis.

– Jag är både starkare och rappare än tidigare, jag klarar att spela i ett högre tempo är tidigare säsonger. Med ökad egen styrka och med stöd från ledningen växer också självförtroendet, betonar Tim Heed, som under säsongen mestadels bildat backpar med rutinerade tjecken Martin Sevc, 34 år.

Under säsongen debuterade också Tim Heed för Pär Mårts i Tre Kronor, dubbelmötet med Finland i februari. Han var tidigare vald av NHL-laget Anaheim, men det nya avtalet med Skellefteå innebär att NHL-drömmarna har skjutits på framtiden.

– För min egen utveckling tror jag Skellefteås organisation och träning passar mig bäst. Jag vill ta ytterligare steg och jag är övertygad om att Skellefteå, för närvarande, är bästa plats och lag, för min egen utveckling. NHL, eller någon annan liga, får vänta, avslutar säsongens vinnare av Salming Trophy.

Utmärkelsen delas ut årligen av Börje Salming i samarbete med Ishockeyjournalisternas Kamratförening. Förra säsongen, 2013/2014, belönades Patrik Hersley, Leksand, nu i KHL-laget Sibir Novosibirsk.

– Tim är en modernt spelande back med stora offensiva kvalitéer, byggd på spelförståelse och fin skridskoåkning. Han har i Skellefteå byggt på sin fysik, och därmed starkt utvecklat sitt defensiva spel. Han är fortfarande ung, och hans framtid är mycket ljus, motiverar Börje Salming valet av bäste back i SHL.

Salming Trophy
Utmärkelsen Salming Trophy går till säsongens bästa svenskfödda back i svensk ishockey. Priset är årligen återkommande och pristagare utses av Börje Salming, ”B.J”, i samarbete med Ishockeyjournalisternas Kamratförening. Salming Trophy delades ut första gången säsongen 2008/2009. Det är insatser i grundserien som premieras.
2008-2009 Marcus Ragnarsson, Djurgårdens IF
2009-2010 Magnus Johansson, Linköpings HC
2010-2011 David Rundblad, Skellefteå AIK
2011-2012 Mattias Ekholm, Brynäs IF
2012-2013 Magnus Nygren, Färjestads BK
2013-2014 Patrik Hersley, Leksands IF
2014-2015 Tim Heed, Skellefteå AIK

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN