HEDLUND: Så slutar SHL – Linköping, Luleå, Malmö, Mora, Rögle

Starten av SHL 2018/2019 rycker allt närmare och det är dags för mig att tippa hur ligan slutar. Det blir en serie i tre delar, där lagen är indelade i alfabetisk ordning bakifrån. Idag kollar vi in Linköping, Luleå, Malmö, Mora och Rögle.

Hur slutar SHL den här säsongen? Det är den tiden på året som listorna haglar i media. Det är dags för min lista om hur SHL-tabellen kommer att se ut i mars 2019. Vilka vinner serien? Vilka får kvala? Vilka går till slutspel? Frågorna är många och svaren är nog lika många som det finns hockeyälskare i landet.

Du får gärna ge din placering av de här fem lagen i SHL, du får så klart dela med dig av hela din tabell.

Rögle

Rögle har gått igenom en total makeover sedan bröderna Abbott tog över klubben. Kanada är ledordet inför det som ska bli kubbens klättring mot toppen av svensk hockey – det är i alla fall Abbotts och klubbens mål. Sportchef, tränare, assisterande tränare och kapten kommer från just Kanada. Rögle kommer att bli en obehaglig överraskning den här säsongen. Direktplats till kvartsfinal.

Utropstecken: Värvningen från HV71, Erik Andersson, är en klassvärvning. Kommer att vara en stor del i klubbens förvandling från bottenlag till topp-sex.

Frågetecken: Daniel Zaar kommer hem efter en misslyckad säsong i Malmö. Supportrarna i Rögle var förbannade över Zaars klubbval och nu när han är tillbaka riskerar att det att krampa för honom.

Hur säkert sitter tränarna: Cam Abbott och kompani är en av de tränarkonstellationer som sitter säkrast i SHL. Rögle kommer att gå bra från start och Chris sparkar inte brorsan. Så säkert sitter de: 97 procent.

Mora

Andra säsongen är svårast heter det. För Mora var förra säsongen eldprovet. Med starkare ledare och en något uppdaterad trupp kommer Mora att klara sig till ingenmansland när vi gör bokslut efter den här säsongen. Mats Lusth kan väcka döda med sin blick.

Utropstecken: Hemvändaren Adam Masuhr, tidigare Andersson, ger laget stabilitet bakåt och han blir också en bra kapten för klubben. Pappan som laget verkligen behöver.

Frågetecken: Återkommande Kevin Gagné kommer från en tung säsong i Rögle. Problem både på och utanför isen i Ängelholm. Nu är han tillbaka i Dalarna och comebacken i Mora blir tuff. Var står han?

Hur säkert sitter tränarna: Med Mats Lusth vid rodret blir det åka av i Mora. En passionerad tränare som kan väcka döda med sin blick och sätt. Kommer att räcka till ingenmansland, men truppen är för svag att komma högre upp i tabellen Så säkert sitter de: 80 procent.

Malmö

Förra säsongen var Malmö mina favoriter och slutade sexa. Nu är ekonomin mer ansträngd och truppen är sämre än förra säsongen. Därför är Malmö den kommande säsongens sänke i SHL och får kämpa om en plats i ingenmansland.

Utropstecken: Återföreningen av Frederik Storm och Henrik Hetta kommer att bli otroligt spännade att se. Kommer de att hitta tillbaka till det de hade förut? Jag tror att de är de som bär Malmö framåt.

Frågetecken: Skadebenägna målvakten Christopher Nihlstorp är klubbens stora frågetecken. Dessutom är ettan i målet Oscar Alsenfelt i starkt behov av en bra backup, då han kan hamna i djupa svackor.

Hur säkert sitter tränarna: Peter Andersson är sportchefen Patrik Sylvegårds favorit, däremot är kravbilden hög och en dålig start kan göra att Andersson får se sig om efter en ny arbetsgivare under säsongen. Assisterande tränarna bli kvar om Andersson ryker. Så säkert sitter de: 50 procent.

Luleå

Luleå är alltid luriga, kommer de att lyfta med ”Bulan” vid rodret en andra säsong eller fortsätter kräftgången? Sjundeplats och respass i åttondelen förra säsongen, nu något sämre. Det blir ändå slutspel för Luleå.

Utropstecken: Redan förra säsongen var han ett utropstecken i Luleå. I år blir Emil Larsson ett ännu större utropstecken. Andra säsongen i SHL och nu växer han ut till etablerad stjärna.

Frågetecken: Känner mig som något av djävulens advokat när jag nominerar upphaussade Erik Gustafsson till frågetecken. En av anledningarna är de enorma krav som ställs på den 29-årige SHL-debutanten.

Hur säkert sitter tränarna: Thomas ”Bulan” Berglund är Luleå, tillsammans med Roger Kyrö och Henrik Stridh sitter han nog rätt säkert. Endast en katastrof med tio raka förluster får Luleå att att dra silkessnöret. Så säkert sitter de: 90 procent.

Linköping

Nia förra säsongen och det blir Cluben även den kommande säsongen. Med hjärtat i halsgropen efter en svag inledning räddas säsongen i slutet och Linköping tar sig till åttondelen, till att börja med.

Utropstecken: Den som blir det största utropstecknet i Linköping är Daniel Olsson Trkulja. Hans andra säsong i SHL kommer att överraska många.

Frågetecken: Det stora frågetecknet är värvningen av Tommy Jonsson. Inte den typ av coach som Cluben behöver. Ny tränare i Saab Arena i november är min bedömning.

Hur säkert sitter tränarna: Starten i SHL gör att sportchefen Fredrik Emvall tidigt kommer att sondera terrängen efter lediga tränare. Tränarbytet sker under novemberuppehållet, kan bli en lösning inom klubben. Så säkert sitter de: 5 procent.

Sluttabellen 2018/2019

01.
02. Växjö
03.
04.
05. Rögle
06.
07. Skellefteå
08.
09. Linköping
10. Luleå
11. Malmö
12. Mora
13. Timrå
14. Örebro

Del tre med tipsen för Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad och HV71 kommer imorgon onsdag.
Del ett med Skellefteå, Timrå, Växjö och Örebro>>>
Så här tippade Piotr Arvidsson SHL redan i juni>>>

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN