HEDLUND: Så slutar SHL – Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV71

Starten av SHL 2018/2019 rycker allt närmare och det är dags för mig att tippa hur ligan slutar. Det blir en serie i tre delar, där lagen är indelade i alfabetisk ordning bakifrån. Idag kollar vi in Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad och HV71.

Hur slutar SHL den här säsongen? Det är den tiden på året som listorna haglar i media. Det är dags för minsista del om hur SHL-tabellen kommer att se ut i mars 2019. Vilka vinner serien? Vilka får kvala? Vilka går till slutspel? Frågorna är många och svaren är nog lika många som det finns hockeyälskare i landet.

Du får gärna dela med dig av hela din tabell.

HV71

Förra säsongen gick inte alls som HV71 tänkt sig. De som då var regerande mästare slutade på åttonde plats och åkte ut redan i åttondelsfinalen mot Linköping. Nu ska HV71 framåt igen och de kommer att få ett rejält lyft. Fjärdeplatsen och hemmaplansfördel i kvartsfinalen hägrar för Smålands näst bästa klubb.

Utropstecken: För drygt en månad sedan trodde jag att Martin Fehérváry skulle bli säsongens utropstecken i klubben. Nu har HV71 värvat Nils Andersson och då ändrar jag mig till Umeåsonen som blir säsongens utropstecken. En klassback som får klubben att lyfta.

Frågetecken: Robin Figren är HV71:s frågetecken den kommande säsongen. Han får mindre och mindre istid i HV71 och sett till lön kommer han vara den som tjänar mest per producerad poäng och spelade minuter. På något sätt används Figren fel i HV71 och det hämmar honom.

Hur säkert sitter tränarna: Hemstöpt i huvudtränaren Johan Lindbom och ett ton med erfarenhet i assisterande tränaren Stephan Lundh ger trygghet. Lägg där till att klubben kommer att lyfta från förra säsongens bottennapp, det gör att tränarna sitter tryggt. Så säkert sitter de: 97 procent.

Färjestad

År två med helt ny ledarstab och vem trodde att de skulle sluta fyra redan första året. Mycket spets har försvunnit och ny spets har kommit in, det gör att Färjestad klättrar en placering den här säsongen. Många av segrarna kommer på hemmaplan.

Utropstecken: Joakim Nygård, går från klarhet till klarhet i Färjestad. Nu är det dags för 25-åringen att blomma ut till en riktigt stjärna. Förra årets poängskörd, 17+17=34, kommer att öka den här säsongen. Gör sin sjunde säsong i A-laget.

Frågetecken: Det som kan hota tredjeplatsen för Färjestad är målvakterna. Hur stark är Markus Svensson? Är det rätt värvning för FBK? Backupen Adam Werner är bara 21 år, är han redo om Svensson sviktar?

Hur säkert sitter tränarna: Det blir svårt att få samma start som förra säsongen, då FBK vann hela tiden och avgörandet kom ofta med mål i tom bur. Det blir svårt att göra om, men trots det sitter nya tränarstaben säkert. Så säkert sitter de: 92 procent.

Frölunda

Förra årets trea når inte upp till målet den kommande säsongen. Det blir kvartsfinal utan att behöva spela åttondelsfinal, men det är med ett nödrop. Backar alltså tre placeringar och det kommer att muttras bland Goa Gubbar. Inte mycket sämre än förra säsongen, men motståndarna har blivit bättre.

Utropstecken: Pathrik Westerholm en för motståndarna mycket obekväm spelare. Fick fjolårssäsongen spolierad av en skada. Nu får tvillingbrodern Ponthus tillbaka sin lekkamrat på isen. Det kommer betyda många poäng för brödraparet och framförallt massa irritation hos motståndarna.

Frågetecken: Rhett Rakhshani har blivit en handelsresande i SHL, Frölunda blir hans femte SHL-klubb på sju säsonger. Tror att Rakhshani har peakat och riskerar att hamna i tredjefemman rätt snabbt.

Hur säkert sitter tränarna: Roger Rönnberg sitter säkert i Frölunda, ett mellanår är inget som skakar om klubben. Så säkert sitter de: 99 procent.

Djurgården

Förra säsongens stora utropstecken, Djurgården, har ett ännu bättre lag den här säsongen. Vilket lag i SHL förutom Djurgården kommer att ha tre producerande kedjor? Får klubben dessutom fart på powerplay kommer de att vara livsfarliga. Även här, vilket lag har tre potentiella powerplayuppställningar? Djurgården vinner serien.

Utropstecken: Daniel Brodin, gör comeback på riktigt efter korsbandsskadan i slutet av säsongen 2017/2018. Med två försäsonger i kroppen kommer Brodin vara tillbaka större, starkare och elakare än någonsin.

Frågetecken: Tom Nilsson har inte lycktas i klubben han har haft som favoritklubb i unga år. Skadebenägen kropp gör att Nilsson riskerar en säsong till på läktaren. Endast 41 matcher på två säsonger i kroppen. Missat en del av försäsongen också på grund av skada.

Hur säkert sitter tränarna: Robert Ohlsson förlängde precis sitt kontrakt och Stefan Nyman gör underverk med Djurgårdens försvarsspel. Under försäsongen har även Mikael Håkansson fått fart på powerplay. Djurgårdens tränare sitter säkert. Så säkert sitter de: 99 procent.

Brynäs

Sedan SM-finalen 2017 har det gått sämre för Brynäs. Förra säsongen var en stor besvikelse och man sparkade nygamla tränaren Roger Melin. Tommy Sjödin fick ta över, trots spekulationer fick han förtroendet att ta huvudansvaret även den här säsongen. Brynäs kommer inte att lyfta den här säsongen, till åttondelsfinal går de i vilket fall som helst.

Utropstecken: Jesper Jensen kommer från en poängmässigt lite sämre säsong jämfört med säsongen innan. Jensen är revanschsugen och hamnar han i rätt omgivning blir han att räkna med ordentligt den kommande säsongen.

Frågetecken: Tomi Karhunen, nyförvärvet på målvaktssidan. Förra säsongen blev det endast 14 matcher i tre olika klubbar. Får inte David Rautio till det kommer det bli en skakig säsong bakåt i Brynäs.

Hur säkert sitter tränarna: Brynäs kommer inte att sparka Tommy Sjödin och kompani. Inleder laget svagt kan man ta in en ny huvudtränare om det finns någon som stämmer på kravbilden. Någon kanske får andra uppgifter om en ny huvudtränare kommer in. Så säkert sitter de:80 procent.

Sluttabellen 2018/2019

01. Djurgården
02. Växjö
03. Färjestad
04. HV71
05. Rögle
06. Frölunda
07. Skellefteå
08. Brynäs
09. Linköping
10. Luleå
11. Malmö
12. Mora
13. Timrå
14. Örebro

Del ett med Skellefteå, Timrå, Växjö och Örebro>>>
Del två med Linköping, Luleå, Malmö, Mora och Rögle>>>
Så här tippade Piotr Arvidsson SHL redan i juni>>>

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN