HEDLUND: Det håller inte Leksand – glöden saknas redan på bänken

Igår hade jag laddat för klassikermötet mellan Djurgården och Leksand. Jag bänkade mig på pressläktaren och förväntade mig en kamp i 60 minuter, kanske till och med lite längre. Så besviken jag blev och det var först efter matchen jag såg allvaret i hur det är ställt med Leksand, det skriver Hockeybladets Tomas Hedlund i en krönika.

Leksand ska ha något stort på gång, de har SHL:s bästa formation i Marek Hrivik, Carter Camper och Peter Chelarik. De ska leda Leksand och ska skrämma motståndarnas försvar, men jag såg knappt röken av stjärntrion. Faktum är att de tillsammans endast mäktade med sex skott på mål tillsammans. Då hade de tre powerplay på sig att leverera.

Om jag backar bandet har trion endast mäktat med en poäng, ett mål från Peter Chelarik. De två senaste matcherna har trion inte gjort en enda poäng. Det är en del i Leksands problem.

Oinspirerat

Under matchen mot Djurgården slogs jag framförallt av två saker, vilket var gårdagens skillnad mellan lagen.

Djurgården saknar lagkaptenen Jacob Josefson, backbjässen Marcus Högström, Michael Haga och nye stjärnskottet William Eklund. Det kanske spelade en roll, men de spelare som normalt sett inte står i rampljuset tog sitt ansvar och spelade för laget. Vem hade trott att Kalle Östman, normalt sett center i tredje eller fjärde kedjan skulle komma in och bli en stöttepelare? Han har lyft sig enormt, i ett lag som jobbar som ett lag. De har också något som Leksand saknar, vilket jag kommer till.

Den andra saken är att Leksand var precis tvärtom, stjärnan Mattias Ritola saknas, stjärntrion Chelarik, Camper och Hrivik är mer än lovligt bleka. Då finns det ingen alls som kan, vill eller orkar kliva fram. Lagkaptenen Patrik Zackrisson saknar drivet. Storvuxne backen Jonas Ahnelöv ser bara klumpig ut när han agerar målvaktsskymmare i powerplay. Ingen som helst gnista, det var bara målvakten Janne Juvonen som höll laget kvar i matchen. En annan som visade framfötterna var August Berg, som försökte driva på.

Bristande ledarskap

Det brister helt klart i ledarskapet i Leksand. Till skillnad från Djurgårdens ledare, som coachar aktivt, är det knappt någon aktivitet i Leksands bås. Det finns ingen i energi alls i Björn Hellkvist, varken under matchen eller på presskonferensen efteråt. Han framträder som en halvmesyr och får mig att ställa frågan om det verkligen var värt att lösa honom från kontraktet i Modo?

Det är här Leksands stora problem är, vem ka leda laget? Är det tränarstaben? Är det superkedjan? Är det lagkaptenerna? Är det general managern? Är det styrelsen?

Det är många många frågor hos en klubb som har en nutidshistoria i att byta tränare och ledare väldigt ofta. Det är inte bra och kraven på tränarnas avgång kommer inte från supporterled som jag förstått det. Jag diskuterade frågan med en journalist med Leksand som specialområde under matchen och han sa att det är ledningen som har väldigt dåligt tålamod.

Rädda sig kvar

Just nu ska Leksand tacka sin lyckliga stjärna att framförallt Brynäs och Malmö inte är bra, HV71 och Linköping kan mycket bättre. Men faktum är det att Leksand riskerar att få kvala om de inte hittar en lösning på systemfelet som finns i herrlaget just nu. Vill det sig illa är Leksand det första laget som åker ur SHL genom play out och sedan får man börja om med ett svårare system att komma upp igen.

Laget har kapacitet att hålla sig kvar och klubben behöver ta ett beslut i hur det ska bli en fortsättning i SHL.

Enligt uppgifter från Kvällsposten har Leksand gjort klart med kanadensaren Carter Ashton.

Hur går det för Leksand den här säsongen

  • De går till slutspel (45%, 628 Votes)
  • De hamnar i ingenmansland (33%, 458 Votes)
  • De åker ur SHL (17%, 233 Votes)
  • De kvalar sig kvar (6%, 82 Votes)

Total Voters: 1 401

Loading ... Loading ...

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN