HEDLUND: De blir flippar och floppar i SHL 2018/2019

Med 71 dagar kvar till SHL-premiären ska jag ta mig en riktig ishink över huvudet, samtidigt som jag spanar in i spåkulan – vilka spelare flippar och vilka spelare floppar den kommande säsongen i SHL?

Det är alltid vanskligt att utse vilka som flippar eller floppar i ett lag inför en säsong. Nu är det 71 dagar kvar till nedsläpp i SHL och det är dags för Hockeybladets första lista på vilka som kommer att lyckas eller för den delen att misslyckas i sina lag den kommande säsongen.

Låt oss se vilka som hissas och dissas två månader och nio dagar innan första nedsläpp.

Brynäs

Flipp: Jesper Jensen kommer från en poängmässigt lite sämre säsong jämfört med säsongen innan. Jensen är revanschsugen och hamnar han i rätt omgivning blir han att räkna med ordentligt den kommande säsongen.

Flopp: Tomi Karhunen, nyförvärvet på målvaktssidan. Förra säsongen blev det endast 14 matcher i tre olika klubbar. Får inte David Rautio till det kommer det bli en skakig säsong bakåt i Brynäs.

Djurgården

Flipp: Daniel Brodin, gör comeback på riktigt efter korsbandsskadan i slutet av säsongen 2017/2018. Med två försäsonger i kroppen kommer Brodin vara tillbaka större, starkare och elakare än någonsin. En av spelarna som till och med skulle kunna vara kapten för Djurgården, åtminstone assisterande kapten.

Flopp: Tom Nilsson har inte lycktas i klubben han har haft som favoritklubb i unga år. Skadebenägen kropp gör att Nilsson riskerar en säsong till på läktaren. Endast 41 matcher på två säsonger i kroppen.

Frölunda

Flipp: Pathrik Westerholm en för motståndarna mycket obekväm spelare. Fick fjolårssäsongen spolierad av en skada. Nu får tvillingbrodern Ponthus tillbaka sin lekkamrat på isen. Det kommer betyda många poäng för brödraparet och framförallt massa irritation hos motståndarna.

Flopp: Rhett Rakhshani har blivit en handelsresande i SHL, Frölunda blir hans femte SHL-klubb på sju säsonger. Tror att Rakhshani har peakat och riskerar att hamna i tredjefemman rätt snabbt.

Färjestad

Flipp: Joakim Nygård, går från klarhet till klarhet i Färjestad. Nu är det dags för 25-åringen att blomma ut till en riktigt stjärna. Förra årets poängskörd, 17+17=34, kommer att öka den här säsongen. Gör sin sjunde säsong i A-laget.

Flopp: Linus Johansson kan få det svårt med omställningen från Stockholm till Karlstad. I Stockholm konkurrerar hockeyn med allt och det är lätt att vara anonym utanför isen. I Karlstad där han kommer att vara förste- eller andrecenter kommer pressen att öka. Att prestera när alla känner igen honom alltid, om det så är i korvkön eller i biosalongen. Det är något som kan bli Johanssons akilleshäl – det är en större omställning än man tror.

HV71

Flipp: Martin Fehérváry, är en stor talang. Han draftades i midsommarhelgen och kommer att lånas ut till HV71 under säsongen. Det är en back som kommer att fylla Lawrence Piluts plats vad det lider. Kommer att klara steget till SHL galant.

Flopp: Robin Figren får mindre och mindre istid i HV71 och sett till lön kommer han vara den som tjänar mest per producerad poäng och spelade minuter. På något sätt används Figren fel i HV71 och det hämmar honom.

Linköping

Flipp: Daniel Olsson Trkulja var en sen värvning i fjol från AIK. Har haft ett år på sig att växa in i SHL och kan bli det stora stjärnskottet i LHC. En late bloomer som jag tror vi kommer få se i blågult i vinter.

Flopp: Jag förstår inte värvningen av Tommy Jonsson alls. Det är inte den typen av tränare som LHC behöver. Nej, jag tror att det byts tränare i Saab Arena lagom till novemberuppehållet.

Luleå

Flipp: Ytterligare en spelare som gör sin andra säsong i SHL. Emil Larsson har alla chanser att fullfölja debutsäsongen där han gjorde hela 24 mål för sitt Luleå. En het kandidat till att få dra på sig en blågul tröja i vinter.

Flopp: Här är en spelare som är alldeles för upphaussad. Erik Gustafsson kommer att få spela under så mycket press och förväntningar. Gör SHL-debut vid 29-års ålder.

Malmö

Flipp: Frederik Storm och Henrik Hetta får äntligen spela med varandra igen. Det kommer att bli succé och i dem har Malmö ett av SHL:s bästa anfallspar. Den som får spela i samma kedja som dessa herrar kommer att få en bra säsong även han.

Flopp: Målvakten Cristopher Nihlstorp är skadebenägen och kommer inte kunna matcha Oscar Alsenfeldt i målet. Problemet för Malmö kommer att bli när Alsenfeldt får sina svackor och inte tillräckligt med konkurrens på träningarna. Då kan matcher förloras och det stort.

Mora

Flipp: Stabile backen, Adam Masuhr (hette Andersson tidigare) är tillbaka i Mora för en fjärde sejour. Kommer att tajta till Moras defensiv ordentligt. Den pappan laget behöver.

Flopp: Kevin Gagné lämnade Mora för Rögle när laget tog sig upp i SHL. Efter en fiaskoartad säsong med problem även utanför isen är han nu tillbaka i Mora. Får svårt att leva upp till förväntningarna.

Rögle

Flipp: Värvningen från HV71, Erik Andersson, kommer visa sig vara en klassvärvning för Rögle. Helt klart en viktig pjäs i det som ska bli bröderna Abbotts extreme makeover av Rögle. HV71 kommer nog att ångra sig duktigt.

Flopp: Hemvändaren Daniel Zaar, kommer tillbaka ett år för sent. Valde konkurrenten Malmö förra säsongen, något som gör att supportrarna kommer att vara kräsna och kraven på honom kommer att vara gigantiska. En trög start kommer ge en jobbig säsong för Jonstorpssonen som kom till Rögle första gången som 16 åring.

Skellefteå

Flipp: Den av Malmö dumpade, Robin Alvarez, är full av revanschlust. I Skellefteå kommer han få revansch redan första säsongen. Blir en viktig kugge i klubbens offensiv. Poängmässigt dålig säsong förra säsongen, å andra sidan hade han inte tränarens förtroende.

Flopp: Med Mikael Tellqvist som mentor slog Mantas Armalis igenom ordentligt säsogen 2015/2016. Armalis lämnade Djurgården och SHL minst ett år för tidigt och efter två jobbiga säsonger är han tillbaka i svensk hockey. Dock är han sämre än när han lämnade.

Timrå

Flipp: Niklas Svedberg har jobbat i det tysta, slog aldrig i NHL. Kommer hem till SHL i precis rätt ålder och Timrå är precis rätt lag för Svedberg att börja om i. Vann SM-guld 2012 med Brynäs och spelade till sig förstaspaden i slutspelet. Kommer att vara mycket nyttig för Timrå.

Flopp: Här undrar jag varför Kent Norberg värvade danske Morten Madsen. Var det för rutinen att ha två spelare som är 30 plus i det annars unga laget? Det är ingen poängmaskin som värvats till Timrå. Dessutom kapten i Karlskrona som åkte ur SHL, det ger fiaksovibbar.

Växjö

Flipp: Den defensivt skickliga backen, Niclas Burström, kommer hem till SHL. Tror att Växjö blir en bra miljö för backen med två SM-guld och ett VM-brons på meritlistan. Har inga krav att vara backstjärnan i Växjö då det finns fler bra backar i truppen.

Flopp: Nyförvärvet från KHL, Roman Horák, gjorde sin poängmässigt sämsta säsong på flera år. Gjorde inget större avtryck i VM. Känns som en missräkning av Växjö. Nu har Sam Hallam väckt lik till poängmaskiner, men här tror jag att den gode Hallam går bet.

Örebro

Flipp: Stefan Stéen fick aldrig chansen i vare sig Växjö eller Färjestad. Det här är Stéens chans att slå igenom ordentligt och kan komma att konkurrera ut Eero Kilpeläinen, som inte hade samma konkurrens förra säsongen. Målvaktssidan kan vara ett av Örebros starkaste kort under nästa säsong.

Flopp: Vad hände i förhandlingarna mellan Aaron Palushaj och Brynäs? Visst fanns det konkurrens, det visar klubbvalet. Vanskligt klubbyte och här tror jag på en kort säsong i Örebro, kanske en återkomst i Brynäs innan 15 februari?

Jag vill åter påpeka att det är 71 dagar kvar till nedsläpp. Hur ser din lista ut?

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN