HANSSON: Så slutar SHL 2017/2018

På lördag släpps pucken på fem arenor i Sverige. Äntligen säger jag! Premiären av SHL går av stapeln och frågorna är många. Frågetecken ska bli utropstecken och vi ska bjudas på mål, tacklingar, dragningar, läckra assist och säkerligen en hel del gruff på isarna i vinter som sig bör. Så här tippar jag att SHL kommer att sluta efter 52 omgångar.

14. Mora IK

Som nykomling är det inte lätt att hålla sig kvar i SHL. Mora ser ut som en jumbo i mina ögon och lär få inrikta sig på att kvala sig kvar. Christian Engstrand måste stå på huvudet hela säsongen för att man ska komma högre i tabellen. Stora frågan är om offensiven håller klass nog? För många oprövade kort som behöver få genombrott på denna nivån för att det ska räcka för att undvika kval.

13. Örebro HK

Örebro är i stor gungning med massa problem i organisationen. Förra säsongen var bara en försmak, den här får man kriga med näbbar och klor för att undvika kval. Man får sätta hoppet till Kilpeläinen i mål. Backsidan imponerar inte och framåt är Libor Hudacek för ensam. Joakim Andersson behöver visa att han håller efter förra årets skadeproblem, bröderna Spink är spännande tillsammans med Abols dock.

12. Karlskrona HK

Karlskrona har lyckats hålla sig kvar i SHL på ett imponerande sätt hittills. Jag tror att man lyckas iår igen, med smarta värvningar. Målvaktsposten är ett frågetecken, Jönsson gjorde det väldigt bra förra säsongen, håller han en hel säsong som förstamålvakt? Karlsson och Murphy är rutinerade och ska stå för offensiven från backplats. Carl Persson blir intressant att se, men det gäller att Paulsson höjer sig rejält, samt att Guter och Kellman fortsätter producera mål och poäng framåt. Får förmodligen inte en sån succéartad start som förra året och kommer få kämpa hårdare för att hålla sig ovanför strecket.

11. Rögle BK

Även här en ny målvakt i Ville Kolppanen som spelat i KHL. Meriterad, kan han fixa vinster på egen hand till skånelaget? Får man behålla Liljegren är backsidan intressant med Fairchild och bröderna Bibic som alltid fixar rubriker. Aaltonen är tillbaka och håller fortfarande hög klass. Brithén blir kapten med nyvunnet SM-guld i ryggen. Det är en fin mix av skickliga spelare framåt och man bör göra en hel del mål i vinter vilket tar dom till en elfteplats.

10. Luleå HF

Ett väldigt bra målvaktspar i Lassinantti och Gustavsson som är ett lovande löfte. Sondell ska stå för offensiven från backplats, men bakom honom ser det tunt ut. Johnston andas flopp vid en första anblick, men en favorit i Jaros kanske kan ta sitt stora kliv i utvecklingen? Cehlin, Olausson och Hishon kan bli både och på förhand. Mest intressant är ungtupparna Lundeström och Emanuelsson som kan fira triumfer i vinter. Men överlag ser man lite för tunna ut för att komma högre än såhär.

9. Djurgårdens IF

Eriksson petades från Växjö när man värvade Viktor Fasth, det tackade DIF för när Tellqvist försvann. Backsidan är ett stort frågetecken dock, för mycket defensivt tänk där bara Högström är renodlat offensiv. Man har flera forwards som kan göra riktigt bra säsonger där Bergfors, Bourque, Engqvist, Ljungh och Ridderwall sticker ut. Kommer sakna Brodin som beräknas vara tillbaka i januari. Bör bli åttondelsfinal igen för stockholmarna.

8. HV71

Ett konstigt val att ha HV71 redan här kanske. Men mästarna från ifjol har tappat en hel del i slagkraft sen guldet. Linus Söderström ska ta sig an en av tradition svår ”sophomore season” i ligan och värvningen av Jaakola imponerar inte trots hans meritlista. Man har fortfarande verktyg för att ta sig hela vägen, men då ska nyförvärv som Sweatt, Ejdsell, Engvall och Wärn prestera på en hög nivå. En baksmälla efter guldet gör att man hamnar här.

7. Skellefteå AIK

Skellefteå tappar en placering jämfört med fjolåret. Man har ligans bästa spelare och man kan inte direkt klaga på spetsen på målvaktsposten där Ortio är en toppmålvakt, och bland forwards hittar vi ligans poängkung Lindström tillsammans med spetsspelare som Möller, Holloway och Anderson. Nyförvärven på backsidan är dock frågetecken än så länge, Ellis, Kostka och Katic som bara spelade några matcher förra säsongen behöver leverera direkt för att man ska komma högre i min mening. Kan bli intressanta åttondelsfinaler om jag tippar rätt om inte annat.

6. Färjestad BK

Ny tränare som fortsätter implementera det ”nya” FBK. Stabilt målvaktspar och en bra mix bland backarna där nyförvärven Virtanen och Westin varit riktigt bra tillsammans på försäsongen. Ingen kan ersätta Nygren, men Wikstrand och Virtanen ska kunna ersätta hans poäng på ett bra sätt. Melart blir en viktig kugge i försvaret. Framåt är topp sex vasst där förstaformationen är intakt. Den var oerhört framgångsrik men på tok för ensam förra säsongen. Nu kommer laget ha fler poänggörare när man värvat in spelare som Axelsson, Johansson och Lindqvist. Rasmus Asplund tror jag kommer ta klivet upp bland toppen av SHL innan NHL-äventyret börjar nästa säsong.

5. Brynäs IF

Finallaget från förra säsongen har värvat intressant, och som tidigare säsonger så finns det intressanta nordamerikaner med bland nyförvärven. Med tidigare succévärvningar som Paille, Clark och Gunderson kvar i laget så har man tagit in Palushaj och Caporusso där den förstnämnda ska bli allra mest intressant att stifta bekantskap med. Mikael Johansson lär få förlängt med laget, då han håller hög klass på denna nivån fortfarande, trots ett struligt fjolår. Roger Melin vet vad som krävs och har alltid en eller två rävar bakom öronen, kan mycket väl lotsa laget till ett starkt slutspel igen.

4. Malmö Redhawks

Seriens bästa målvaktspar i Alsenfelt och Nihlstorp, bara en sån sak räcker långt. Det såg vi inte minst i förra årets slutspel där man överraskande tog sig till semifinal. Nu har man värvat bra under sommaren och det känns som en naturlig utveckling att man avancerar i tabellen. Andy Miele ska bli oerhört intressant att se, öst in poäng i AHL dom senaste åren och om han är välscoutad kommer han bli en grym attraktion på isarna i vinter. Zaar och Görtz är två till som kan lyfta rejält. Är man redo att ta nästa steg?

3. Växjö Lakers

Har värvat in seriens kanske bästa målvakt i Fasth som varit ruskigt bra i KHL dom senaste två åren. Given OS-målvakt när NHL-spelarna inte ansluter. Daniel Rahimi fyller på en redan stark backsida där man har en fin balans. Frågetecken dock för om man har någon riktigt offensiv back som man kan använda i PP? Trots rejäla tapp i Everberg, Palola och Emil Pettersson så har man gjort fina värvningar i Pesonen, Lundberg och brorsan Elias Pettersson. Här finns det kvalitet i topp sex och det kommer ge resultat i serien dessutom.

2. Frölunda HC

Frölunda ser på förhand ut som favoriter till guldet enligt många experter, och man har utan tvekan ingredienserna för att vinna. Gustafsson i målet får uppbackning av Mattsson som var riktigt bra i Timrå. Dahlin kommer det skrivas spaltmeter om, lär gå etta i draften och kommer utvecklas för varje match som går. En stark backsida överlag och när vi ser till forwards så finns där potential. Bröderna Westerholm är fina nyförvärv, men den som imponerar mest är poängkungen Ryan Lasch som är tillbaka i Göteborg. Tror inte riktigt att dom klarar av att komma etta i serien, men i slutspelet blir man att räkna med.

1. Linköpings HC

Här har det förstärkts så det förslår. Jonas ”Monstret” Gustavsson var omutlig när FBK vann guld 09, kan han hålla 50% av den nivån fortfarande så är han fortfarande en av seriens bästa målvakter. Billins och Näkyvä offensivt, Lundgren och Larsson defensivt är en riktigt bra backfyra. Framåt har vi kvalitet i många spelare, däribland hemvändarna Mårtensson och Sörensen. Zengerle och Roy är meriterade nyförvärv, lägg till bröderna Olimb och Gordon så finns det en farligt bra mix av det som behövs för att göra en bra grundserie. Frågan är om man faller i slutspelet ändå?

Läs också:
Så tippar Tomas Hedlund säsongen 2017/2018>>>
Så tippar Robin Lennartsson säsongen 2017/2018>>>

Hur ser din tabell ut? Diskutera gärna.
Hockeybladet söker skribenter

Vill du bli Hockeybladets nya skribent? Läs mer här>>>

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN