Han tog den långa vägen till SHL: ”Trodde någon drev med mig”

Möt spelaren som tog en minst sagt annorlunda väg till svensk hockeys finrum, SHL. Nu är han en av lagets viktigaste pjäser – redan under sin första säsong.

Joel Persson gör som 23-åring sin första säsong i SHL, hos topplaget Växjö Lakers. För den högerfattade backen tycks dock steget mellan division ett och Sveriges högsta serie inte vara något större problem. Efter 13 spelade matcher leder han den interna poängligan för backar i laget och får enormt med förtroende från tränarna.

  • Jag har fått stort förtroende och spelat ganska mycket. Även i offensiva situationer också, och fått göra några mål och någon assist, så jag tycker det har rullat på bra, säger Joel Persson till Hockeybladet.

Persson visst inte att det fanns intresse från SHL

Vägen till toppen var för Joel Persson egentligen en högst oväntad saga, även för honom själv. Som juniorspelare hoppade han inte på tåget till någon elitklubb under sin juniorkarriär. Men efter ett par år i seniorligorna, division ett och två, så hade han imponerat såpass mycket att det hade väckts SHL-intresse ändå. Vid den här tidpunkten hade Joel ingen agent, och när Växjö hörde av sig så trodde han inte att det var sant.

  • Först trodde jag ju inte att det var sant liksom. Jag tänkte att det var någon som drev med mig, det var ju inte realistiskt. Jag visste inte alls att det fanns något SHL-intresse för mig, förrän efter säsongen.

Varför kommer genombrottet så sent för dig?
– Jag kom upp ganska tidigt i division ett med Kristianstad. Jag var 17 tror jag och då fanns det intresse från superelit. Men jag kände att jag redan börjat spela seniorhockey och att då gå in och spela juniorhockey två år till, det vill jag inte riktigt.

”Den fysiska statusen var inte så bra”

Även om acklimatiseringen från HockeyEttan till SHL ser ut att ha gått smärtfritt till, så ligger ändå ett hårt arbete bakom. Joel Persson har fått jobba hårt på sin fysiska status och  lära sig att ta snabba beslut. Men 23-åringen var otroligt ödmjuk från start och visste direkt vilket hårt jobb som krävdes från hans sida. Att han fick börja träna med Lakers redan i maj, gjorde inte saken sämre.

  • Alla beslut där ute måste gå mycket snabbare. Man måste röra på fötterna och kan inte stå och tänka på vad som händer nu, man måste agera i stället för att reagera. Det är väl de stora skillnaderna, men samtidigt fick jag vara med och träna med grabbarna redan från maj.

Hur viktigt var det för dig att börja träna med Växjö redan i maj?
– När jag kom upp var väl inte den fysiska statusen så bra. Men jag skulle väl inte säga att den är på topp nu heller. Men det är verkligen stor skillnad mot i början och det gäller att träna hårt och väldigt mycket, mer än vad man är van vid.

  • Jag visste direkt när jag kom upp att jag var tvungen att lägga ner det hårda jobbet för att ens kunna ha möjlighet att gå på is med laget. Nu ska jag bara fortsätta att jobba på, dag för dag, avslutar en ödmjuk och målmedveten, Joel Persson till Hockeybladet.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN