GUIDE: Så ska Rögle slå Karlskoga

Genom åren har det varit ett flertal heta matcher mellan Rögle och Karlskoga. Nu väntar en matchserie i bäst av sju matcher lagen emellan. För Ängelholmarna har det varit en tuff säsong med mycket skador och dåliga resultat. I slutet av säsongen hittade man tillbaka till det spel som fanns i början och med fem raka segrar på hemmaplan går man in i kvalet med ett starkt självförtroende.

Man ställs emot ett Karlskoga som imponerat och hamnade på en andraplats i den HockeyAllsvenska tabellen. Man förlorade den HockeyAllsvenska finalen mot Mora med 2-0 i matcher och var uträknade inför matchserien mot AIK som avgjorde vem som skulle få möta just, Rögle. Efter fem perioder in i den avgörande matchen kunde Carl Berglund avgöra och skjuta Karlskoga vidare. Imorgon väntar det första mötet lagen emellan, i denna guide får du all information om lagen samt hur Rögle ska göra för att slå värmlänningarna.

Matchcoachning

Under säsongen har Rögle plockat in nya spelare i målvakten i den tidigare NHL-målvakten, Anders Lindbäck, forwarden, Edwin Hedberg, samt den rutinerade pjäsen Daniel Widing, som dessvärre drog korsbandet efter några matcher. För drygt två månader sedan bytte man även ut de assisterande tränarna Magnus Bogren och Mikael Gath. In kom Patrik Ross och Roger Hansson. Det förändrade lagets sätt att coacha och nu är det en mer sorterad coachning där alla tränare bidrar med energi.

För Rögles del blir det viktigt att matcha rätt kedjor mot BIK Karlskogas ”under skinnet” spelare, Daniel Wessner, Carl Berglund med flera. Rögles superfemma med Bryan Lerg, Jack Connolly och Felix Schütz måste kliva fram och visa vägen. Huvudtränaren, Anders Eldebrink, är rutinerad och borde ha koll på dessa bitar som kan bli direkt avgörande vilken serie man spelar i nästa säsong.

Lyckas man stå emot de spelare som verkligen kan krypa in under skinnet på motståndarlagets bästa spelare är mycket vunnet eftersom man besitter spelare med hög offensiv kapacitet i spelare som Bryan Lerg, Jack Connolly, Sebastian Collberg och Ludvig Rensfeldt för att nämna några som kan avgöra matcher på egen hand. Lägg därtill målvakten, Anders Lindbäck, som stått pall där back under stora delar av säsongen.

Rögles tre nycklar:

Anders Lindbäck i storform
Stora delar av säsongen har han räddat Rögle från pinsamma förluster, han har också vunnit matcher på egen hand. Den tidigare NHL-målvakten har visat vilken vinnarmentalitet och kvalité han besitter. Hans förmåga att sätta igång spelet snabbt och enkelt är något Rögle kommer få stor nytta av. En Anders Lindbäck i storform är den första nyckeln till att Rögle ska hålla sig kvar i SHL.

Specialteams

Specialteams brukar vara grejer som avgör dessa typer av matchserier. De senaste sju matcherna har Rögle haft ett makalöst powerplay med en total procent på 28 % som gjorde att man hamnade på en sjundeplats totalt i powerplay-ligan med 20,86 procent. Rögles effektiva powerplay med Bryan Lerg i spetsen kan ställa till det för Karlskoga.

Fansen

När Rögle går mot kvaltider brukar Ängelholmarna vakna till liv och stötta sitt lag. I och med hemmafördelen kan fansen betyda oerhört mycket. Sluter man upp och stöttar sitt lag som man brukar när det vankas kval ökar det lagets chanser att gå vinnande ur denna serien markant.

Så borde Rögle matcha laget:

Målvakter:

Anders Lindbäck (Oscar Dansk)
Lindbäck är en målvakt som utstrålar lugn och kvalité. Det kommer visa sig vara oerhört viktigt i ett kval, där hans erfarenhet från stora matcher kommer bli viktiga matcher. Dansk får stå vid sidan om och vara beredd att bli hjälte ifall något händer den tidigare NHL-målvakten.

Backar:

Cade Fairchild – Alen Bibic
De senaste matcherna har dessa två gjort varandra sällskap med god bravur. Bibic står för den defensiva stabiliteten i backparet medan den amerikanske backen Cade Fairchild kan göra sina offensiva raider. Fairchild hamnade på en fjärdeplats i backarnas poängliga i SHL och kommer bli nyttig.

Almen Bibic – Dominik Granak
Ett backpar som står för tyngd och erfarenhet. Rögles två sheriffer kommer få i uppgift att försvara laget från BIK Karlskogas busar och kommer få bära mycket speltid. Med sina tidigare erfarenheter från kvalspel blir de nyttiga.

Jesper Williamsson – Kevin Marshall
Två backar som kompletterar varandra bra. Båda besitter styrka och defensiva egenskaper. Williamsson har växt ut till en riktig general de senaste matcherna och blir väldigt användbar för Rögle.

Ludvig Claesson 
Har blandat och gett under säsongen, men överlag har han gjort det väldigt bra. Här har Rögle sparkapital som man kan slänga in ifall något uppstår.

Forwards:

Bryan Lerg – Jack Connolly – Felix Schütz
Detta har varit Rögles ledande formation de senaste matcherna. I spelgeniet Jack Connolly och målskytten Bryan Lerg tillsammans med en grovjobbande Felix Schütz som även han kan spela ishockey kan man drabba Karlskogas försvar hårt. Bryan Lerg är en av SHL:s vassaste målskyttar med sina 20 fullträffar.

Edwin Hedberg – Simon Ryfors – Ludvig Rensfeldt
– Fart, fart och fart. Denna trio besitter alla väldigt bra skridskoåkning. Den unge Simon Ryfors har verkligen tagit för sig och spelat till sig en ordinarie plats i laget. Tillsammans med sina kompanjoner kan han sätta stor skräck i Karlskogas försvar.

David Åslin – Filip Karlsson – Sebastian Collberg
Finess, spelsinne och fart är tre väldigt bra egenskaper som denna formation innehar. Både David Åslin och Sebastian Collberg har spelat upp sig enormt på slutet och tillsammans med en smart Filip Karlsson har trion de senaste fem matcherna stått för 40 procent av lagets mål framåt.

Daniel Sylwander – Christopher Liljewall – Taylor Matson
Lagets energikedja som ska bidra med fart och kraft. Både Liljewall och Matson kan spela högre upp i hierarkin men tillsammans med Daniel Sylwander ska man istället plocka bort motståndarlagets bästa femmor. Denna trion kan bli enormt nyttig, med lagkaptenen Christopher Liljewall i spetsen.

Matt Fraser
Fick stora delar av säsongen spolierad av skador och har inte riktigt lyckats ta sig in i laget, men trots detta är det en erfaren pjäs som spelat många avgörande matcher. Kommer få speltid i kvalet.

Övriga spelare: Viktor Lindgren (F), Ludvig Elvenes (F), Mathias From (F), Timothy Liljegren (B)
Övriga spelare är alla jokrar, som man kan slänga in för att få fart i spelet. Mathias From kan lika gärna spela på två femmor, men just nu är han utanför ledarstabens planer. Supertalangen, Timothy Liljegren, kommer säkerligen att användas i lagets powerplay.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN