GUIDE: Så ska Leksand slå Mora

Ska Leksand lycka slå ut Mora i bäst av sju? Det är en fråga hela hockeysverige går och ruvar på. Hockeybladets Alexander Holm har benat ut Leksands säsong och nycklarna till att laget ska vinna Daladerbyt över Mora.

För tredje säsongen i följd tvingas Leksands IF till kval. Säsongen 2014/15 mötte man som dåvarande SHL-lag Malmö och förlorade med 4-3 i matcher och förra säsongen vet vi alla hur det slutade i matchserien mot Modo. Nu är laget i samma situation som våren 2015 när man tvingas till negativt kval. En spelform som Leksands IF inte klarat av att bemästra på hela 2000-talet. Frågan alla ställer sig nu är om de ska göra det 2017?

Säsongen har varit upp och ned för dalalaget som inledde katastrofalt och hade endast 5 poäng efter 15 matcher, men man har studsat till emellanåt – och det rejält. Leksand har lyckats vinna över regerande mästarna Frölunda med dels 4-0 på hemmaplan och 5-1 på bortaplan. Även har Linköping (5-1 på hemmaplan) och Luleå (4-0 på hemmaplan) städats av. Gemensamt för dessa vinster är flertalet spelare som går på rookiekontrakt i SHL med i matchtruppen.

Så har det sett ut när Leksand tagit sina storsegrar:
LIF – LHF (4-0) – Oskar Lang (96), Olle Alsing (96), Isac Skedung (97) och Fredrik Forsberg (96)
LIF – FHC (4-0) – Oskar Lang (96), Olle Alsing (96), Isac Skedung (97), Rickard Hugg (99), Emil Bemström (99), William Wikman (97), Christian Mieritz (97), Sebastian Björnstad (97)
LIF – LHC (5-1) – Oskar Lang (96), Olle Alsing (96), Rickard Hugg (99)
FHC – LIF (1-5) – Oskar Lang (96), Olle Alsing (96), Isac Skedung (97), Rickard Hugg (99), William Wikman (97), Sebastian Björnstad (97)

Matchcoachning

Klubben har även skickat iväg ett antal spelare utan säsongen. Först Tommi Paakkolanvaara, sedan Matias Lassen till Mora IK (Snacka om krydda för honom i kvalet) och Nichlas Torp. Det enda man har tagit in i laget är Mattias Ritola vilket kan bli kostsamt. Speciellt när man avslutade säsongen med 4 av 30 poäng och Leksands sportchef Fredrik Jax sade till klubbens hemsida om eventuella värvningar i slutskedet av säsongen:
– Vi måste vara helt säkra på att spelaren tillför något på isen.

Det största frågetecknet på förhand bör sättas till tränarstaben. Med tanke på hur skicklig Jeremy Colliton är på att matcha sitt lag mot motståndarnas. Leksands tränarstab väljer i stort oavsett tid på klockan att matcha laget med samma kedjor i samma ordning. I grundserien kunde fjärdekedjan få starta i offensiv zon och bytet efter förstakedjan i defensiv zon – då blir det någonstans fel och man utnyttjar inte lagets fulla potential.

Lyckas Leksand stå emot Moras relativt små och ettriga forwards är mycket vunnet, men då krävs det smart coachning. Leksand besitter spelare som har hög offensiv kapacitet så som Oskar Lang, Johan Olofsson, Johan Porsberger och Mattias Ritola. Håller de sin normala nivå, och kanske helst lite där till så kommer Mora få problem. Glöm inte heller Jon Knuts som började säsongen trevande men brukar varva igång när det vankas hetare matcher.

Leksands tre nycklar:

Mattias Ritola i högform
Spelade VM för ett knappt år sedan och det krävs att han kommer upp i en högre nivå
än han varit på under säsongen för att de blåvita från Siljans södra strand ska gå
vinnande ur detta.

Fansen
När det är fullsatt i Tegera Arena är det ett tryck få arenor kan mäta sig med. Smittar energin från ståplatspubliken ner på isen till spelarna kan det vara den sista lilla procenten som i slutändan fäller avgörandet.

Matchcoachningen
Den kanske allra största nyckel. Sköter man om detta och är lite mer kylig med vissa
spelare så kommer det bära frukt. Laget har en högre kapacitet än Mora, men det är
jämnt. Coachkampen blir viktig!

Så borde Leksand matcha laget:

Målvakter

Atte Engren (Henrik Haukeland)
Atte Engren värvades in för att stabilisera upp målvaktssidan men har inte lyckas, även om han höjt sitt spel till en ny nivå under slutskedet av Leksand säsong. Backas upp av fjolårets stora hjälte Henrik Haukeland.

Backar

Ben Youds – Joe Piskula
Leksands två kanske stabilaste backar sett över hela säsongen. När laget rullar på sju backar matchas de ibland ihop och det krävs att båda är på topp för att laget ska nå framgång.

Olle Alsing – Patrik Norén
Kompletterar varandra bra de matcherna de har spelat ihop. Norén har tillsammans med amerikanerna varit Leksands ledande back och lämnade ett stort hål efter sig när han tvingades vila ett tiotal matcher.

Alexander Ytterell – Sebastian Björnstad
Här rycker kanske många på ögonbrynen, men faktum är att Sebastian Björnstad spelade en hel del ihop redan ifjol med Jonas Frögren i kvalet mot Modo. Kanske inte bästa kombinationen med Ytterell, men bättre än andra alternativ.

Markus Lauridsen
Har blandat och gett under säsongen, men flera matchavgörande misstag fäller avgörande för att Lauridsen bör börja som sjundeback.

Forwards

Johan Porsberger – Janos Hari – Mattias Ritola
Här krävs det att Ritola kommer igång. Mora kommer gå hårt åt Leksandsstjärnan men kedjan såg pigg ut i sista seriematchen mot Brynäs. Porsberger är Leksands bästa målskytt från grundserien med 13 fullträffar.

Johan Olofsson – Eric Castonguay – William Wikman
Olofssons fart och spelskicklighet kan komma till bättre användning när det blir större ytor. William Wikman är van med det HockeyAllsvenska spelet samt Castonguay som under Leksands grundserie skrapade ihop mest poäng.

Isac Skedung – Jesper Ollas – Oskar Lang
Nykomponerad kedja för sista seriematchen mot Brynäs och kedjan spelade väl ihop. Ollas med rutin och Lang med en skridskoåkning få kan matcha i SHL. Det i kombination med Skedungs frenesi i spelet kan bära långt.

Tobias Forsberg – Jon Knuts – Martin Karlsson
En riktig grisig kedja som kommer bli jobbig att möta för Mora. Det finns kapacitet till att producera, men även att stänga ner Moras ledande kedjor. Knuts höjer sig alltid i slutspelstider. Frågan är hur han behärskar centerplatsen?

Martin Grönberg
Har trots sin ringa ålder redan hunnit med över 200 matcher i Leksandströjan. Gör sitt tredje kval på lika många år. Rickard Hugg bör vara närmaste utmanaren.

Övriga spelare: Tobias Ekberg (B), Daniel Bertov (B), Rickard Hugg (F), Sondre Olden (F), Simon Norberg (F), Lukas Eriksson (F), Fredrik Forsberg (F)
Sondre Olden har varit petad under slutskedet av säsongen och Daniel Bertovs svagheter blottas ibland för mycket. Lukas Eriksson är en “Perra-favorit”, men med hans tekningsstatistik bör han inte spela center. Det har avgjort matcher under säsongen.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN