Fyra straffade av Disciplinnämnden

Fyra SHL-spelare straffades igår, måndag av disciplinnämnden. Hårdast straff fick Skellefteås Jimmie Ericsson med sex plus tre matcher.

Spelare: Ryan O’Byrne, HV71
Anmälare: Christer Lärking
Brott: Vårdslös tackling

Anmälan: I slutet av andra perioden så kommer O’Byrne i hög fart mot en Röglespelare vid sargen och hoppar in en tackling och vänder ryggen till i tacklingsögonblicket. Armarna är höga och spelaren blir liggandes på isen. Handlingen innebär stor skaderisk.

Dom: Ryan O’Byrne har haft möjlighet att utdela en regelrätt tackling. I stället har han enligt nämnden hoppat in tacklingen på ett sätt som inneburit att motspelaren har träffats av en uppåtdrivande kraft, vilket har fått till följd att motspelaren på ett våldsamt sätt tryckts upp mot sargen. Tacklingen är härigenom vårdslös. Ryan O’Byrne ska därför ådömas en avstängning. Disciplinnämnden finner att avstängningens längd ska bestämmas till en tid motsvarande två matcher.

Straff: Två matchers avstängning, ingen böter

Spelare: Julius Hudacek, Örebro HK
Anmälare: Christer Lärking
Brott: Diving

Anmälan: Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand, ett yttrande från Julius Hudacek samt en filmsekvens från händelsen.

Dom: Disciplinnämnden anser att filmsekvensen visar att Julius Hudacek förstärkt effekten av Färjestadsspelarens kontakt. Nämnden anser därför att Julius Hudacek har gjort sig skyldig till diving. Detta är en förseelse som ger en bötespåföljd. Det är fråga om återfall mycket kort tid efter en liknande förseelse. Detta har nämnden tagit hänsyn till när det gäller böternas storlek.

Straff: Böter 10 000 kronor

Spelare: Jimmie Ericsson, Skellefteå AIK
Anmälare: Mikael Nord
Brott: Tackling mot huvud

Anmälan: 57:15 in i matchen delade Jimmie Eriksson ut en tackling som träffade en motspelare i huvudet. Samtidigt som motspelaren var uppvaktad av en annan Skellefteåspelare, tittade ned och letade efter pucken, kom Jimmie Eriksson som tredje man, enligt anmälarens bedömning, med hög fart. Motspelaren var oförmögen att försvara sig då han redan var uppvaktad av en annan spelare. Tacklingen tog direkt mot huvudet. Motspelaren lämnade matchen skadad.

Dom: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Det är utrett att Jimmie Eriksson utdelat en tackling mot huvudet som lett till att motspelaren blivit skadad. Detta är en förseelse som regelmässigt leder till avstängning. När det gäller avstängningens längd beaktar nämnden att Jimmie Eriksson kom in som tredje man i en situation där motspelaren hade full koncentration på den andra Skellefteåspelaren som uppvaktade honom och att motspelaren därför var helt oförmögen att försvara sig. En tackling som utdelas på ett sådant sätt medför en mycket stor risk för allvarliga skador. Sammantaget anser nämnden därför att tacklingen är vårdslös och respektlös och att den omfattas av den skärpning av praxis för allvarliga fall av tacklingar mot huvudet som nämnden infört från och med innevarande säsong. Påföljden bestäms till en avstängning som bedöms motsvara nio matcher, inklusive den match som följer vid ett match penalty. Tre av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bland annat SHL.

Straff: Sex matchers avstängning och 82 500 kronor i böter, vilket motsvarar totalt nio matchers avstängning

Spelare: Kyle Wilson, Modo Hockey
Anmälare: Mikael Andersson
Brott: Cross checking

Anmälan: Vid situationen jagade en back i Rögle pucken mot kortsargen och Kyle Wilson låg i ryggen på honom. När Röglebacken spelat iväg pucken tryckte Wilson klubban i ryggen på honom. Röglebacken flög våldsamt in i sargen, blev skadad och spelade inte mer under matchen.

Dom: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Kyle Wilson utdelade enligt nämnden en cross checking i ryggslutet som gjorde att motspelaren kastades handlöst med huvudet in i sargen. Detta medför en mycket stor skaderisk och nämnden anser att tacklingen var onödig, vårdslös och respektlös. Avstängningen bör enligt nämnden bestämmas till en tid motsvarande sex matcher, inklusive den automatiska avstängning som följer av ett matchpenalty. 1 av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bland annat SHL.

Straff: Fem matchers avstängning och 12 500 kronor i böter, vilket motsvarar totalt sex matchers avstängning

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN