LISTA: Fem bästa spelarna i SHL, del 1:3

Mångder av spelare i SHL har under seriens gång utmärkt sig med strålande prestationer. I en artikelserie i tre delar, listar Hockeybladet de fem bästa på varje position.

Det är är mars månad, vilket betyder att serielunken övergår sakteligen till de spännande slutspelstiderna. Vad passar då bättre än att ranka SHL:s fem bästa spelare på positionerna målvakter, backar och forwards. Under tre söndagar i följd listar Hockeybladet de fem bästa spelarna i en artikelserie. Alla kan inte tycka lika – vilka tycker du borde ta en plats? Häng med i diskussionen.

Hockeybladets fem bästa i SHL del 1:3, målvakter

5. Joni Ortio, Skellefteå AIK
Med bara ett par dagar kvar till starten av SHL lyckades Skellefteå AIK knyta till sig den finska burväktaren. 25-åringen hämtades in från Calgary Flames organisation och blev snabbt en stabil sista utpost för västerbottningarna med sitt stabila målvaktsspel. Med sina 24 vinster är han bäst i hela SHL. Ortio sitter på stabila 92 i räddningsprocent och bör med de siffrorna vara av guldkvalité när slutspelet ska avgöras.

4. Marcus Högberg, Linköpings HC
Marcus Högberg är en av spelarna i SHL som tagit det största klivet i sin utveckling den här säsongen. Örebrosonen har efter några år på tillväxt tagit sitt målvaktspel till en helt ny nivå och visar kväll efter kväll upp en mycket jämn standard. I Högberg har Linköping en ung målvakt med fantastisk potential att inom kort nå landslaget. Frågan är bara hur länge supportrarna får njuta av hans spel. Ögon från både öst och väst lär vila på 22-åringen.

3. Linus Söderström, HV71
Precis som kollegan i Linköping har Linus Söderström tagit klivet till att bli en av de allra främsta på sin position. Trots sin unga ålder har 20-åringen, redan under sin första säsong i landets högsta serie tagit fem nollor. Att han dessutom efter 20 matcher kan stoltsera med höga 94 i räddningsprocent och låga 1,38 insläppta mål per match, talar sitt tydliga språk. Söderström är draftad av New York Islanders och klubbens general manager Garth Snow håller nog ett extra öga på sin talangs utvecklingskurva.

2. Anders Lindbäck, Rögle BK
Under mitten av december fick Rögles supportrar en välkommen julklapp i Anders Lindbäck. Efter flera år av misslyckanden i NHL återvände den nästan två meter långa målvakten till svensk hockey. I ett av ligans svagaste lag har Lindbäck med sin rutin genast blivit lagets enskilt viktigaste spelare. Även om det inte blivit mer än fyra vinster totalt, så ska inte Lindbäcks målvaktsspel kritiseras. I ett lag som under hela säsongen bråkat med skador på nyckelspelare är Lindbäck en stor trygghet som sista utpost. Är ett namn för Tre Kronor och lär få åka med till Tjeckien, där den sista turneringen i Euro Hockey Tour spelas.

1. Oscar Alsenfelt, Malmö Redhawks
Malmös skotträddare Oscar Alsenfelt har varit SHL:s mest lysande stjärna bland målvakterna. Inte nog med att han vunnit 18 av sina 32 starter, så har han även lysande siffror. Över 95 i räddningsprocent och under 1,50 insläppta mål per match vittnar om hög klass. Den 25 februari blev Alsenfelt dessutom historisk, när han gick upp på sanslösa nio nollor under en och samma säsong. Med den noteringen ligger han jämsides med den finska målvaktsprofilen Fredrik Norrena. Bli inte förvånad om 29-åringen hinner hålla ytterligare en nolla och därmed skriva in sig på toppen i historieböckerna.

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN