Färjestad avgjorde i första perioden

Tabellsexan Färjestad tog emot tian Skellefteå på hemmaplan och vann. Matchen var jämn, men bortalagets dåliga första period blev avgörande.

Vi är för tama i första perioden och bjuder på fyra mål, analyserar Skellefteås Bert Robertsson efter matchen.

Det var ett Skellefteå som stod på hälarna ordentligt när man entrade isen i Karlstad. Laget vann inga närkamper, vilket också bäddade för 1-0 till Färjestad efter sex minuter spelat. Det är hemmalaget som har fortsatt vind i seglen och gör även rättvist 2-0 efter hårt skott från blå av Mikael Wikstrand.

Innan första perioden skulle ta slut presenterade sig även Färjestads hemvändare Joel Eriksson-EK sig för publiken med sitt 3-0 i power-play.

I andra perioden kommer bortalaget ut starkare och något piggare. Skellefteå försöker jobba in sig i matchen genom att vinna fler närkamper och tävla om de lösa puckarna. Något man inte gjorde alls i den första perioden.

Lite oväntat är det sen Färjestad som utökar till 4-0 genom den norske landslagsmannen Jonas Holös.

I den sista perioden i Karlstad är det bortalaget som går in för att göra match av det igen. Skellefteå lyckas få in 1-4 genom Oscar Möller som får skjuta från slottet, men det dröjer inte länge förrän Johan Ryno sätter ännu en käpp i hjulet för Oscar Möller och hans lag.

Men Skellefteå ger sig inte, man gör ytterligare två mål och snyggar till slutresultatet till siffrorna 5-3 efter mål av bortalagets Joakim Lindström och Emil Pettersson. Skellefteå ger sig en ärlig chans att komma in i matchen trots den svaga inledningen.

– Vi sa till varandra samma sak som vi sa inför tredje, att vi måste gå ut och vinna fler närkamper, och det tycker jag vi gör och vi får hänga en i power-play också, säger Jimmie Ericsson till Hockeybladet.nu.

Färjestads tränare Leif Carlsson är nöjd med sitt manskap efter kvällens hemmavinst och belåten med supertalangens comeback i SHL.

– Vi har några matcher bakom oss där vi inte kommit ut tillräckligt starkt. Men idag visar killarna att de kan komma ut riktigt starkt från start. Joel tycker jag visar att han är den som vi känner igen honom. Han är stark på puck och skapar mycket.

Färjestad BK – Skellefteå AIK

1-0 (05.37) Anton Grundel

2-0 (09.28) Mikael Wikstrand (Marcus Nilsson, Anton Grundel)

3-0 (15.25) Joel Eriksson-EK (Johan Ryno, Magnus Nygren), spel fem mot fyra

4-0 (27.18) Jonas Holös (Milan Gulas, Johan Ryno)

4-1 (42.15) Oscar Möller (Joakim Lindström, Jimmie Ericsson)

5-1 (43.51) Johan Ryno (Oskar Steen)

5-2 (49.35) Joakim Lindström (Sebastian Aho, Linus Lindström), spel fem mot fyra

5-3 (56.18) Emil Pettersson (Adam Pettersson)

Skott: 23 – 37 (7-8, 8-17, 8-12)

Tekningar: 33 – 24 (12-5, 8-5, 13-14)

Tacklingar: 14 – 9

Utvisningar FBK: 6×2 SAIK: 8×2

Domare: Mikael Holm, Mikael Nord

Linjemän: Fredrik Altberg, Anders Nyqvist