Får vi den sjuttonde svenska mästaren ikväll?

Sexton föreningar har vunnit SM-guld i ishockey, tretton av dem har vunnit fler än ett guld var. Ikväll kan Gävle GIK, Björklöven och Luleå få sällskap av Växjö bland de föreningar som vunnit ett guld var.

Det har låst sig för Växjö på hemmaplan i finalserien mot Skellefteå. Nu ska man vända en negativ trend för att slippa en sjunde gastkramande och direkt avgörande final på bortaplan. Klarar Växjö att spela ut inför sin hemmapublik? Jag tror att det släpper idag.

Traditionens makt
Traditionen är stark i ishockeyn och i finalserien finns det minst en svit som måste brytas för att vi ska få ett sjuttonde mästarlag. Gör Skellefteå första målet säger traditionen att Skellefteå vinner matchen och tvärt om, här kan trenden hålla i sig och Växjö kan vinna. Den andra, det är bara bortalaget som vinner, måste Växjö bryta. Växjö är också de som har vikt ner sig ordentligt på hemmaplan, så här måste de verkligen upp minst ett snäpp för att få fira ordentligt i år. En svit som Skellefteå måste bryta för att vinna SM-guld, är att de i sin femte raka final endast vunnit guld i raka matcher. Har de förlorat en match har de senare förlorat finalserien.

Tips
Innan finalserien satte igång tippade vi att Växjö vinner med 4-2 i matcher. Det tipset får stå kvar. Det blir dock en riktig rysare och Växjö vinner efter en riktig nagelbitare men 3-2 efter minst tre fulla perioder, troligen en bit in i den fjärde. 3-2 efter förlängning.

Guldklubben
Djurgårdens IF 16
Brynäs IF 13
IK Göta (Stockholm) 9
Färjestad BK 9
Hammarby IF 8
Södertälje SK 7
AIK 7
Leksands IF 4
HV71 4
Frölunda HC 3*
Skellefteå AIK 3
Modo Hockey 2**
Malmö IF 2***
Gävle GIK 1
IF Björklöven 1
Luleå HF 1

* Ett guld som Västra Frölunda IF (1965), ett som Västra Frölunda HC (2003) och ett som Frölunda HC (2005)
** Ett guld som Modo AIK (1979) och ett som Modo Hockey (2007)
*** Heter idag IF Malmö Redhawks

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN