Efterspelet för Linköpings backbjässe bestämt

Det rättsliga efterspelet för Linköping HC:s backbjässe Daniel Rahimi har nu fått sin upplösning. Daniel Rahimi stängs av 1 match för sin tackling på John Persson.

 

BESLUT
Efter match mellan Färjestads BK och Linköping HC, SHL, den 16 januari 2016, åläggs Daniel Rahimi, Linköping HC, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head).

Avstängning fr.o.m. den 18 januari 2016 t.o.m. den 21 januari 2016. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Avstängningen bedöms motsvara 1 match.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Daniel Rahimi, ett yttrande från Linköping samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan:
Daniel Rahimi kommer från sidan och tacklar en lite låg nr 27 John Persson i huvudet. John Persson tvingas utgå skadad och återkommer inte till spel igen. Daniel Rahimi hade chansen att tackla mot axeln.

Daniel Rahimi har uppgett i huvudsak följande: –”Färjestad ska gå till anfall på vår vänsterkant. Jag åker då mot pucken för att förhindra det. Färjestadsspelaren som är puckförare försöker stöta pucken förbi mig. Jag ser då att jag inte kommer att kunna nå pucken och väljer då att stoppa honom. Jag tycker att jag håller ner armbågen vid tacklingsögonblicket. Jag hoppar inte in tacklingen. Jag går från baklängesåkning till framlängesåkning och tar inga skär alls. Därför tycker jag inte att jag har någon överdriven fart in i tacklingen. Tacklingen är inte från ”blind side”. Vid själva tacklingsögonblicket träffar jag honom mitt framifrån. Jag kan inte bekräfta att tacklingen tar i huvudet. Min känsla är att den tar i bröstet och huvudet samtidigt, och i huvudet enbart eftersom han är låg in i situationen och försöker att gå på insidan om mig. Det blir omöjligt för mig att inte träffa del av huvudet med den utgångspunkten. Det går väldigt fort och jag känner att tacklingen tar på hela överkroppen.”

Disciplinnämnden gör följande bedömning:
”Filmsekvensen ger, enligt nämnden, stöd för att tacklingen träffade huvudet på motspelaren. En tackling mot huvudet är, även om den är oavsiktlig, bestraffningsbar och om skada uppstår är huvudregeln att en sådan tackling leder till avstängning. Nämnden anser inte att det finns skäl att frångå huvudregeln och anser därför att Daniel Rahimi ska stängas av. Nämnden tycker dock att det saknas försvårande omständigheter och dessutom att motspelaren hade ett stort ansvar att skydda sig bättre i den uppkomna situationen och anser därför att avstängningen bör stanna vid en tid som motsvarar en match.”

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN