Efter succén: ”Det känns lite löjligt att jämföra sig med Lundqvist”

Unga Linus Söderström har varit den stora genombrottsmannen under säsongen och nu är SM-guld med HV71 i sikte. Men drömmen om NHL och jämförelsen med Henrik Lundqvist – tycker han är löjlig.

En ny målvaktsstjärna inom svensk hockey är på god väg att växa fram i SHL och HV71. Efter sin första hela säsong på SHL-nivå, är lovorden stora och succén ett faktum för den 20 år gamla stockholmaren. Med starka 94.32 i räddningsprocent, och rekordlåga 1.34, så är han en av de bästa målvakterna i hela ligan. Möt Linus Söderström, den stora framtidsmannen, som trots succén håller fötterna på jorden.

– Det har varit bra, man får gnugga på och definitivt inte glömma bort att det var lite tufft i början, säger Linus Söderström till Hockeybladet.

”Vi har massor med saker att jobba på”

I slutet på mars blev det även officiellt att Söderström kritat på för ännu en säsong i HV71. Efter att den förra JVM-målvkaten anslutit från Vita Hästen som utlånad från Djurgården, så har succén blivit total. Hela sex stycken nollor i grundserien, samt att han utraderade storstjärnan Henrik Lundqvists rekord från 2002/2003 i insläppta mål per match. Succémannen svarar lungt och ödmjukt genom att istället lyfta fram sina lagkamrater som en stor del i hans framgångar.

– Det säger mer om vårt försvarsspel, vi släppte in minst i hela ligan. Det är ett tolv år gammalt rekord, det visar vilket bra försvarsspel vi har från coachernas direktiv ner till spelarna.

Målvaktspositionen i ishockey är den position som utvecklats allra mest under 2000-talet. Idag är målvaktsarbetet ett väldokumenterat jobb och klubbarna lägger ner mycket tid och pengar för att målvakterna ska skolas så bra som möjligt.

– Det är väldigt mycket om hur de flyttar på sig och hur vi pratar där ute. Till exempel första målet som jag släppte in i Jönköping om du såg det. Då var det ett dåligt ingripande av mig, och det blev ett missförstånd för jag säger inget och väntar bara på att han ska ta den.  Vi har massor med saker att jobba på men gnuggar vidare.

Hur går man vidare efter en tidig tabbe och inte låter det påverka under matchen?
– Det är ett långt slutspel. Går vi till final och spelar max antal matcher, så kommer vi spela 21 matcher på 42 dagar, det säger det mesta. Man måste helt enkelt vara nollställd hela tiden, du kan liksom inte gå upp i humör eller gå ner i humör. Du måste grinda igenom.

Söderström utraderade storstjärnans rekord – jämförelsen är löjlig

Den unga målvakten fyller 21 i augusti och under sommaren väntar development camp med New York Islanders. Klubben som draftade honom som nummer 95 i den fjärde rundan år 2014. I samma stad huserar Henrik Lundqvist i en annan New York-baserad organisation, och det är svårt att inte dra parallellen mellan de två målvakterna. För Linus Söderström är drömmen om spel i världens bästa liga fortfarande ett kapitel som ligger långt bort.

– Det är ingenting jag tänker på alls. Jag slog Henkes rekord men det känns lite löjligt att jämföra sig med Lundqvist som är en av de bästa i hela NHL. Det är en lång väg men ingenting jag sitter och tänker på, avslutar Linus Söderström.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN