Home Reportage Feel Good Domarbasen: ”Helt ärligt vet jag inte var kritiken kommer ifrån”

Domarbasen: ”Helt ärligt vet jag inte var kritiken kommer ifrån”

0

Efter 27 år på högsta nivå inom ishockey väljer den nuvarande domarbasen Peter Andersson att sluta. För Hockeybladet.nu berättar han om de senaste åren, hur jobbet som domarchef varit samt vem som betytt mest för honom under karriären

Efter 27 år av hockey på högsta nivå väljer den tidigare domaren och tillika domarchefen för SHL, Peter Andersson, att sluta efter innevarande säsong.

– Jag tycker det är bra läge att lämna över stafettpinnen efter alla år, berättar Peter Andersson för Hockeybladet.nu

För fyra år sedan blev han domarchef för SHL efter hela elva år som domarchef för Svenska Ishockeyförbundet. Under sin tid i SHL har Peter bidragit till den utveckling ligan gjort med exempelvis inrättandet av SHL:s situationsrum.

Hur har jobbet som domarchef varit?
– Fantastiskt kul och utmanande men också tufft. Stor förmån att man har fått rest mycket. Jag har egentligen varit i hela världen tack vare hockeyn. Det har gett mig otroligt mycket att få möta alla dessa människor man har stött på.

Fått utstå mycket kritik

Under de senaste säsongerna men framförallt denna har domarbasen fått utstå väldigt mycket kritik från olika supportrar och medier runt om i landet, men han förklarar att det är något man måste vänja sig med när man arbetar med detta typ av jobb.

– Kritik är något man får räkna med när man jobbar med detta. Helt ärligt vet jag inte var kritiken kommer ifrån. Personligen tycker jag att vi gjort en väldigt bra säsong. Kritiken har ingenting att göra med att jag slutar utan det var möjligheten till ett nytt jobb samtidigt som jag hållit på med det här yrket väldigt länge som det kändes att det var dags för något nytt, förklarar han.

Trots den hårda kritiken som han och ledningen inom domarkåren har fått motta medger han att jobbet som domarchef har varit väldigt kul och givande.

– Att få jobba med sin hobby och sitt största intresse är få förunnat. Det har varit det mest fantastiska med jobbet, berättar han.

Vad behövs förbättras bland dagens domare?
– Jag tror att man kan förbättra allting. Det som kommer att behöva fortsätta utvecklas är det så kallade fyrdomarsystemet och sättet man jobbar där. Kommunikationen med media, spelare, tränare och supportrar är något man ständigt måste utveckla. Vi har tagit väldigt stora steg på de fronterna de senaste åren, men jag tror att det kan bli ännu bättre.

”Det finns så många minnen”

Efter alla år som domare så har han givetvis varit med om många minnen. Men det är särskilt ett han kommer att minnas när han lagt av.

– Det finns så många minnen, men efter alla 27 år som domare och domarchef så är det inte mycket som slår OS i Nagano 1998 som jag hade förmån att få döma. Vi var bara fyra stycken amatördomare som blev uttagna att få döma, resten var ju NHL-domare, så det var naturligtvis väldigt stort, säger han.

Finns det någon person du vill hylla lite extra som betytt mycket för dig?
– Absolut, det finns ju flera stycken. Man har ju haft ett antal mentorer som man har lutat sig emot. Jag får nog passa på att lyfta fram Uffe Lindgren som är en väldigt kunnig person som varit ett stort stöd de senaste åren, säger han och fortsätter:

– Kjell Lind likaså. Båda två är gamla domare som nu är domaresupervisor. De två har betytt väldigt mycket, de är två personer man kan vända sig till när det blåser snålt eller om man vill utveckla något.

Efter alla år inom hockeyn väntar nu en ny karriär. Peter ska bli säkerhetskoordinator på räddningstjänsten i Karlstads region och börjar sitt nya jobb direkt efter innevarande säsong.

– Allting blev väldigt bra tajmat, och den typen av jobb som jag erbjudits nu växer ju inte på träd direkt, avslutar han.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.