Domarbasen förklarar: Bortdömt mål och matchstraff

Igår var det många som reagerade på två situationer i matchen mellan Djurgården och Örebro. Ett bortdömt mål och ett matchstraff var kvällens stora snackis.
– Domarna gjorde rätt, säger Ulf Rönnmark till Hockeybladet.

Både ett bortdömt mål och ett matchstraff debatterades hårt under och efter matchen på Hovet igår mellan Djurgården och Örebro. Hockeybladet kontaktade SHL:s domarchef Ulf Rönnmark för att reda ut gårdagens omdebatterade händelser.

Märkligt matchstraff

Örebros lagkapten Viktor Ekbom drog på sig ett matchstraff i slutet av den första perioden. Ett domslut som kritiserades hårt av Örebrotränaren Niklas Sundblad. Även hockeyexperten Niklas Wikegård gav domaren en känga i den första periodpausen på Hovet igår. Idag försvarar domarbasen domarna Linus Öhlund och Mikael Anderssons beslut.

– De gör rätt bedömning. De kan döma både matchstraff eller två minuter i det läget. Jag tycker att de resonerade bra med matchstraffet, säger Ulf Rönnmark till Hockeybladet.

Odiskutabelt bortdömt mål

När Linus Johansson i Djurgården stänkte upp pucken i nättaket bakom Eero Kilpeläinen i Örebros mål, trodde de flesta att det var spiken i kistan. Många på läktarna och hemma vid TV:n eller med streamingtjänster blev mäkta förvånade när domarna signalerade att det var dags att ringa på målet.

Allt medan Öhlund och Andersson diskuterar med varandra och ser på repriser från situationsrummet, vevas repriser på storbildsskärmen på Hovet och i CMores sändningar. Det var nog inte många som trodde att Johanssons mål skulle dömas bort. På reprisbilderna ser man hur Andreas Enqvist i Djurgården träffar Kilpeläinens klubba med sin ena skridsko. Engqvist var dessutom klart utanför målområdet.

När domarna är klara med granskningen kommer beskedet som förbryllade de flesta, i alla fall på Hovet – målet dömdes bort. Odiskutabelt enligt Rönnmark.

– Det är ett solklart bortdömt mål. Djurgårdens spelare åker på målvaktens klubba och stör därför honom så mycket att målet ska dömas bort, säger Rönnmark.

SHL-lagen som beslutat

SHL är den enda toppligan där man videogranskar störningar av målvakterna vid målsituationer. Enligt Rönnmark är det inte domarnas beslut att det är så.

– Det ligger helt på SHL-klubbarna, det är de som vill ha det så här.

Skulle inte just störning av målvakt tas bort från videogranskning i situationsrummet till den här säsongen?
– Det är en missuppfattning. Det är domarna på isen som tar beslutet, förut var det situationsrummet som tog beslutet.

Spår en förändring i framtiden

För Hockeybladet lyfter Rönnmark fram ett helt nytt förslag som han tror att kommer slå igenom i framtiden. Förslaget bygger på att det blir tre domare på isen och en som följer matchen på en TV-skärm.

– Det är på fullaste allvar att jag tror att det kommer att bli så i framtiden. Hockeyn blir snabbare och det är mycket lättare att se vad som händer när man tittar på TV, säger Rönnmark.

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN