Djurgården klara för slutspel – bryter Luleås segersvit

Djurgårdens IF vann på Hovet mot Luleå HF med 2-1, vilket gör Stockholmslaget klara för slutspel. Matchen var också den första för säsongen som Norrbottenlaget förlorat mot Djurgården. Returmöte väntar redan på lördag. Vilket också blir fjärde matchen på sex dagar för DIF.
– Vi känner oss fräscha allihopa, säger Jesper Pettersson till hockeybladet efter matchen.

Torsdagskvällen bjöd på seger för Djurgårdens IF. Detta betyder att Djurgårdens IF är garanterade att spela slutspel när grundserien är slut. Det är nu tio omgångar kvar och därför 30 poäng att spela om, Örebro HK som ligger på 11:e plats kan inte längre hämta ikapp Djurgårdens 77 poäng. Stockholmslaget tar nu garanterat en plats i slutspelet, precis som överlägsna tabellettan Växsjö Lakers.

Matchen mellan Djurgårdens IF och Luleå HF var första mötet i ett dubbelmöte som avslutas i Coop Norbotten Arena på lördag. Det var också första gången för säsongen som Luleå inte lyckades vinna mot Stockholmslaget, de två tidigare mötena har laget från norr vunnit på straffar båda gångerna. Därmed är Luleås segersvit, mellan lagen, bruten.

Böljande spel

Första perioden karaktäriserades av ett böljande spel där Djurgården hade ett knappt spelövertag. DIF fick till ett powerplay men lyckades aldrig att få igång något spel. Ändå blev Calle Ridderwall helt ren vid bortre stolpen efter en flippassning från Jonathan Davidsson, men ingen utdelning. Sedan blev det istället Djurgårdskaptenens tur att sätta sig i utvisningsbåset. Luleå klarade inte att förvalta i powerplay men fick ytterligare en chans då Linus Hultström åkte för en hooking bara en minut efter att Calle Ridderwall kommit ut på isen igen. DIF klarade att döda den utvisningen med.

Luleås powerplay såg i varje fall betydligt bättre ut än hemmalagets, de hade bra snurr på spelet och tappade sällan pucken. Adam Reideborn var en stor anledning till varför Djurgården kunde döda de två utvisningarna som Stockholmslaget drog på sig under sista fjärdedelen av första perioden. Luleås Petter Emanuelsson fick bland annat ett jätteläge efter en snabb diagonalpass men Reideborn var ännu snabbare i sidledsförflyttningen och svarade för en kanonräddning.

Matchen behövde mål

Lågt tempo inledde den andra perioden och matchen behövde mål. Det dröjde fram tills lite mer än sju minuter var spelade av mittenperioden som Djurgårdens Jonathan Davidsson satte 1-0. Den unge högerforwarden sköt från mycket dålig vinkel, ganska nära målet vid den förlängda mållinjen, pucken studsade på Filip Gustavsson och landade strax innanför stolpen, sedan råkade JVM-målvakten själv sparka in 1-0 till Djurgården. Inte mycket mer inträffade i andra perioden, fortfarande ett böljande spel med visst övertag för Djurgården, men Luleå var definitivt inte chanslösa.

Djurgården tar över mer och mer

I tredje perioden började Djurgården ta över mer och mer. Patrick Lundh hade en väldigt fin aktion då han åkte till sig ett läge och avslutade med en backhand, men Filip Gustavsson räddade enkelt och stod genomgående under matchen för en stabil insats i Luleåkassen. Djurgården började få grepp om matchen ytterligare. När ungefär 12 minuter återstod av den sista perioden kunde också Markus Ljungh göra 2-0 på ett direktskott i powerplay.

Luleås Jan Sandström fick in ett reduceringsmål efter ett välplacerat skott bakom en skymd Reiderborn. Då var det lite drygt sex minuter kvar av kampen vilket betydde att det fanns möjligheter för Luleå att kvittera. I sådana fall hade lagen återigen inte kunnat skiljas åt efter ordinarie speltid. Luleå fick i varje fall inte någon effekt av reduceringsmålet. De tog ut målvakten men utnyttjade aldrig övertaget och Djurgården gjorde mål i tom kasse men slutsignalen ljöd någon sekund innan pucken gled in i mål. Slutresultatet blev 2-1 till Djurgården.

”Inte redo när vi får pucken”

– Det är en ganska jämn match tycker jag över de två första perioderna. Det är ganska jämnt chansmässigt och vi har våra lägen i powerplay, tyvärr så får de första målet på ett litet slumpartat sätt. Vi får jobba i underläge. Sen tycker jag att Djurgården, i sista, spelade bra anfallsspel och snurrade med oss. Vi var inte riktigt redo när vi fick pucken, säger Luleås huvudtränare Thomas Berglund på presskonferensen efter matchen.

Djurgårdens huvudtränare Robert Ohlsson förklarar på presskonferensen att han är stolt över lagets insats.

– Utifrån den bensintank som vi hade i dag så tyckte jag att det var en jättebra prestation. Jag är extremt stolt över den insatsen. Ska jag titta på perioderna så är vi inte riktigt där i första perioden, vi har inte riktigt tryck i grejerna. Sedan äter vi oss in och får det där målet som är väldigt viktigt såklart. Första målet blev väldigt viktigt i den här matchen. Jag är jäkligt glad över prestationen för jag såg att det var lite stumma ben emellanåt också i dag.

”Känner oss fräscha allihopa”

Djurgårdens tuffa spelschema verkar inte störa Jesper Pettersson nämnvärt.

– Det kändes bra i dag, vi försöker bara spela stabilt och enkelt. Vi känner oss fräscha allihopa. Det är en till match på lördag så det är den vi fokuserar på.

Djurgårdens seger var den första för säsongen mot Luleå, Petterson hyllar också bortalaget.

– Vi har haft lite tufft mot de här, det är ett bra lag. De har en riktigt bra målvakt, eller egentligen båda två, som har stängt ned oss lite i de tidigare matcherna. Jag tycker att vi gör en sådär första period, vi är lite slarviga, vi är lite mjuka, vi smäller inte på riktigt som jag tycker att vi ska göra. Vi kommer ut och gör en bra andra och tredje period, då börjar vi åka mer skridskor, smälla på och göra det enkelt. Vi får in folk på kassen och trycker pucken på mål. Det gäller bara att spela vårt spel och tro på det vi gör. Det var det vi gjorde den här matchen och det lyckades vi med den här gången. Men jag tycker att vi gör en bra match, som sagt Luleå det är ett bra lag. De är bra defensivt också Det är en bra match.

Delad andraplats i plus/minus statistiken

Tvåvägsbacken var visserligen med på isen under Luleås reduceringsmål. Ändå ligger han på en delad andraplats med Färjestads Mikael Wikstrand i SHL:s plus/minus statistik. Leder den statistiken gör Växsjös Daniel Rahimi, dock bara med två plus.

– Det är ingenting jag har tänkt på men jag försöker bara spela enkelt i försvarszon, försöka komma ur anfallszon så fort som möjligt. Det skapar en bra offensiv.

Returmötet mot Luleå på lördag blir den fjärde och sista omgången i grundserien lagen emellan. Därför kan det också bli sista gången som klubbarna ställs mot varandra i år, förutsatt att de inte möts i slutspelet.

– Vi ska göra samma som i dag. I alla fall samma som i andra och tredje. Åka mycket skridskor och smälla på för det vet vi att de tycker är jobbigt. Det är vad vi ska fortsätta med, våga hålla i puck och mala ned dem i anfallszon, avslutar Jesper Pettersson.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN