Deveraux stängs av i 322 dagar

Den sparkade Röglespelaren André Deveraux får en lång avstängning genom ett beslut i Disciplinnämnden. Deveraux stängs av i 322 dagar från 30 mars 2015 till 15 februari 2016, avstängningen gäller ishockey både tävling och uppvisning.

Här följer Disciplinnämndens beslut i fallet med Röglespelaren André Deveraux efter överfallet på Västeråsspelaren Per Helmersson.

Beslut
Efter match mellan Rögle BK och VIK Västerås HK, Direktkval till SHL, den 26 mars 2015, åläggs André Deveaux, Rögle BK, följande straff för slashing.

Avstängning från och med den 30 mars 2015 till och med den 15 februari 2016. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Skäl
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand av Svenska Ishockeyförbundets domarchef Tomas Thorsbrink, ett yttrande från André Deveaux samt en filmsekvens från händelsen.

Av anmälan följer i huvudsak följande
I samband med uppvärmningen utdelade André Deveaux en våldsam dubbelfattad slashing mot Per Helmersson i Västerås. Slashingen träffade Helmersson våldsamt på baksidan av benen/vaderna. Efter detta utdelade Deveaux ett slag mot ryggen/nacken på Helmersson bakifrån. Helmersson är ovetande om vad som kommer att hända och oförmögen att skydda sig själv. Efter denna situation uppstod bråk mellan många spelare i bägge lagen.

André Deveaux har uppgett i huvudsak följande
I den föregående matchen mellan lagen, 23 mars, blev André Deveaux tacklad medvetslös av Per Helmersson. Deveaux dolde dock för Rögle att han blivit medvetslös eftersom att han ville spela färdigt matchserien, hjälpa Rögle upp i SHL och därmed säkra sitt kontrakt den efterföljande säsongen. Deveaux har sedan händelsen formellt diagnostiserats med svår hjärnskakning. Läkare har informerat honom om att det skulle vara uppenbart för en medicinsk utbildad person att han hade ådragit sig en hjärnskakning och att han inte skulle ha spelat fler matcher efter denna tackling.

Mellan matcherna fördes en diskussion mellan Deveaux och Rögle om att vidta formella åtgärder mot Helmerson. Före den nu aktuella matchen fick dock Deveaux besked av Rögle att Deveaux ”would have to protect himself because the league would not”. Deveaux fick även beskedet att det fanns en opartiskhet gentemot honom p.g.a. hans storlek, rykte och fysiska spelstil som gjorde att händelser han är inblandad i inte bedöms på ett rättvist sätt.
Före och under uppvärmningen inför den aktuella matchen fick Deveaux motta hån och hot av Västeråsspelare, bland annat Per Helmersson, till exempel ”Be ready to be carried of (the ice) again”, ”VIK would finish the job” och ”watch his neck” samt frågor om hur det var med hans huvud. Eftersom han bara några dagar tidigare blivit slagen medvetslös vågade inte Deveaux utsätta sig för de risker som ytterligare smällar mot huvudet skulle innebära och han bestämde sig därför för att stå upp för sig själv och markera.
Han hade ingen avsikt att skada Helmersson och ville inte heller få en lång avstängning. Han slog därför medvetet klubban mot Helmerssons skridskor och inte mot hans kropp. Syftet vara att skrämma Västeråsspelarna så att de sedan skulle lämna honom i fred. Helmersson blev inte skadad.

Disciplinnämnden gör följande bedömning:
Inom Disciplinnämndens jurisdiktion faller händelser som sker i anslutning till idrottsverksamhet. Att den aktuella händelsen skett under uppvärmning gör alltså inte att nämnden inte kan pröva frågan.

Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan och det är alltså utrett att André Deveaux har gjort sig skyldig till det som beskrivs i anmälan.

Nämnden ser mycket allvarligt på det inträffade. André Deveaux har enligt nämnden överfallit Per Helmersson bakifrån och Per Helmersson har inte haft någon som helst möjlighet att skydda sig själv. André Deveaux har under dessa omständigheter utdelat kraftigt våld med klubban mot Per Helmersson inte bara mot benen/fötterna utan även mot ryggen/nacken. André Deveaux har gjort gällande att klubban träffade Per Helmerssons skridskor. Även om så skulle vara fallet förändrar det inte nämndens bedömning av händelsen. Det får helt oavsett anses vara tursamt att någon allvarlig skada inte uppstod. Att händelsen sker helt oprovocerat under uppvärmningen är enligt nämnden mycket försvårande då den alltså inte sker i närheten av någon spelsituation eller direkt provokation som på något sätt kan förmildra det inträffade. En händelse som inträffade i matchen innan, flera dagar tidigare, utgör inte någon förmildrande omständighet vid nämndens bedömning. Händelsen har ingenting med ishockey att göra och är naturligtvis helt oacceptabel. Nämnden anser att Andre Deveaux inte kan undgå att ådömas en kännbar avstängning som bör omfatta merparten av nästa säsong.

Eftersom avstängningen är längre än en månad kan ingen del av den omvandlas till böter, se Riksidrottsförbundets stadgar 14 kap. 7 §.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

tjugo − åtta =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN