Derbyseger för Skellefteå på straffar

Det var ikväll dags för Norrlandsderby och det blev precis som ett derby ska vara. Tajt och tätt på både poängtavlan och isen. Straffar fick avgöra och det till bortalaget Skellefteå’s fördel.

Mycket talade för att dagens derby i Coop Norrbotten arena skulle bli jämnt, precis som derbyn brukar bli. Framförallt efter att de tre tidigare matcherna mellan Luleå och Skellefteå blivit målsnåla.

Matchen inleddes med bra tryck både på läktaren och isen med full fart. Det svängde fram och tillbaka, lagen bytte en hel del chanser med varandra men den första perioden slutade mållös. Det som skiljde lagen åt var skottstatistiken där Luleå satt i förarsätet.

Skellefteå med initiativet

Det var bortalaget för dagen, Skellefteå, som tog tag i taktpinnen i inledningen av den andra perioden. Efter drygt fyra minuters spel så fick Luleå’s Ilari Melart sätta sig i utvisningsbåset. Det numerära övertaget utnyttjades och Bud Holloway satte 0-1 på styrning efter att Sebastian Aho skjutit framspelad av Joakim Lindström. Men det skulle komma en kvittering från Luleå. Efter drygt halva matchen så satte succéjunioren Einar Emanuelsson en retur till 1-1 bakom Joni Ortio. Efter Skellefteå-övertag i inledningen av andra så tryckte hemmalaget på framåt nu och det skulle löna sig. 2-1 kom från Ilari Melart som satte pucken högt bakom Skellefteå’s burväktare. Även om Luleå hade bud på mer innan paus så stod sig 1-2 efter 40 minuter.

Det svänger även i tredje

Precis som i mellanakten så satte Skellefteå fart från början och det lönar sig. Strax efter att Einar Emanuelsson avslutat en två-mot-etta så kvitterar bortalaget. Joakim Lindström jobbar till sig pucken och spelar fram Sebastian Aho som trycker dit kvitteringen efter endast två och en halv minut. Bortalaget nöjde sig inte där. Det kom ett ledningsmål knappt en och en halv minut senare. Jimmie Ericsson krigar in 2-3 bakom Joel Lassinantti och gästerna har tagit ledningen igen. Hemmalaget tog inte lång tid på sig att kvittera. 17-årige Isac Lundeström kliver förbi sin motståndarback, drar pucken i sidled och får in 3-3 bakom Joni Ortio. Även under de sista femton ordinarie minuterna så utspelar sig en kamp uppe i norr men inget av lagen lyckas avgöra.

Extrapoängen till Skellefteå

Förlängningen slutar mållös och det blir straffar som får avgöra. Bud Holloway sätter den första för bortalaget. Isac Lundeström missar för Luleå, Joakim Lindström gör mål för Skellefteå och det är Johan Forsberg som får pressen på sig. Han lyckas inte överlista Joni Ortio och extrapoängen går till Skellefteå med Bud Holloway som segerskytt.

Luleå HF – Skellefteå AIK 3-4 (0-0, 2-1, 1-2, 0-0, 0-1)
0-1 (25.12) Bud Holloway (Sebastian Aho, Joakim Lindström)
1-1 (29.25) Einar Emanuelsson (Ilari Melart, Craig Shira)
2-1 (34.13) Ilari Melart (Jacob Legace, Christian Jaros)
2-2 (42.28) Sebastian Aho (Joakim Lindström, Andreas Wingerli)
2-3 (44.10) Jimmie Ericsson (Joakim Lindström, Sebastian Aho)
3-3 (44.55) Isac Lundeström (Christian Jaros, Johan Forsberg)
3-4 (GWS) Bud Holloway
Skott: 39-28 (12-5, 16-10, 10-10, 1-2, 0-1)