Chris Abbott missar hela Play In

Disciplinnämnden har stängt av Luleås kapten Chris Abbott i tre matcher, samt gett honom böter på motsvarande två matcher. Nedan ser bifogas hela beslutet från Disciplinnämnden.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                             Chris Abbott
Förening:                        Luleå HF
Adress:                           Ostrongatan 2, 973 34 Luleå
Matchdatum:                  2015-03-05
Mellan:                            Luleå HF – Frölunda HC
Domare/anmälare:        Christer Lärking, Ansvarig spelarnas säkerhet i SHL

 

BESLUT
Efter match mellan Luleå HF och Frölunda HC, SHL, den 5 mars 2015, åläggs Chris Abbott, Luleå HF, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head);

  1. Avstängning fr.o.m. den 6 mars 2015 t.o.m. den 10 mars 2015. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 50 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 5 matcher, varav 2 matcher omvandlas till böter.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand, ett yttrande från Chris Abbott samt en filmsekvens från händelsen.

Av anmälan framgår i huvudsak följande: 15 minuter in på sista perioden hade Frölundas nr. 56 Erik Gustavsson pucken vid sargen och kämpade med en Luleåspelare. Då kom Chris Abbott från blind side och tacklade Gustavsson i huvudet. Abbott drev upp axeln mot huvudet på Gustavsson som klev av skadad.

Chris Abbott har i huvudsak uppgett följande: Det är olyckligt att min axel träffade Frölundaspelaren högt trots att jag hade båda mina skridskor i isen och att han är en decimeter längre än vad jag är. I anmälan står det att spelaren skadas. Han spelade dock vidare hela bytet trots att spelet gick över till andra sidan av isen. När vi tog i hand efter matchen så sa han till mig att det inte var någon fara med honom. I anmälan sägs det att tacklingen kom från blindside. Samtidigt citeras spelaren i Sportbladet efter matchen att han sett mig komma och därmed kunnat göra sig beredd på tacklingen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Anmälan får stöd av filmsekvensen och nämnden anser att det är utrett att Chris Abbott utdelat en tackling mot huvudet på sätt som där anges. Nämnden anser inte att motspelaren varit låg på sätt som påverkar Abbotts ansvar för händelsen. Vidare anser nämnden att tacklingen utdelades från blindside och att Chris Abbott kom in i situationen som ”tredje man”.  Att Gustavsson eventuellt kort innan tacklingen trots detta hann uppfatta att Abbott kom förändrar inte denna bedömning. Sammantaget leder detta till att nämnden bedömer att Chris Abbott bör ges en avstängning som i tid motsvarar fem (5) matcher, varav två matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som används i bl.a. SHL.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 124.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − sex =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN