AVSLUTNINGEN: Så slutar SHL

Det är bara två omgångar kvar av årets grundserie i SHL. Det enda vi vet med säkerhet är att Växjö kommer vinna serien, Rögle har klarat nytt kontrakt och Karlskrona kommer att få kvala. I övrigt finns det en mängd olika scenarion som kan hända och jag kommer göra ett försök att leka Saida.

Man ska ta det med en nypa salt såklart. Men med en bra magkänsla så kommer här en kvalificerad gissning på hur serien slutar. Jag skriver vilka lag man möter, vilka som vinner i matcherna och den totala summan poäng man samlar ihop efter 52 omgångar. Därefter följer en översikt på hur åttondelsfinaler och kvartsfinaler blir.

Getingbo bakom Växjö

1. Växjö 110 (Malmö h, Linköping b) – 113 poäng

Både Malmö och Linköping har väldigt mycket att spela för samtidigt som Växjö väntar på slutspel och har så gjort en längre tid. Malmö vann mot Växjö i slutspelet förra säsongen och sätter grillor i huvudet även nu med en vinst. Linköping med bedrövlig form har inget att sätta emot Växjö som vinner och får vänta på motståndare efter det.

2. Djurgården 90 (HV71 h, Örebro b) 96 poäng

HV71 åkte på stortorsk mot Färjestad men har sedan dess tre raka vinster mot starkt motstånd där 7-1 mot Luleå senast imponerar. Men Djurgården blir numret större. Man vill säkra sin andraplats från jagande Frölunda och man lyckas med det då man tar två raka med avslutning i Örebro.

3. Frölunda 88 (Karlskrona b, Brynäs h) 92 poäng

Karlskrona är redan klart för kvalspel och Frölunda kommer äta upp dom med hull och hår. Brynäs blir dock en svår nöt att knäcka och man tar bara en poäng mot Gävlelaget. Hemmaspelet har inte stått att känna igen och det fortsätter som ett orosmoment även inför slutspelet.

4. Färjestad 84 (Rögle b, HV71 h) 90 poäng

Man hade poäng i åtta raka matcher varav sex segrar innan plumpen mot Örebro. Förlust mot Malmö också har gjort läget prekärt för ett skadedrabbat Färjestad. Men Rögle utan något att spela för lyckas man besegra med svårigheter innan man i ”Lila-Gula”-matchen mot HV71 återupprepar en seger och tar full pott sista två och lyckas därmed behålla sin fjärdeplats.

Avslutning mellan plats 5 och 8

5. Malmö 83 (Växjö b, Mora h) 88 poäng

Malmö växlar upp inför slutspelet och man tar en stark seger borta mot suveräna Växjö innan man får en tuff utmaning mot Mora som sliter med näbbar och klor för förnyat kontrakt. Man tar en seger men först efter förlängning och hamnar på femte plats.

6. Skellefteå 82 (Luleå b, Karlskrona h) 85 poäng

Förhandsfavoriterna tillsammans med Växjö har haft det svårare än tänkt. Det blir efter mycket om och men kvartsfinal men först efter att man förlorar mot Luleå. Det är Karlskrona som blir räddningsplankan för Skellefteå som tar en trea där och säkrar sin plats i kvartsfinalen i och med det.

7. Luleå 78 (Skellefteå h, Rögle b) 84 poäng

Luleå har gått starkt mot slutet av grundserien förutom en rejäl plump senast mot HV71. Men man avslutar med två raka vinster och gör allt i sin makt för att nå en kvartsfinal utan att spela åttondel. Men man räcker inte riktigt till och får spela åttondelsfinal i ett ovisst möte mot Brynäs.

8. HV71 80 (Djurgården b, Färjestad b) 80 poäng

Regerande svenska mästarna har haft en tung säsong sett till förväntningarna och man har dessutom drabbats av en mängd skador som inte gjort det enklare. Man får en tuff avslutning på serien och hamnar på åttonde plats i serien. Men slår man ut Linköping kommer man bli en riktigt tråkig överraskning i kvartsfinalen.

9. Linköping 75 (Brynäs b, Växjö h) 76 poäng

Linköping har inte kuggat i målmässigt på slutet och man fortsätter ha problem även i sista två matcherna. Det räcker till en poäng borta mot Brynäs vilket ändå gör att man säkrar plats nio i serien och får möta HV71 i en het åttondelsfinal. Växjö kan man inte rå på och därmed blir det ett rivalmöte i bäst av tre.

10. Brynäs 70 (Linköping h, Frölunda b) 74 poäng

Två raka övertidsvinster kommer det bli men det räcker inte för att avancera i tabellen. Med tanke på den bedrövliga starten man hade får det ändå ses som en vinst att man når slutspelet. Frågan är om man lyckas ta sig till kvarten genom att slå ut Luleå?

Avslutningen ett nervpiller

11. Rögle 59 (Färjestad h, Luleå h) 59 poäng

Rögle har genom att byta tränare i rätt tid och gjort väldigt mycket rätt säkrat nytt kontrakt vilket var det absolut största målet man hade. Därmed avslutar man säsongen med två raka förluster mot lag som har lite mer att spela för. Men man kan luta sig tillbaka och vara riktigt nöjda med sig själva trots det.

12. Örebro 54 (Mora b, Djurgården h) 55 poäng

En gigantiskt viktig match spelas imorgon i JALAS Arena. I spåkulan ser jag att Mora tar hem en livsviktig seger, men det blir först efter förlängning vilket gör att man har chansen inför sista matchen och eftersom Örebro förlorar den mot Djurgården så…

13. Mora 51 (Örebro h, Malmö b) 54 poäng

Lyckas man trots det inte ta sig över det där förargliga strecket. Man missar att säkra nytt kontrakt med en poäng då man förlorar mot Malmö efter förlängning och får inrikta sig på att försöka försvara sin plats i SHL mot ett hungrigt allsvenskt lag.

14. Karlskrona 46 (Frölunda h, Skellefteå b) 46 poäng

Karlskrona riktar in sig på att spela kval och man har inte kraften att stå emot två så skickliga lag som Frölunda och Skellefteå som i sin tur har saker att spela för. Det blir en oviss framtid för Blekingelaget som riskerar att ramla ur SHL.

Facit har vi om två matcher. Slutar serien som jag förutspår så kommer alltså åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna se ut såhär:

Åttondelsfinaler

Luleå HF – Brynäs IF
HV71 – Linköpings HC

Kvartsfinaler

Växjö Lakers – HV71
Djurgården Hockey – Luleå HF
Frölunda HC – Skellefteå AIK
Färjestad BK – Malmö Redhawks

Kommentera gärna vad du tycker, är jag helt ute och cyklar eller är jag något på spåren här?

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN