AVSLÖJAR: SHL inför importförbud – ”vi måste satsa på juniorerna”

SHL inför importförbud i SHL med omedelbar verkan, det betyder att det är slut på utländska spelare i den högsta ligan. Det finns förstås undantag, låt oss reda ut det.

Artikeln publicerades 1 april 2020 och är såklart ett aprilskämt.

SHL inför importförbud, det är slut på dyra utländska spelare i SHL från och med säsongen 2020/2021. Det är en del av det ekonomiska läget som råder i Sverige idag, dessutom innebär det en unik satsning på juniorer i den högsta ligan i Sverige. Det finns så klart några undantag, mer om dem längre ner i artikeln.

Varje lag ska ha fyra femmor till match, där en av de fyra femmorna ska bestå av juniorer. Det medför att laguppställningarna inte längre tillåter ”extra spelare”. Lagen ska bestå av två målvakter, åtta backar och tolv forwards.

– Det kommer att utveckla den svenska juniorhockeyn markant. Sverige kommer att locka de talangfulla spelarna att stanna minst en säsong till i Sverige innan de går till NHL, säger Hervor Haraldzon, enmansutredare av importstoppet hos Svenska Hockeyligan, SHL till Hockeybladet.

Minst fem juniorer per match

Det är naturligtvis helt okej att ha fler än fem juniorer i laguppställningen, det som är sagt att 1/4 av utespelarna ska ingå i en juniorfemma.

Det handlar inte bara om att stärka den svenska juniorhockeyn. Det gäller för klubbarna att rädda ekonomin också. Fler och fler lag i SHL korttidspermitterar spelare och anställda. SHL har redan infört ett värvningsstopp och så vidare.

– Det har också en ekonomisk förklaring, då många klubbar just nu inte får ekonomin att gå ihop. Utländska spelare är dyra, juniorer är billiga. Därför kommer vi att testa det här under nästa säsong. Slår det väl ut kan det bli permanent, säger Haraldzon.

Få undantag

De undantag som finns är om spelaren redan har ett påskrivet kontrakt, det blir för dyrt att bryta kontrakten enligt Haraldzon. Utländska spelare som kan tänka sig att spela för 1/4 av lönen kan få dispens att spela i SHL den kommande säsongen.

Dessutom får SHL-lagen värva utländska spelare från Hockeyallsvenskan så snart värvningsstoppet är över. De ska då betala 1/4 av spelarersättningen till det Hockeyallsvenska laget i övergångssumma.

Det pratades också om att Joel Lundqvist skulle få dela ut wild cards till utländska spelare, då det är många som anser att det ändå är han som bestämmer i svensk hockey. Nu blev det inte så.

– Det visade sig att det bara var en fjärdedel av spelarna i SHL som anser att det är Lundqvist som bestämmer, avslutar namnsdagsbarnet Hervor Haraldzon.

SHL startar den 19 september och du hittar de två första omgångarna och den sista omgången här.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN