Auschwitz i samband med ishockey

Under helgen kommer Brynäs IF att spela två matcher i Champions Hockey League. Den ena i Finland mot IFK Helsingfors. Den andra mot det polska laget Comarch Cracovia. I samband med resan ner till den matchen så kommer man att besöka Auschwitz, det mest kända koncentrationslägret under andra världskriget.

”Ett viktigt ställningstagande”

Det är Stisse Åberg, krönikör på Gefle Dagblad som skriver att laget kommer att besöka det så ökända stället under sin resa till Polen för mötet med Cracovia. Det är en minst sagt ovanlig utflykt man kommer att göra för att vara ett hockeylag, men ett oerhört viktigt besök med tanke på tiden vi lever i just nu. Det är nog inte många som missade händelserna i Charlottesville i USA häromveckan. Därför är det ett oerhört bra initiativ av Brynäs IF att besöka Auschwitz, där 1,1 miljoner människor mördades under andra världskriget.

Auschwitz – Ett viktigt besök för alla

Åberg skriver bland annat i sin krönika:

”Auschwitz. Det är inget man gör utan att känna av konsekvenserna. Det vet alla ni som nån gång tagit bussen från Krakow till nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. Orten heter faktiskt Oświęcim, men platsen för brottet mot mänskligheten heter Auschwitz och ligger 60 km utanför Krakow i sydöstra Polen. Att kliva in under porten med texten ”Arbeit macht frei” är att kliva i ett av de vidrigaste illåden i människans historia. Den som har besökt Auschwitz och mödosamt vandrat mellan sovbaracker, gaskamrar och ruinerna av doktor Mengeles experimentsalar glömmer aldrig. Den som sett berget av skor, eller blickat in i glasmontern med hår från rakade kvinnors huvuden eller försökt fatta mängden av staplade, tomma resväskor glömmer aldrig.”

Dom som varit i Auschwitz glömmer inte det i första taget. Att Brynäs IF gör detta besöket visar på att det finns mer än bara ishockey i livet.

Hockeyn ändå anledningen till resan

Förutom besöket i koncentrationslägret så kommer man alltså spela matcher. Lagen har man mött en gång tidigare på hemmaplan i Gavlerinken. Där blev det två vinster i protokollet. 4-3 på straffar mot Helsingfors och 8-0 mot Cracovia. Återstår att se om man kommer hem med ytterligare poäng i bagaget. Det viktigaste man kommer att komma hem med hur det än går i matcherna är garanterat upplevelsen av Auschwitz.

 

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN