Andreas Jämtin är tillbaka hos HV71 med sin forna fiende: ”Vi slet som djur”

Andreas Jämtin var förr den stora publikfavoriten i Kinnarps Arena och Färjestads fiende nummer ett. Nu är han tillbaka på isen i Jönköping och ska göra livet surt igen – för HV71, iklädd Färjestads färger.
– Jag försöker inte ha de känslorna inblandade just nu, säger Andreas Jämtin till Hockeybladet.nu.

HV71 mot Färjestad BK, två stormakter, två rivaler, ett klassiskt möte. Bara ett lag kommer att gå vinnande ur stridens hetta. Genom åren har mängder av tuffa bataljer utspelat sig mellan de två stora drakarna inom svensk hockey. Stjärnor har klivit fram och stora profiler har satt ordentlig färg på den sprakande kampen mellan HV71 och Färjestad.

En av dem är Andreas Jämtin, som med åtta säsonger i HV71, ofta gjorde livet surt för spelarna i Färjestad. Få spelare kunde reta sådan gallfeber på spelarna och framför allt fansen i Karlstad. Nya ramsor från ståplatsläktaren om superpesten kom i parti och minut. Nu för första gången ska den forna publikfavoriten i Kinnarps Arena gå upp mot HV71, klädd i Färjestads färger.

– Jag har levt i den här världen så länge. Supportrar följer sitt lag i vått och torrt men för oss spelare gäller det att hitta ett sätt att överleva också. Jag försöker inte ha de känslorna inblandade just nu.

Jämtin har lag huvudrollsbiten åt sidan – försöker pränta in andras skallar

Förr om åren var Andreas Jämtin en riktig slutspelsräv som spelade hårt och hela tiden på gränsen, samtidigt som poängen trillade in i god takt. Idag är forwarden 33 år gammal och inte längre den sortens huvudrollsinnehavare. Med sin stora rutin och vinnarmentalitet försöker han istället bidra på andra nyttiga sätt som personifierar Andreas Jämtin i stora drag.

– Det är viktigt för Färjestad och mig själv att alla här inne spelar bra. Jag kanske inte har huvudrollen längre, men det är förbannat jävla skönt att få vara med och vinna. Det är få förunnat att få vara med om och det är det man försöker pränta in i skallen hos killarna här. Liksom håll inte så jäkla hårt i klubban där ute.

Krigade som djur, men missade topp sex – det gjorde laget starkare

Under hela säsongen har värmlänningarna slitit utanför topp sex och jagat för en direktplats. Trots mängder av fulländade insatser ville det aldrig riktigt lossna och flera experter har ifrågasatt Färjestad under säsongen. Efter en stark avslutning i grundserien kom Andreas Jämtin och hans lag stärkta som få inför uppgiften med ett stort lugn i gruppen.

– Vi krigade som djur hela februari och början på mars och vi hade den starkaste formkurvan av alla lag i hela SHL. Vi gjorde rent hus men kom ändå inte dit och det gjorde att vi kunde hitta det där lugnet i gruppen fast vi låg under med 3-2 inför sista och fullfölja vår spelidé.

Det har sett svajigt ut i ert spel till och från under säsongen, vad beror det på?
– Det tar ett litet tag att komma in i vissa saker, men det har satt sig och är ett vinnande koncept om vi ser över hela säsongen. Det har varit mycket skador och det har varit folk in och ut hela tiden. Men vi har haft bra tålamod och hållt fast i det som vi kom överens om från dag ett.

Vinna eller försvinna hela tiden – det har blivit en vanesak

Karlstadgänget tog sig vidare till kvartsfinalen genom att slå ut Djurgården från åttondelsfinalen i bäst av tre. De två matcherna i Löfbergs Arena och den ena på Hovet var några av säsongens höjdpunkter så långt in på säsongen. Att gå från serielunk och grundserien till att fort ställa om till vinna eller försvinna, tycker inte Andreas Jämtin är någon stor grej, utan mer en vanesak.

– På den här nivån spelas det vinna eller försvinna-matcher hela tiden eftersom det kommit in väldigt mycket nya sträck. Det momentet är mer nu än någonsin och det gäller att hålla sinnet lugnt och inte flyga iväg där ute, avslutar Jämtin.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN