ANALYS: Så slutar SHL-säsongen 2016/2017

Idag är det första dagen på nya året. Det invigs med ett titt in i SHL-spåkulan. Vilka blir svenska mästare år 2017, och vilka riskerar att åka ur högstaligan. Vi ger dig svaren.

Nytt år och nya möjligheter, men även nytt år och nya besvikelser. Med mindre än halva grundserien kvar, tar jag på mig den otacksamma uppgiften och försöker se in i min spåkula för att se hur säsongen slutar.

1. Frölunda.
Tongångarna kring fjolårets mästare var tudelade inför seriestarten. Roger Rönnbergs lagbygge hade tappat många av nyckelspelarna och nya mer oerfarna killar skulle fylla tappen. Men 31 matcher senare har Roger och Frölunda knäppt tvivlarna på näsan ordentligt. I skrivande stund leder de SHL med nio poäng före tvåan och de nya spelarna visar att de har vad som krävs för ett nytt SM-guld. Med ryggradsspelare som Johan Sundström, Joel Lundqvist och Henrik Tömmernes är man alltid en guldkandidat.

2. Skellefteå AIK.
Säsongen för de senaste årens giganter började struligt. En mängd skador på nyckelspelare gjorda att poängen uteblev och man halkade efter i tabellen. Sen återvände en stekhet Oscar Möller och gav välbehövlig spets och avlastning till lagets andra nyckelspelare. Kan bara Bud Holloway komma tillbaka i gammal god SHL-form, anno 2013. Då är Skellefteå AIK att räkna med ända in i slutet.

3. Växjö Lakers.
Hög kvalité på spelare, såväl som ledare. Växjö är ett lag med många spelare som har en otroligt hög högstanivå. Spelare som Robert Rosén och Tuomas Kiiskinen, med flera, är spelar som gör skillnad i täta matcher. I Joacim Eriksson har man även en målvakt som vunnit SM-guld förut, men som ännu inte kommit upp i normal standard den här säsongen, sparkapital. Men lagets största styrka är tränaren Sam Hallam, med honom i båset lyfter många av spelarna ett par nivåer.

4. Brynäs IF.
Som vanligt är Brynäs otroligt svårtippade inför säsongen. De tunga tappen i form av Anton Rödin och Greg Scott var det stora samtalsämnet bland experterna. I skymundan har en ung Oskar Lindblom växlat ut ordentiligt den här säsongen till en blivande stjärna. Värvningarna av transatlanterna, Daniel Paille och Kevin Clark har också fallit väl ut. Dessutom har man ligans största sparkapital i Ryan Gunderson, som kan bli avgörande.

5. Linköping HC.
Linköping är inte det laget som utmärkt sig mest den här säsongen. Men kan Dan Tangnes få ordning på några av sina underpresterande stjärnor finns goda möjligheter till en kul vår i Linköping. I Broc Little har laget en spelare som håller god europeisk klass, men som kommer behöva bättre understöd för att hålla produktionen uppe. Laget har dessutom en bra mix av spelare, som blandar ung entusiasm med rutinerade gubbar.

6. Färjestad BK.
Färjestad är ett lag som blandar och ger. Laget har svårt att ta flera trepoängare i rad, och det kan bli jobbigt i längden. I år har Färjestads prestigevärvning inför förra säsongen, i Johan Ryno vaknat till liv i grevens tid. Tillsammans med Joakim Nygård utger de ett stort offensivt hot. Återkomsten av Joel Eriksson-Ek ger laget en extra dimension i såväl offensiva som defensiva situationer.

7. Malmö Redhawks.
Skåningarna gör en strålande säsong sett till förväntningarna. Att spetsen fanns där visste alla. Den här säsongen har de även bevisat sig ha en bra bredd i truppen som kan vinna täta matcher mot vilket lag som helst. I Christopher Nhilstorp och Oscar Alsenfelt har man kanske seriens bästa målvaktspar.

8. HV71.
Johan Lindbom och sportchefen Johan Hult har valt att satsa vidare på grunden från förra årets lag. Nästan hela laget är intakt och få spelare anslöt inför säsongen, förutom backen Andreas Borgman som har varit en injektion bland backarna i HV71. Laget har en bra bredd bland forwards, men saknar det lilla extra för att utmana på allvar om guldet.

9. Karlskrona HK.
Årets succélag i SHL tippar jag kanske lite väl långt ner. De har överraskat alla och spelar ett uppofrande spel som andra lag inte kan skryta om. De har inte ligans bästa lag på pappret, men spelar efter sina resurser, och motivation slår klass, det är sen gammalt. Med spets i form av målvakten Johannes Jönsson och hårt arbetande spelare borde det räcka till en plats i åttondelsfinalerna.

10. Luleå HF.
Luleå storsatsar och stoltserar med spännande nyförvärv för andra säsongen i rad. Trots ett bra lag på pappret med spelare som har kvalitéer får man det inte att stämma. Johan Harju är en spelare som visar hjärta i Luleå, och om säsongen inte ska bli ett misslyckande måste flera ta rygg på kaptenen.

11. Djurgårdens IF.
Förra året var en bra säsong i Djurgården och målsättningarna inför den här säsongen var inte lägre. Klubben tappad spets i högst klass, i form av Patrick Thoresen och Marcus Sörensen, med flera. Nyförvärven som skulle fylla luckorna har inte levt upp till förväntningarna samtidigt som flera spelare dragits med skador. För Djurgården och Joakim Eriksson väntar en ombyggnation och en jakt på nya spelare som ska återupprepa fjolårets säsong.

12. Rögle BK.
Otur stavas hela säsongen i Ängelholm. Ett intressant lag på förhand som drabbats av rekordmånga skador under hela första halvan, vilket har gjort att laget tappat många poäng. Nyckelspelare som Sebastian Wännström, Patrik Cehlin är spelare som är viktiga för vilket lag som helst de spelar i och Rögle kommer lyfta när alla friska. Värvningen av den rutinerade målvakten Anders Lindbäck räddar nytt kontrakt till nästa SHL-säsong.

13. Örebro HK.
Örebros säsong ser mer och mer ut att gå utför. Prestigevärvningen Joakim Andersson har varit skadad hela säsongen och Tom Wandell är inte den offensiva katalysator som Örebro lutat sig mot tidigare. Kaoset kring tränarbytet har också satt sina spår, och kanske borde man gjort en förändring där redan innan seriestarten. Örebro gjorde ett försök att stärka upp med NHL-rutinerade Nicklas Grossmann, frågan är om det var rätt väg att gå?

14. Leksands IF.
Förra årets stora sensation var när Leksand tog klivet upp i SHL. Att säsongen skulle bli tuff var nog de flesta överens om, och ska inte Leksand byta plats med BIK Karlskoga till nästa säsong, ja då krävs nog ännu ett mirakel. Den viktigaste pusselbiten för just den uppgiften finns redan på plats i tränaren Perra Johnsson. Är det någon som kan gjuta mod i det unga Leksand är det han med sitt ledarskap. Perras existens i klubben har aldrig varit viktigare.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + nio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN