ANALYS: Därför vann Rögle Skånederbyt

Under lördagseftermiddagen gästades Malmö iklädda deras klassiska ”Mif-tröjor” av Rögle en match som präglades av fart och Rögle. Det var slutsålt i Malmö Arena, hela 12 600 åskådare på plats. Båda ståplatsläktarna var fyllda upp till toppen och det var dags för nedsläpp.

Matchen började med att Malmö fick ett par långa anfall och Rögle kunde inte riktigt ta sig ur det. Rögle tar sedan en onödig utvisning vilket resulterar i ett par målchanser för Malmö. Rögle får sedan ett mål som styrs genom Oscar Alsenfelts ben och bakom honom finns Tyler Matson och det är därför Rögle vann Skånederbyt, för att man är effektiv.

I andra perioden började det komma lite derbyvibbar. Ett bortdömt mål, två mål och ett slagsmål och en riktig tryckare i samma situation. Samt ett jäkla tryck på läktaren. I perioden gjorde Malmö mål med en högklubba och det dömdes bort. Rögle lyckades däremot göra ett regelriktigt mål och ledde perioden rätt säkert med två mål mot noll tills det var 45 sekunder kvar av perioden. Men när det endast var 45 kvar av matcher lyckas Malmö reducera till 1 – 2.

I tredje perioden så är det Rögle som tar kommandot med ett par långa anfall. Malmö kommer tillbaka lite och lyckas få till ett riktigt bra och långt byte i anfallszon. Rögle lyckas därefter ta pucken med sig från en trött Lassen, accelerera förbi honom och trycka in det tredje målet bakom Oscar Alsenfelt. Det fjärde målet kommer efteråt i tom målbur.

Gör något av sina lägen

Jämför man med Malmö så tycker inte jag att Rögle har överdrivit med många fler målchanser än vad Rögle har. Men skillnaden mellan lagen är att Rögle gör något med deras chanser. Malmö kommer med ett par studspuckar som studsar rakt utanför mål medans Rögle kommer med en som studsar mellan benen på Oscar Alsenfelt. Frågan är om det handlar om skicklighet eller tur? Det kanske till och med handlar om viljan. Det var därför vann Rögle Skånederbyt.

Boxplay

Något som också måste berömmas är Rögles boxplay som är vältränat. Det syns verkligen att Ängelholmarna har tränat på att kontra Malmös sätt att spela sitt powerplay. Malmö försöker verkligen hitta deras ”vanliga” passningsvägar, men dem lyckas inte. Rögle stänger deras mest efterlängtade alternativ vilket jag tror är en anledning till att Rögle vinner Skånederbyt. Trots att Malmö gör ett mål i powerplay så tycker jag att idén ser väl genomtänkt ut.

Kontringar

Rögle lyckas komma i ett par vassa kontringar, där en faktiskt resulterar i ett mål för Rögle. Det är på detta viset Rögle kan vara extremt effektiva i deras spel då de verkligen kommer till kvalitétschanser.

Tredje perioden

Den tredje perioden av Rögle är otroligt bra tredje period efter att Malmö vunnit andra perioden med 9 – 3 så hämtar man upp och gör en fantastisk tredjeperiod som slutar med 4 – 14 i skottstatistik. Att man lyckas hämta upp sig och vända matchbilden helt i deras egen favör. Det är därför Rögle vann Skånederbyt.