Analys: Andra omgången av finalserien

Den andra fajten i finalen spelades i Skellefteå Kraft Arena. Omgången slutade med vinst för Växjö Lakers som vann bekvämt med 0-4. Resultatet betyder att det nu står 2-0 i matcher till Växjö.

Ingen Viktor Fasth i kassen för Växjö Lakers i den här matchen heller, istället fick Viktor Andrén återigen vakta målet i finalserien. Burväktare för hemmalaget Skellefteå var som förväntat Joni Ortio.

Båda lagen hade var sitt powerplay utan utdelning under de första tio minuterna av den inledande perioden. Växjö kändes trygga i sitt spel men Skellefteå var aggressiva och tacklades friskt. När klockan slog 13.27 hade dock Daniel Rahimi gjort första målet för gästerna. Backen följde med upp i anfallet och med millimeterprecision satte han pucken i krysset, assist av Elias Pettersson och Robert Rosén.

Elias Pettersson kände sig inte nöjd med poängproduktionen i den inledande perioden. När lite mindre än fyra minuter återstod klev supertalangen fram och skrev även in sig i målprotokollet. Han dök upp framför mål, väntade ut Joni Ortio och sprättade upp pucken i nättaket. Växjö blev fyllda av självförtroende och pressade Skellefteå till misstag, det hade inte förvånat någon om 3-0 hade kommit innan signalen ljöd för den första perioden.

Den inledande akten slutade med två måls överläge för Växjö Lakers, ändå verkade inte Skellefteå helt chanslösa. Men faktum kvarstod att den första perioden slutade i samma tonart som den första perioden gjorde i finalmatch ett. Den gången blev Skellefteå totalt överkört med 7-0.

Rask start på mittenperioden

Andra perioden inleddes direkt med att Växjö fick ett friläge. Brendan Shinnimin ryckte sig loss men Joni Ortio svarade med en viktig räddning. Vidare fortsatte matchen med ett powerplay för bortalaget, Skellefteås Pär Lindholm visades ut för tripping. Det blev inget mål men det började se ut som att Växjö Lakers spelade träningsmatch. De hade fått matchbilden precis dit de ville och förde spelet. Men Skellefteå piggnade till en aning då Växjö slog av på tempot. Hemmalaget fick ett jätteläge då Adam Pettersson kom in framför målet, Växjös Viktor Andrén bjöd på ett kvalificerat ingripande.

Under de sista tio minuterna av den andra perioden duggade utvisningarna tätt. Skellefteå fick bland annat 53 sekunders spel i fem mot tre, ändå klarade hemmalaget inte av att spräcka nollan. När mer än en minut återstod drog Skellefteå istället på sig ett lagstraff då det var för många spelare på isen. Växjö hann inte spela klart det numerära överläget innan en av matchens målskyttar, Elias Pettersson, åkte ut för hooking.

Hemmalaget spelade bättre i den andra perioden, mycket på grund av många powerplay. I sin tur visade Växjö upp ett bra målvaktsspel och stabilt försvar. Inte ens i spel fem mot tre, som varade i nästan en minut, klarade Skellefteå av att sätta dit pucken. Istället hade Viktor Andrén spikat igen i totalt fem perioder sett till hela finalserien.

Ännu raskare start på tredje

Den tredje perioden varade bara i 14 sekunder innan Växjö hade ledningen med 0-3, Robert Rosén med ett distinkt handledsskott. Skellefteå fick en rejäl uppförsbacke som dessutom skulle bli ännu jobbigare. Robert Rosén klev nämligen fram igen vid 04.38 och gjorde 4-0. Hemmapubliken tystnade och många rörde sig mot utgångarna.

När tio minuter återstod av den andra omgången kändes det som att samtliga deltagare redan börjat fundera på den tredje drabbningen i Växjö som ska spelas på lördag. Växjös Andrew Calofs brände en straff men det kändes inte som att bortalaget behövde fler mål.

Två omgångar är avklarade och hittills har inte en enda spännande eller jämn match spelats i årets finalserie. Växjö gjorde återigen en felfri insats, det enda negativa var att de tog många utvisningar. Men vad gör det när boxplayet fungerade och Skellefteå ändå inte klarade av att göra ett enda mål. Växjö Lakers behöver inte ens sin förstamålvakt i Viktor Fasth för att vinna, det räcker med reserven Viktor Andrén som spelat bra och hållit nollan två finaler i rad.