SVENSKA MÄSTARE: De har vunnit SM-guld hela nio gånger

Har du koll på samtliga svenska mästare genom åren. Vi har alla stenkoll på att Djurgården är mesta mästarna och att Färjestad har vunnit flest guld sedan Elitserien/SHL skapades 1975. Men har du koll på vilka som tagit SM-guld som inte spelar i dagens SHL? Hockeybladet går igenom klubb för klubb.

Sammanlagt 17 olika svenska mästare har vi inom ishockeyn i Sverige. Tio av dessa spelar i dagens SHL och 14 av dessa är med i de två högsta ligorna i svensk hockey. Av de tre klubbar som blir kvar håller dessa till i Hockeyettan, Hockeytvåan och Hockeytrean. Två av dessa har fler SM-tecken än de flesta i SHL och Hockeyallsvenskan.

Alla har vi koll på att Frölunda HC vann det senaste guldet när de besegrade Djurgården i SM-finalen. Dock vet få om vilka som vann det första. Detta lag har sammanlagt nio guldmedaljer genom tiderna och 34 säsonger i den högsta serien i svensk hockey. Detta är långt innan de flesta blev födda visserligen.

Här nedan kan ni se de svenska mästarna genom tiderna som inte spelar i dagens två högsta ligor. Med andra ord inte i SHL eller Hockeyallsvenskan.

IK Göta 

Redan år 1900 skapades IK Göta och blev en av de första klubbarna i svensk hockey. I början sysslade klubben med att åka runt på olika platser i Sverige och lära ut hur man spelade ishockey. När sedan det första svenska mästerskapet spelades 1922 blev självklart IK Göta de laget som kammade hem guldmedaljen.

Genom åren har det blivit hela nio SM-Guld för Stockholmsklubben som i dag hör till i Hockeytvåan. I slutet på 00-talet gick klubben ihop med IK Traneberg och heter numer Göta/Traneberg. Klubben är i dag en av Sveriges största ishockeyklubbar räknat till antal utövare.

Göta/Traneberg IK har bland andra fostrad spelare som Douglas Murray och Jacob Josefsson.

Hammarby Hockey

2008 gick Hammarby Hockey i konkurs efter att ha varit ett topplag i Hockeyallsvenskan i början på 00-talet. Hur vida det var satsningen mot Elitserien eller annat som föregick konkursen är oklart. Slut på pengar tog det i alla fall. Resan började om i Division 4 med den nystartade Bajen Fans IF. På bara några år var klubben tillbaka i Eliten igen och Hockeyettan.

Hammarby har åtta SM-guld, de flesta från 30 och 40-talet. Det sista bärgades 1951. Under de senaste åren har laget slitit i Hockeyettan med urusla förutsättningar. Till exempel har klubben ingen egen ishall och nu den senaste säsongen har man fått till ett J18 lag. Det är långt upp till toppen igen för söderbröderna.

Innan konkursen var Hammarby en riktig plantskola. Spelare som Gabriel Landeskog, Mika Zinbanejad och Pelle Lindbergh är alla fostrade i Hammarby.

Gävle GIK

Glöm Brynäs, Strömsrbro och Valbo. Här har ni den första föreningen utanför 08-området som vann SM-guld. Året var 1957 när Gävleklubben vann sitt första och enda mästerskap inom ishockeyn. Trots detta har klubben tagit fram oerhörda talanger genom tiderna. Eller vad sägs om Niklas Wikegård, Elias Lindholm och Calle Järnkrok med flera.

Idag spelar Gävle GIK i Hockeytrean. Förutom hockey finns även fotboll och innebandy inom föreningen.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN