GUIDE: Allt du behöver veta om AllEttan södra

Under helgen kommer den tredje omgången att spelas i den södra AllEttan-serien. Har ni koll på historien gällande dessa lag. Precis som i den norra har även här flertalet lag redan spelat i Hockeyallsvenskan. 

I går kunde ni läsa här på Hockeybladet om den norra serien. Nu är det dags för att ranka den södra AllEttan. HockeyEttan består av 48 lag i fyra olika serier. Norra, västra, södra och östra. Efter jul går de fem bästa lagen vidare till AllEttan där de geografiskt indelas i norra eller södra serien. Den södra AllEttan består av fem lag från södra, tre från västra och två från östra serien.

Här nedan tippar Hockeybladet hur det kommer att sluta i den södra AllEttan när den är färdigspelad, med lite information om de deltagande lagen.

1)  Nybro Vikings IF 

Nybro vann den södra serien med fyra poäng före Troja/Ljungby. Serien började dock tufft när man fick stryk i premiären mot ärkerivalen Kalmar med 3-2. Fortsättningen gick dock som planerat förutom det riktiga bottennappet mot Troja/Ljungby där man förlorade hemma med hela 0-6. Nu är det ny serie och vi håller Nybro som klara favoriter till seriesegern.

Med anor från Hockeyallsvenskan där laget huserade i mitten på 00-talet är laget på väg tillbaka till finrummet igen. Detta efter att ha kämpat med ekonomin i många år men är nu ett minne blott. Nybro spelar i en av de äldsta arenorna i Sverige. Liljas Arena var den fjärde ishallen som byggdes i Sverige och står fortfarande kvar. Förra säsongen blev relativt misslyckad för vikingarna från Kalmar Län, men i år då j…

2) Mariestad BoIS HC

Mariestad lekte hem den västra serien med bravur. Båda förlusterna kom på bortaplan i grundserien och även i den senaste matchen i AllEttan förlorade laget borta mot Huddinge med 4-2. Fast hemma är Mariestad som en maskin. Frågan är om det räcker till kvalserien. Det lär framtiden utvisa. I AllEttan är de i alla fall en av de stora favoriterna.

Mariestads stolthet heter Tommy Samuelsson numer tränare i Skellefteå AIK. Laget har en gång spelat i Hockeyallsvenskan, säsongen 2007/08 då de kom sist.

3) Kallinge-Ronneby IF

Förra året lekte KRIF hem AllEttan med endast en förlust på 18 matcher. Det tog dock stopp överraskande mot Tranås i playoff 3. I år har inte Blekinges stolthet imponerat lika stort. Dock har de vunnit de två inledande matcherna mot Visby/Roma och Troja/Ljungby. Här tippar vi KRIF på en tredje plats, mest för att BoIS och Nybro är bättre.

Föreningens historia är ganska kort. Bildades 1974 med en hopslagning av Kallinge och Ronneby. 2012 gick man som nykomling i division 1 till allsvenskt kval. Det är dock det närmaste klubben varit Hockeyallsvenskan. Kanske kommer det i år?

4) IF Troja/Ljungby 

Här har vi laget med stor erfarenhet av Hockeyallsvenskan. I början på 00-talet satsade klubben stenhårt på att gå upp till Elitserien men misslyckades år efter år med mycket små marginaler. 2014 åkte laget ner till Hockeyettan och förutom säsongen 17/18 har de huserat i Sveriges tredje högsta division. Laget kommer komma tillbaka till Hockeyallsvenskan någon gång, men inte i år.

Historian om ”Troja” är ganska speciell. Namnet kom till av en tapetserar rulle som åkte ner från en hylla vid det första styrelsemötet. Avbilden var en stegrande häst och därmed fick klubben namnet IF Troja. Troja/Ljungby är ett av få lag i Hockeyettan som har ett damlag. Även de huserar i division 1 södra.

5) Huddinge IK

Här har ni nog klubben i Hockeyettan med flest säsonger i Hockeyallsvenskan, eller i alla fall den näst högsta serien i svensk hockey. Dock var den senaste gången 2009 och sedan dess har Huddinge försökt att ta sig tillbaka. I år skulle dock bli en mellansäsong för Stockholmarna och laget kom fyra i den utskällda serien östra Hockeyettan. De hade stora problem i början på säsongen men vaknade till på slutet och tog en plats i AllEttan.

Med erfarenheten och att de alltid reser sig när det gäller placerar vi Huddinge på en femte plats i denna tabell. Det kommer inte bli allsvensk hockey i Björkängshallen nästa år, men snart så.

6) Skövde IK 

Tog den sista AllEttan-platsen från den västra serien och lär få det tufft mot topplagen i denna serie. Tog dock en meriterade seger borta mot Visby senast och kan nog knipa en sjätteplats i denna serie.

Skövde är en av de äldsta föreningarna i Hockeyettan och bildades redan 1957. Dock har de bara en gång spelat en högre division än så. Det var säsongen 2004/05. Året efter gjordes serien om och Skövde fick lämna den näst högsta divisionen i svensk ishockey. Laget prenumererar dock på AllEttan-platser och ska inte skämmas att de är i denna serie. Dock har de väldigt långt upp till ett allsvenskt kval.

7) Visby/Roma HK 

Det brukar vara ett helsike att spela bortamatch i Visby för lagen som kommer dit. I år har dock gotlänningarna inte kommit upp till samma standard. Dock kom de tvåa i den östra serien med minsta möjliga marginal och det får ses som en merit. I AllEttan brukar det gå sisådär för klubben och det är inget undantag i år. Men en sjunde plats kommer de knipa i alla fall.

Föreningen skapades så sent som 2001 efter anor från den gamla klubben Roma IF och Visby AIK. Gotland och Visby var inte tillräckligt stort för två lag. Sedan dess har klubben längtat efter att komma tillbaka till Hockeyallsvenskan, och vem vet, de kommer nog dit när vi minst anar det. Nu har de värvat Hans ”Säcken” Särkijärvi som tränare och inleder en satsning på en högre serie.

8) Halmstad HF 

Med minsta möjliga marginal på Kalmar HC´s bekostnad tog Halmstad den sista AllEttan-platsen från den södra serien. Med knappa tre minuter kvar i den sista omgången gjorde Robin Holm sitt enda mål under grundserien, snacka om att vänta till rätt tillfälle. I denna serie kan det ske nåt liknande när Halmstad tar den sista playoff-platsen senare i vår.

2005 gick Halmstad Hammers i konkurs. En ny förening startades och fem år senare var klubben tillbaka i Hockeyettan. 2017 återtog klubben namnet ”Hammers” och spelar nu för första gången AllEttan. Den gamla klubben huserade några år i Hockeyallsvenskan.

9) Tranås AIF 

Känns dumt att placera laget som förra säsongen spelade kvalserien näst sist detta år. Endast fem poäng efter Almtuna var man då som tog den sista allsvenska platsen. Dock är det tyvärr ganska vanligt att efter toppar kommer det grymma dalar. I år får ses som ett mellanår för TAIF och i framtiden är de helt klart ett lag för Hockeyallsvenskan.

Tranås är en av Sveriges äldsta föreningar skapad redan 1905. De har även fått fram riktigt stora spelare i bland andra Stefan Liv. Även Torgny Bendelin och Johan Franzén har tillhört klubben. Tranås stolthet utan tvekan är dock Magnus Svensson som vann både OS-Guld och VM-Guld. I början på 00-talet huserade klubben i Hockeyallsvenskan men tillhör alltså nu Hockeyettan södra.

10) Grums IK 

Nåt lag måste ju komma sist och varför inte tippa samma lag från föregående år. Grums gjorde en mycket bra grundserie. Här blir det dock tufft för värmlänningarna. Har inlett denna serie med två raka förluster mot Huddinge och Halmstad.

Grums tillhörde den första säsongen av Hockeyallsvenskan med åkte ur direkt. I skymundan av Färjestad kommer det vara tufft att komma tillbaka igen. Den helt klart störta exporten klubben har är Thomas Steen som gjorde 14 säsonger i NHL.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN