GUIDE: Allt du behöver veta om AllEttan norra

0
854
Foto: Boden HF/Montage
Under helgen kommer den tredje omgången att spelas i den norra AllEttan-serien. Har ni koll på historien gällande dessa lag. Flera har faktiskt spelat i Hockeyallsvenskan redan. 

Hockeyettan gick efter julhelgen i hop till AllEttan för de 20 bästa lagen. Ett par omgångar har redan spelats både i den norra och södra serien. Hockeybladet går igenom samtliga lag från dessa serier där vi även tippar hur det kommer att gå. Dessutom har flertalet av dessa redan spelat den näst högsta serien i det svenska ligasystemet. Från början är det 48 lag i Hockeyettan som delas upp på fyra serier. Detta kommer dock snart att ändras. Av dessa 48 lag går 20 till AllEttan efter julhelgen. Det är dom fem bästa från varje serie. Norra, Västra, Östra och Södra blir AllEttan norra och södra.

Hockeybladet listar vilka lag som tillhör respektive serie. Det finns flera lag som redan har spelat den näst högsta serien inom svensk hockey. Både i nuvarande Hockeyallsvenskan och dåvarande Division 1. Vi börjar denna gång med den norra serien av AllEttan.

1)  Bodens HF 

Boden var redan förra säsongen relativt nära att avancera till Hockeyallsvenskan. De vann AllEttan norra och gick till playoff 3 där man slog ut Huddinge. I Kvalserien gick det dock mindre bra och man slutade på en sistaplats i denna serie. Får vi se en repris i år, fast med bättre utgång?

Bodens HF är en ung klubb som skapades 2006 efter att Bodens IK gått i konkurs. Det råder total hockeyfeber i Boden och det är bara en tidsfråga innan vi får se denna klubb i Hockeyallsvenskan.

2) Hudiksvall HC 

Hudiksvall eller ”Hudik” har länge satsat för att ta steget upp till Hockeyallsvenskan. De kommer närmare för varje år som går. Dessutom är de väldigt svårslagna hemma i Glysishallen. Har inlett årets serie med ett ”back-to-back”möte med Teg och gått segrande med hela 14-3. Lär få tuffare mot till exempel Boden och Östersund. Dock är detta ett lag för kvalserien. Kanske inte i år, men inom kort.

Historian för HHC är inte glamorös, dock kan framtiden bli det. Här har vi ett lag med stora potential att ta steget upp till Hockeyallsvenskan. Speciellt målvakten Magnus Åkerlund skulle platsa i vilket allsvenskt lag som helst.

3) Östersund IK 

Ulf Dahlén och Alexander Edler. Där har ni två spelare med ett förflutet i Östersund IK. Likt många andra lag är Östersund en hopslagning av flera olika klubbar. Framtiden är dock ljus för jämtlänningarna med en fin arena och en erfarenhet av hela 21 säsonger i landets näst högsta serie.

Förra säsongen var Östersund riktigt nära att gå till kvalserien. Då stod Hudiksvall i vägen i tre riktigt tuffa matcher lagen emellan. Räkna med revanschlust i år.

4) Piteå HC 

Det tredje laget i topp fyra från den norra serien. Toppskiktet på serien är väldigt väldigt bra. Dock är det bredden av flera lag som saknas för att den serien ska bli riktigt bra. Piteå blev likt Östersund utslagna av Hudiksvall förra säsongen.

Klubben har fostrat spelare som Mikael Renberg, Tomas Holmström och Thomas Berglund. Dessutom har de stor erfarenhet av Hockeyallsvenskan. Här är det bara en tidsfråga innan klubben är tillbaka i den näst högsta serien. Dock kommer detta inte komma i år, men inom en snar framtid.

5) Väsby IK 

Det andra laget från den östra serien placerar sig på topp fem. Väsby vann grundserien på målskillnad över Visby/Roma (placerad i den södra serien). Hela 94 mål gjorde laget på 22 matcher. Detta ger i snitt över fyra mål per match. Dessutom vann man mot båda de andra lagen från den östra serien i norra AllEttan, vilket ger ett psykologiskt försprång.

Väsby IK har faktiskt spelat en säsong i Elitserien. Ni kanske har hört talas om Vilda Väsby. Där de gick den så kallade ”köksvägen” upp till landets finrum 1987.

6) Borlänge HF 

Det första av två lag från den västra serien. Borlänge är ett ungt lag då de slogs i hop av tre andra klubbar senast 1993. Förra säsongen gick laget till playoff 2 efter att de slutat trea i den norra AllEttan. Då blev det respass mot Huddinge. I år placerar vi dalmasarna lite längre, men kommer förmodligen ha fel.

7) IF Vallentuna BK 

Här har vi faktiskt ett lag som spelat Hockeyallsvenskan. Vallentuna gick med nöd och näppe vidare till årets serie på bekostnad av Wings HC Arlanda med en futtig poäng. Här kommer laget inte att göra bort sig och vi placerar de på en sjunde plats.

Mellan 2000 och 2004 spelade VBK i landets näst högsta serie men det kommer att dröja länge innan man är där igen. Har en spelare i Andreas Paulsson på 43 år som drar upp snittåldern rejält. Klubben blandar och ger enormt från AllEttan till kvalserie neråt och så vidare. Frågan är inte hur det går i år, utan hur det går nästa år.

8) Kiruna IF 

I den sista omgången säkrade regnbågslaget från Kiruna platsen på bekostnad av lokalkonkurrenten AIF. Dock tror inte vi att KIF har någonting i denna serie att göra. Precis som vi skrev tidigare i texten är det stor skillnad mellan lagen i toppen av den norra Hockeyettan och resten. Dock har Kiruna IF ett förflutet i landets näst högsta serie. 2003 drog man sig ur kvalet och började om i division 1 där man blivit kvar sedan dess. Frågan är om det finns plats för två lag i Kiruna.

2014 togs beslutet att KIF bytte sina matchtröjor till regnbågsfärgade vilket gav stort eko i Idrottssverige. Klubben blev även den första HBTQ-certifierade idrottsföreningen i Sverige.

9) Tegs SK 

Detta är svårt, mycket svårt. Att ens tippa de två sista lagen är en omöjlig uppgift. Laget slutade trea i den norra Hockeyettan och det ska verkligen inte underskattas. Här tror jag dock att de inte har så mycket att sätta emot. Det märktes direkt i mötena med Hudiksvall före nyår.

Tegs SK har ett förflutet i Hockeyallsvenskan från säsongerna 2003/04 och 2004/05. Sedan dess har laget huserat i den norra Hockeyettan. Förmodligen med stora avundsjuka ögon till storebror IF Björklöven.

10) Lindlöven IF 

Eventuellt kan detta vara en tändvätska. Nåt lag måste ju placera sig sist. Slutade på en fjärde plats i den västra serien. Här tror vi dock att ”löven” får det väldigt tufft. Klubben har huserat i Hockeyettan sedan mitten på 00-talet och besökt AllEttan ett fåtal gånger.

Klubben är placerad i Lindesberg Örebro län och det kommer bli riktigt tufft att fara de 125 milen till Kiruna. 2018 spelade Lindlöven senast i den norra serien och fick då endast två segrar på 18 försök. Nåt liknande denna gång?

Läs mer om Hockeyettan här >>>

Kommentarer

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

15 + ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.