EXKLUSIV INTERVJU: Bodens Albin Eklund talar ut

Bodens Albin Eklund har på kort tid blivit en av Hockeysveriges mest omtalade spelare. På kort tid var han inblandad i två stora incidenter och nu är han avstängd året ut. Ett monsterstraff som han kommer att överklaga. Hockeybladet har fått en exklusiv intervju med en spelare som bestämt sig för att lägga alla korten på bordet efter händelserna.
– Jag är inte stolt över detta, säger Albin Eklund till Hockeybladet.

I en exklusiv intervju berättar Eklund om de två fall som förändrat hans liv. Vi får veta att han aldrig fick chansen att uttala sig till disciplinnämnden innan deras beslut togs. Avstängning från all idrottslig verksamhet, deltagande i tävling, uppvisning och uppdrag, under perioden 12 februari 2018 till och med 31 december 2018. Detta går att läsa i disciplinnämndens beslut mot Albin Eklund. I domen skriver disciplinnämnden att Albin Eklund meddelat att han inte önskat uttala sig.

Nu har jag läst och det är mycket som inte stämmer, bland annat den ”lilla” detaljen där dom skriver att jag meddelat att jag inte velat yttra mig, problemet är att jag inte blivit tillfrågad om att yttra mig, säger Albin Eklund till Hockeybladet.

Från den stunden har det ringt anonyma samtal, skickats obehagliga sms samt meddelanden på Facebook från avsändare som gått under jorden, det är Albins tillvaro efter tacklingen mot Niclas Lehmann. Inget någon ska behöva leva med.

Det var efter matchen mot Västerås Albin Eklunds liv fick en vändning både på och utanför isen. En tackling från Eklund i början av matchen kom att ändra Niclas Lehmanns liv, efter operation har vägen tillbaka startat.

Händelserna från början

För Hockeybladet väljer Albin att lägga korten på bordet för att berätta sin egen historia. Något han fick ta sig en funderare på innan han nu väljer att prata ut med Hockeybladet som enda media.

– Jag läste ditt sms jag låg och funderade igår. Samtidigt som man är less på allt detta, beslutade jag att detta blir sista uttalandet jag gör till media. Därför väljer jag att nu att lägga alla korten på bordet och berätta allt för dig från början till slut.

Skolade om från back till forward

Albin Eklund började spela hockey när han var sju eller åtta år gammal. För fyra-fem år sedan skolades han om till forward. Det var hans tränare i Boden BertOlov Karlsson som skolade om den nu 24-årige forwarden. Eklund har med undantag för elva matcher i Skellefteålaget SK Lejon och två matcher för Narvik varit Boden trogen. I den nya rollen som forward hade han stor nytta av sitt tidigare backspel.

– I och med att jag tidigare spelat back så vet jag att det är mycket jobbigare att möta en forward som gnuggar och smäller på. En sådan forward ville jag bli och så blev det. Det finns forwards som vill glänsa med en extra dragning. De går inte ner i hörnet för att hämta pucken. Detta gör det enklare som back. Men är det en ”idiot” som kryper in under skinnet på dig och ger sig in i hörnet då blir det svårt som back. Jag ville ta med mig tuffheten som back in i nya rollen, mer än att bli den där som drar en extra dragning. .

Tog med sig erfarenheterna

Backerfarenheterna tog Albin Eklund med sig in i sitt nuvarande spel. Han trivs med att vara en jobbig person att möta på isen och inte ute efter att göra några extra läckra dragningar.

– Mina backerfarenheter har bidragit till mitt sätt att spela ishockey. Jag har alltid spelat jävligt hårt. Både mot motståndare och mot mig själv också. Man har haft lika ont i kroppen själv efter matcherna som mot motståndarna. Med detta får alla som spekulerar svar på varför jag har haft så många utvisningsminuter. Jag spelar hårt och tufft. Trots alla utvisningar är det första gången jag skadat en annan spelare. Fråga alla mina tränare innan, jag spelar hårt men hyfsat schysst om man säger så.

Slutade med hockeyn

Albin slutade med hockeyn under en period. Men det blev fortfarande arbete i ishallen i olika roller samtidigt som han ibland ändå tränade tillsammans med A-laget.

– Jag slutade spela hockey för tre säsonger sedan om jag inte minns fel. Vi var på väg att gå upp i division ett flera säsonger i rad men snubblade på mållinjen varje gång. I samband med slutspelsmatch trasade jag sönder AC-leden. Då började man fundera, är det värt att fortsätta spela? Det blev lite sommarträning men jag skrev aldrig på något kontrakt utan beslutade mig för att lägga ner den seriösa satsningen. Samtidigt har jag varit på is, med old-boys, hjälpt J20 med olika sysslor samt föst puckar på hockeyskolan.

Matchen mot Piteå

Relationen till Petter Lasu Nilsson och Robert Norberg har varit viktig för att Albin Eklund skulle komma tillbaka in i hockeyn igen. Samtidigt har Boden varit skadedrabbat vilket öppnade upp dörren för Albin igen. Albin som surrar en del med ”Nobbe” och Petter vet om hur vältränad han är. När det dessutom inte fanns folk i juniorlaget att ta in blev Albin plötsligt aktuell för A-laget igen.

– Det gick bra i Örnsköldsvik jag fick åter förtroendet mot Piteå. Jag bildade formation med Christian Nyman vi skulle matchas mot Piteås bästa kedja och försöka krypa under skinnet på dom för att förhindra målchanser och så vidare. I andra perioden är jag uppe och checkar någon meter utanför målgården. Där sträcker Vännström ut ett ben och fäller mig. Jag får utvisningen för det. Självklart protesterade jag mot detta. Domaren svarar med att: ”Jag ser händelsen och vad målvakten gör, i och med att han har kvar sin skridsko i målgården är det du som blir utvisad”.

– I den händelsen började frustrationen byggas upp. När jag kom tillbaka till båset satt det och tuggades rätt rejält om Vännström i olika former. Senare var det en annan situation där han åter försökte fälla en av våra spelare. Senare blev det slagsmål bakom vårt mål i paus, där är anledningen till att inget finns på film.

Det svartnar

Frustrationen hade byggts upp under matchens gång där Vännström ska ha eldat på detta på vägen ut i båset genom att bland annat hånle mot Bodenspelarna. Ledarna i Boden missade inte detta och det blev än mer laddat.

– Våra tränare börjar käfta med Vännström och sen blev även jag inblandad. Det svartnar för mig och jag hoppar ut på isen och vi käftar med varandra. Jag läste senare att han sagt att jag dragit undan skridskorna på honom, det stämmer inte. Jag drog hans vänstra skridsko bakåt så han föll framåt. Jag ser situationen han får ner sina händer i backen. Jag försöker inte försvara mig utan det är jävligt dumt det jag gör. Får han dessutom hjärnskakning är jag såklart ledsen för det och tråkigt för honom. Jag är inte stolt över detta och inget jag kan ändra på utan det är som det är. Det finns dessutom inte på världskartan att detta skulle vara ett beställningsjobb vilket gått att läsa.

Petter Lasu Nilsson

Att händelsen med Vännström skulle vara en planerad attack från tränare Lasu Nilsson är enligt Eklund rent skitsnack och dumheter.

– Varken jag eller Petter eller någon i föreningen är så jävla korkad att man skulle ge order om att skada en motspelare. Det är dumt, det finns inte och rent påhitt. Petter är en person som lever sig in i matcherna. Problemet är att han aldrig kan hålla käften, skrattar Eklund. Han är fan i mig med på isen, han är som den sjätte spelaren. Oavsett om det är träning eller inte så flåsar ha oss i nacken. Sen vågar han säga det där alla andra tänker men inte vågar säga. Han skulle aldrig beordra oss göra något sådant, någonsin. Personer som inte känner honom får genom media en felaktig bild av honom. Som en galen person som står och skriker och bråkar. Men när det kommer till match så är han så tokladdad och inne i matchen. Men återigen han skulle aldrig beordra oss att göra något osportsligt.

Matchen mot Västerås

Återigen ställs Eklund inför uppgiften att matchas mot bästa motstånd. Denna gång mot Västerås i en match som senare vänder upp och ner på allt för Albin Eklund både idrottsmässigt samt privat.

– Vi matchas mot Lehmann och andra som jag inte kan namnet på, ett taktiskt drag där vi blir tillsagda att matchas mot dom bästa. Någon hugger undan mina skridskor rätt snabbt och frustrationen byggs upp. Sen går det snabbt, jag kommer in bra och tacklingen i sig är inget ful. Det som gör att Lehmann blir skadad är framförallt att min hjälm slår i hans haka och han faller till isen och slår huvudet i isen. Tacklingen träffar axel mot axel. Just att hjälmen slår i hans haka knockar honom fullständigt, han är helt borta. Det är jättetråkigt och tyvärr är det sånt som kan ske. Jag ser aldrig att hans huvud slår kraftigt i isen, utan kör vidare likt resten av spelarna på isen.

Var aldrig meningen att skada

Efter situationen med både Vännström och Lehmann har Albin försökt nå båda för att be om ursäkt för vad som skett.

– Det har skrivits och spekulerats friskt i att jag gjorde detta fullt medveten och enbart gått in för att skada, jag ska även ha hoppat in tacklingen enligt några. Ser man på filmen, glider jag in i situationen och jag gick aldrig in för att skada eller sikta mot huvudet. Jag försöker inte försvara mig på något sätt, utan jag vill förklara mig.

Eklund fick tag på Vännström där han gavs chansen att förklara sig.

– Vi tuggade på jag och Vännström och det var ett bra och fint samtal. Det är en genomsnäll kille och hur trevlig som helst. Jag började samtalet med att säga att: ”tycker du jag är en stor jävla idiot kasta då bara på luren, det respekterar jag”. Vi surrade på och jag bad om ursäkt. Det svartnade för mig där och då, nu är allt mellan mig och Vännström utrett och klart.

Lehmann däremot har han inte fått tag på, han hoppas fortfarande på att han ska få tag på honom.

– Samtidigt försökte jag få tag i Niclas Lehmann, jag fick tag i en i deras organisation om jag kunde få hans nummer. Jag har inte fått något därifrån, tyvärr.

Sändebud från Gud

Straffet blev stenhårt för Albin Eklund som stängs av för hela året. Han kommer att överklaga beslutet då han anser att det inte står i proportion till andra händelser i olika ligor. I beslutet går bland annat att läsa att Albin stängs av från all idrottslig verksamhet i ett år.

– Vad jag förstår är det en liten disciplinnämnd som bara är inriktad på ishockey. Då är det för mig helt jävla obegripligt att dom stänger av mig från all idrott resten av 2018. Min första spontana tanke är att dom verkar tro att dom är några sändebud från gud. Som kommer och dömer och säger till folk lite hur som helst.

– Jag har blivit jävligt hårt dömd. Det är klart att det var en olycklig situation där Lehmann tyvärr blir skadad. Tacklingen är i sig inte så farlig som alla säger. Just därför tycker jag det är märkligt att jag får ett sånt hårt straff.

– Det har skrivits hårt i media, trots att de tar bara en person som uttalat sig och det är Sanny Lindström. Han var själv inte guds bästa barn när han spelade. Anledningen till hans uttalande kan bero på att det var hjärnskakningar som avslutade hans karriär. Jag skyller verkligen inte ifrån mig här. Han är en inflytelserik person, det tillsammans med allt annat om skrivits har gjort detta väldigt stort.

Albin Eklund kommer att överklaga domen och det är framförallt att han anser sig ha blivit för hårt straffad. Sen om han kommer spela ishockey igen eller inte det vet han inte. Att han som folk skriver ”skiter i detta” och att han inte kommer spela hockey ändå stämmer inte överens med verkligheten.

Suget efter hockeyn än större än någonsin

Skulle beslutet stå fast är det som det är. Just den meningen ”det är som det är” Reagerade Albin på.

– Det var något jag fick slängt till mig strax efter och innan jag läst beslutet. Sen blir det snedvridet mot mig som person och fick mig att framstå som en kall person. Det var något jag bara sa just där och då. Det är viktigt för folk att veta. Det är ingen ursäkt och jag önskar ha haft allt detta ogjort. Men detta har förstorats upp och jag har fått en stämpel som är långt över vad som är värdigt någon människa.

– Om jag spelar ishockey nästa säsong eller inte det beslutet tar jag. Efter allt detta känner jag ett större sug än någonsin. Mest för att göra upprättelse och motbevisa alla att jag inte är den spelare media nu har målat upp. Jag är en idrottsnarkoman och tränar för fullt oavsett sport, så formen kommer jag behålla. Just nu är det ett jävla sug att lira hockey och något jag vill göra.

Anonyma samtal sena kvällar

Efter allt som hänt har folk försökt nå Albin med olika former av mindre hot över telefon och sociala medier. Han får samtidigt stöd av klubben och vänner.

– Folk har hört av sig från konstiga nummer, på Facebook och andra sätt. Dom kallar mig för feg och så vidare. När man senare ska kolla upp vem det är som kontaktat mig är profilen borttagen och numret spärrat. Trots detta känner jag att jag har stöd från klubben och även folk ifrån Piteå, Luleå och andra städer har hört av sig till mig.

– Det bästa som har hänt i all denna kaos var i fredags kväll. Då ringde det en gubbe från Luleå. Han sa bland annat att det var en ren tillfällighet, Jag tror du är en riktigt bra kille och jag önskar dig lycka i livet. Det är inte första gången du får möta motgångar. Jag hade ingen aning om vem gubben var, han var skön och det är det bästa som hänt på länge avslutar Albin Eklund.

Beslutet

Här kan du läsa Disciplinnämndens beslut>>>

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN