STÖRLINGE: 10 händelser från året

2016 går mot sitt slut och vi har bara timmar kvar till 2017. Jag fick äran att plocka ut tio händelser från året. Tio skandaler, succéer och genombrott att minnas!

Konflikten i Damkronorna

Det var i somras som Luleå-backen Emma Eliasson, i våras utsedd till årets spelare på damsidan, petades från damkronorna av förbundskapten Leif Boork. Detta efter att hon framfört kritik mot förbundskaptenens metoder. Bara veckor senare så tackade den dåvarande lagkaptenen Jenni Asserholt nej till landslagsspel efter 13 år. I september så kom uppgifter om att flertalet spelare krävt förbundskaptenens avgång i ett brev till förbundet. Däribland Eliasson, Asserholt och Modos Erika Grahm.

Tingsryds askungesaga

Tingsryd överraskade alla redan innan årsskiftet genom att hålla sig högt i tabellen men att man skulle hålla i och ta sig ända till den Allsvenska finalen var mindre troligt. Man tog sig dit men var numret för litet mot AIK. Trots att de inte tog sig till kvalmatcherna för en plats i SHL så blev storyn om Tingsryd något att minnas.

Domarkamerans succé

Under vårens SM-slutspel så fick vi chansen att följa matcherna ännu närmre. Detta genom kamerorna som domarna på isen utrustats med. Kamerorna gav oss klipp direkt från matcherna och några av domarnas konversationer med spelarna. Något som kunde bli riktigt underhållande. Allt från den intressanta konversationen mellan Frölundas Christoffer Persson och domare Patrik Sjöberg till känslorna mellan Jimmie Ericsson och Joel Lundqvist från i våras.

World Cup’s återkomst

Senast turneringen World Cup spelades var 2004 och nu var den tillbaka. Turneringen som gick i NHL:s regi sågs av många som ett kommersiellt jippo men blev en hockeymässig succé. Vi fick se de bästa spelarna i världen mot varandra i varje match och det bjöds på riktigt bra hockey och spännande matcher turneringen i genom.

Finlands juniorsuccé

Vi har under hösten slagits av Patrik Laines NHL-genombrott och hörde snacket om Jesse Puljujärvi inför draften i somras. I vintras så gick finnarna som ångvältar i både U18- och U20-VM. Det blev dubbla guld på juniorsidan efter bland annat en förkrossande seger mot Småkronorna i U18-finalen.

Den allsvenska nykomlingen Västervik

Västervik tog sig upp i HockeyAllsvenskan i våras men blev av med en rad spelare efter avancemanget. Bland annat målvakten Linus Lundin som gick till AIK. Trots detta så parkerar man på en fjärdeplats efter 31 omgångar efter att ha varit helt uträknade inför säsongen. En riktigt bra höstsäsong av nykomlingen som imponerat på oss alla.

00-ornas intåg i seniorhockeyn

Det började med Lukas Wernblom i Modo, fortsatte med AIK:s Nils Höglander och nu spelar Frölundas Rasmus Dahlin Junior-VM. De första spelarna födda efter millennieskiftet har under hösten blivit en del av seniorishockeyn. Imponerande 16-åringar minst sagt.

Rasmus Dahlin

Även om han nämndes tidigare så är hans genombrott så pass imponerande att det förtjänar att få några egna rader. Att en sextonåring tagit en permanent plats hos de regerande svenska mästarna är imponerande och att han sedan blir den yngsta spelaren i Junior-VM någonsin säger sitt. Draftas 2018 och det snackas redan en del kan man säga.

Danmarks JVM-succé

För bara ett par dagar sedan så inleddes Junior-VM i Toronto och Montreal. Sverige är redan klara gruppsegrare och de regerande mästarna Finland är utslagna men några som överraskat i samma grupp är ett annat grannland. Närmare bestämt Danmark. Det danska laget hotade Ryssland förra året och verkar ännu starkare i år. Man slog de regerande mästarna Finland och de tippade uppstickarna Tjeckien på vägen till slutspel i årets turnering.

Leksands mirakel

Till sist så tar vi det som kanske är mest uppmärksammat under året. I slutet av november -15 så låg man sist i HockeyAllsvenskan efter att ha förlorat med 4-1 mot Asplöven (som senare åkte ur). ”Perra” Johnsson tog över som huvudtränare med målet att rädda kvar klubben i HockeyAllsvenskan. Ett par månader senare så hade man lyft mycket högre än så och på andra sidan banan stod klassiska SHL-klubben Modo. Efter en tajt matchserie så blev det förlängning i Fjällräven Center och Brock Monpetit satte det avgörande målet bakom Adam Reidborn och miraklet var ett faktum. Leksingarna hade gått från att vara jumbo i HockeyAllsvenskan till att vara klara för SHL och ett av historiens största mirakel i idrottssverige var ett faktum.

Gott nytt år!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN