Så kan nya SHL-kvalet se ut

Få saker har varit så omtalade i svensk hockey de senaste åren som upp- och nedflyttningsformaten i SHL. Efter att nuvarande system utvärderats har två nya förslag lagts till på listan. 

Det nuvarande systemet innebär att lag 13 och 14 i SHL får spela varsin 7-matchers serie mot varsitt lag ifrån Hockeyallsvenskan. Det ena laget från Hockeyallsvenskan avgörs genom den hockeyallsvenska finalen, ett fem matcher långt möte mellan de två högst placerade lagen i tabellen. Det andra laget utses genom Meca hockey race där lag 3-8 möts i en kvalserie, varpå vinnaren i kvalserien ställs mot förloraren i den hockeyallsvenska finalen.

Nöjda med utfallet 

Det nuvarande systemet har varit omdiskuterat men SHL är i grund och botten positiva till utfallet hittills.
– Vi har bra diskussioner och vi sa att vi kör det här i två år och sedan utvärderar vi. Vi hade också ett utökningsår med play off-finaler. Där är vi nu. I grunden är vi nöjda med hur det fungerar i dag. Rörligheten finns där, media är intresserade och supportrarna verkar gilla matcherna, säger Jörgen Lindgren, vd för SHL till Sportbladet.

Nya förslag på bordet – så kan nya SHL-kvalet se ut 

Nu förs dock diskussioner om hur man skulle kunna förändra formatet. Det rör sig främst om två förslag, ett från SHL och ett från Hockeyallsvenskan.

SHL:s förslag är enligt följande:
Lag 13 och lag 14 från SHL möter de två bästa lagen från Hockeyallsvenskan.
SHL förespråkar i sådana fall att Hockeyallsvenskan kör ett slutspelsträd med åtta lag och serier med bäst av fem matcher. De två bästa lagen i slutspelsträdet möter därefter SHL-motstånd i bäst av sju matcher.

Hockeyallsvenskans förslag är enligt följande:
Lag 13 och 14 i SHL hamnar direkt i ett slutspel med lag 1 till 6 i hockeyallsvenskan.
Slutspelet spelas enligt trädformat och börjar med kvartsfinaler.
Lagen möts i bäst av fem eller sju matcher head to head och de två lag som är kvar till sist spelar i SHL.

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN