HEDLUND: När pöbeln rasar innan utredningen är klar

Det är 2020 och allt går så jäkla fort i samhället, ibland så snabbt att man knappt hinner tänka innan man publicerar nyheter. Misstankar är brott innan de utretts och ALLA har sett tendenserna och fått rapporterna innan. Sedan blev det som kejsarens nya kläder – INGENTING!

Drygt åtta minuter, 8.12 för att vara exakt, in i matchen leder hemmalaget Björklöven mot Mora med 3-0. Inget konstigt med det? Moras målvakt släpper alltså in de tre av nio skott i första perioden, samma procent som anklagade Connor Ingram i Björklövens bur. Det har fallit i skuggan av det som hände sen. Topplaget Björklöven stod för en kollaps, en otrolig kollaps när de tappade ledningen från 3-0 till 3-8 på nära 47 minunters spel, det om jag räknar från Moras första mål. Räknar jag från Björklövens tredje mål har det tagit närmare 49 minuter. Det tog Mora drygt 16 minuter att komma i kapp till 3-3, nästan dubbelt så lång tid som det tog för Björklöven att göra tre mål.

Självförtroende på dekis

Håkan Södergren sa en gång att det svåraste är att leda med 3-0 i ishockey, något som verkligen visade sig i den här matchen. Du har en komfortabel ledning och börjar omedvetet slappna av, det är fullt naturligt. Vad händer då om motståndarna börjar göra mål? Det är inte lika lätt att slå på igen som det är att slå av. Det gick helt enkelt för lätt för Björklöven.

När ett lag i underläge som Mora börjar att göra mål kommer också självförtroendet, helt plötsligt går puckarna in och självförtroendet gick över till Dalalaget. Björklövens självförtroende hamnade på dekis i det här fallet. Jag ser inga konstigheter alls och målvaktens kollaps ser jag också som naturlig. Undermedvetet hade Connor Ingram redan lämnat Hockeyallsvenskan, Björklöven och Sverige. Det sista han ville var att skada sig.

Drevet kom

Helt plötsligt kommer det larm om matchfixning och det blåses på de stora kanonerna. Spelexperter är mellan 99 och 100 procent säkra på att det är matchfixning. Krönikörer och journalister vittnar om att de blivit varnade innan, det skulle spelas på den här matchen och det har spelats på flera andra matcher som varit fixade tidigare. Nu letades det syndabockar och att målvakten Ingram åkte hem för att ta en plats i Nashville, visade sig vara att ”han fått sparken” som en direkt orsak till förlusten. Alla räknade ett plus ett och fick det till tio!

Jag kan tänka mig att spelare och ledare i de båda lagen mått skit efter detta. Björklövens spelare över misstankarna, att gå på stan och få blickarna riktade mot sig. Fuskare?? I Moras fall, här gör de en heroisk insats som förminskas i att de inte vunnit på rätt sätt. Motståndarna la sig i matchfixning.

Vändningen

När sedan det kom indikationer på att det var ett spelbolag som satt fel odds försökte vissa sopa den informationen under mattan – matchfixning är ju så mycket värre, så mycket mer att grotta sig i. Vem? Vilka? Hur och varför?

Nu har både polisen och Svenska Ishockeyförbundet lagt ner sina utredningar och båda lagens spelare frias. Det var den mänsliga faktorn hos spelbolaget som var boven i dramat.

– Svenska Ishockeyförbundet och personalen som arbetat med ärendet och utredningen har gjort ett gediget och grundligt arbete i samarbete med alla aktörer. Utredningen konstaterar att händelsen grundar sig i ett mänskligt misstag och det känns tillfredsställande att vi inte hittat några indikationer på matchfixning. Även om hockeyn i stort varit förskonad från matchfixning är det här en påminnelse om att vi hela tiden måste arbeta för att ha en beredskap i frågan som är ett av de största hoten mot idrotten, säger Olof Östblom tävlingschef på förbundet i ett pressmeddelande.

Första stenen

Min uppmaning till kollegor i branschen och alla andra hockeyälskare i landet är att tänka sig extra mycket för innan den första stenen kastas.

Till sist vill jag säga att det gläder mig att både polisen och förbundet handlat skyndsamt i detta ärende – BRA JOBBAT! Nu kanske vi får se hockey igen!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN