HA-finalen: AIK vann den första ronden

Grundseriens två bästa lag ställdes mot varandra i den första ronden av den Hockeyallsvenska finalen. Vi bjöds på kamp, fart och energi. Där var AIK det bättre laget och vann rättvist med 5-1.

Den första ronden i finalserien inleddes med en bra första period. Det skapades lägen åt båda hållen där AIK skapade dem farligaste med två ribbskott i powerplay. Det var kamp  högt tempo under hela perioden där AIK styrde det mesta. Oskarshamn inledde visserligen perioden lite vassare, men efter deras powerplay kom AIK in i matchen och tog över stafettpinnen. Gnaget spelade bra hockey och var det bättre laget i den första perioden.

Det enda som saknades var målen. 0–0 på tavlan efter den första perioden, där hemmalaget var det bättre laget och borde ha gjort ett mål eller två. Samtidigt tackade man nog Erik Källgren som höll tätt efter en bra start från Oskarshamn.

Från noll till fem mål på en period

Tre mål på 6:28. Vilken sanslös start på perioden från AIK. Den utdelning man inte fick under den första perioden fick man nu istället. Helt rättvist sett till den spelbild vi fick se på Hovets is under första halvan av matchen. Med halva matchen spelad var det tydligt att Gnaget var ett par storlekar för stora för Oskarshamn. Bortalaget hängde inte med när AIK trummade på i offensiven.

Från 0-0 till 5-0. AIK visade klass och effektivitet under den andra perioden. Garry Nunn gjorde hattrick och AIK lekte hockey. Bortalaget från Småland såg vilsna ut, spelet fungerade inte och man kom inte till några farliga lägen. Känslan efter 40 minuter var att AIK kontrollerade tillställningen fullständigt, vilket även syntes på resultattavlan.

Oskarshamn reducerade

Skulle Oskarshamn kunna hota AIK på något sätt? Det var frågan man ställde sig inför den tredje perioden. 5-0 på tavlan och känslan var att denna period bara skulle spelas av. Efter de första sju-åtta minuter av perioden märktes en klar temposänkning och AIK spelade mest på sin ledning. Smålänningarna lyckades fortfarande inte skapa tryck på hemmalaget.

Oskarshamn fick till slut in en reducering med halva perioden kvar. Efter det skapade man några halvchanser utan att överlista Erik Källgren i AIK:s mål. Sedan hände inte så mycket mer. AIK såg mätta och belåtna ut med sin 5-1 ledning, medan Oskarshamn försökte skapa något framåt utan att lyckas.

Summering

En rolig kväll för de svart-gula fansen på Hovet. AIK:s Garry Nunn blev matchens lirare efter sina tre mål i den andra perioden. AIK vinner därför första ronden med 5-1. Ett resultat som var helt rättvist. För att Oskarshamn ska ha en chans måste man få igång sitt spel, fortsätter det att se ut som ikväll kommer AIK få möta Timrå i kvalet till SHL.