GUIDE: Så ska Mora slå Leksand

Få hockeyfantaster i Sverige har nog glömt slutspelsserien 2015/2016 som slutade med att Leksand slog Mora med 6-0 och tog den sista kvalplatsen till SHL, där man fick möta Modo. Ingen har nog glömt den matchserien heller och till sist stod det klart att Leksand skulle spela i SHL säsongen 2016/2017. Denna säsong har gått trögt för Leksand och man blev jumbo i ligan. Mora och andra sidan har gått som tåget i HockeyAllsvenskan och vann serien komfortabelt före BIK Karlskoga. Ett BIK Karlskoga som man sedan totalt utmanövrerade i den HockeyAllsvenska finalen och det var där och då det stod klart, det blir ett daladerby i sju matcher om en plats i svensk hockeys finrum.

Moras säsong har handlat om väldigt mycket upp, allra mest utmärkande är nog den elva matcher långa segersvit man hade under slutet av december och större delen av Januari. Mora har som lag även stått för många imponerande resultat, däribland Södertälje (7-0), Västerås (6-0) och även krossen av Karlskoga i den andra matchen av den HockeyAllsvenska finalen (7-3).
Mora styrka under säsongen är att man har haft många spelare som producerat poäng och skapat målchanser framåt. Ser man till seriespelet så hade man hela sju spelare (!) som gjorde 30 poäng eller mer under grundserien. Lägg även till att nyförvärvet Matt Bailey har snittat en poäng per match sedan han anlände och det skapar en bild över vilken styrka Mora har i offensiven. Även backsidan har den sett stark ut och den som sticker ut mest är Kevin Gagné som hade mest istid i hela HockeyAllsvenskan men trots det aldrig såg trött ut.

Matchcoachning

Under säsongen har Mora plockat in flera viktiga pjäser, man plockade in rutinerade Christian Engstrand på målvaktssidan samtidigt som man hämtade in Matias Lassen, från just Leksand (snacka om tändvätska). Detta stärkte defensiven och Mora hittad ett lugn i sitt spel. Efter det har man även stärkt upp offensiven med tidigare nämnde Matt Bailey och offensive backen och hmvändaren Viktor Amnér. På backsidan har även Christoffer Björklund återvänd efter en sejour i England.

Under säsongen har coach Jeremy Colliton matchat sitt lag stenhårt i varje byte och väljer hela tiden precis vilka han vill ska spela. Är det tekning i offensiv zon ser vi ofta de offensiva hoten Mathias Bromé eller Kevin Goumas på isen. Medan i defensiv zon så ses ofta duktige tekaren och grovjobbaren Robin Johansson vid tekningen. Colliton tar även hjälp av assisterande tränare Thomas Mitell och ser till att rätt backpar matchas mot rätt spelare också.

Ett problem för Mora kan dock bli att man slänger bort en del puckar. Spelare som Alex Aleardi, Pierre Engvall och Jacob Nilsson gillar att ta lite riskfyllda vägar då och då och det gäller att man får fast pucken på Leksand och vågar spela enkelt i egen zon om läget kräver det. Man har inte råd med långa defensiva byten eller att låta Leksand kontra mot till exempel Viktor Amnér som har vissa svagheter bakåt.

Moras tre nycklar:

Special teams
Mora slår underifrån trots allt och det gäller att man tar chansen att göra mål när man får den. Mora har haft ett bra powerplay under året och här finns läge att avgöra matcher om tillfället ges. Även boxplay blir viktigt och Mora har under säsongen haft HockeyAllsvenskans bästa boxplay, det måste fortsätta vara bra för att man ska nå hela vägen.

Målvaktsspelet
Vi såg förra säsongen hur viktigt det är att man har ett bra målvaktsspel i ett kval, Henrik Haukeland klev verkligen fram för Leksand mot Modo och firma Engstrand/Pettersson måste göra samma sak för Mora i år. Engstrand är den som får chansen från början och det gäller att han spelar till sitt allra yttersta. På andra sidan står Atte Engren, som i sina bästa stunder är en av SHL:s bästa målvakter.

Offensiva rörligheten
Mora har under hela säsongen bedrivit en otrolig rörlighet i motståndarnas zon, något som gett resultat. Mora har varit en maskin och kan man hålla samma fina rörlighet offensivt i kvalet så kommer även Leksands backar få det jobbigt och tröttas ut.

Så borde Mora matcha laget:

Målvakter:

Christian Engstrand (Mattias Pettersson)
När Engstrand värvades var det för att skapa en trygghet i defensiven, något han verkligen lyckats med sedan han kommit i. Gäller att han använder sin rutin och sitt spel till att bibehålla tryggheten för Moras försvar. Pettersson som gått från klarhet till klarhet backar upp.

Backar:

Matias Lassen – Kevin Gagné
Moras bästa backpar den här säsongen. Gagné är helt outtröttlig och kommer spela mycket i detta kval. Lassen besitter bra defensiva kvalitéer och ett bra förstapass.

Viktor Amnér – Nathan Deck
Amnér ska sköta offensiven och uppspelen här. Deck är grovjobbaren som är där för att städa upp, ger sig aldrig och är även duktig på att skapa yta för sin backkamrat att skapa lägen på.

Erlend Lesund – Joakim Lilliehöök
Ett backpar endast inriktat på defensivt jobb. De kommer matchas mot Leksands bästa offensiva kedja med Mattias Ritola i spetsen och kommer även att spela majoriteten av tiden som Mora spelar i boxplay.

Christoffer Björklund
Återvände från England sent och har inte riktigt kommit in i det än. En bra sjundeback som kan bryta mönstret när han kommer in på banan.

Forwards:

Mathias Bromé – Jacob Nilsson – Emil Bejmo
Allsvenskans bästa kedja denna säsongen. Bromé med en skridskoåkning få kan matcha, Nilsson en av de större lirarna i svensk hockey med ett fantastiskt spelsinne. Lagkapten Bejmo gör mycket grovjobb för att ge ytor till kedjekamraterna. En kedja att frukta för Leksand.

Alexander Hilmersson – Kevin Goumas – Alex Aleardi
Hilmersson är den stora kulturbäraren och hatar Leksand mer än många andra. Goumas har fungerat som härföraren för Mora den här säsongen och gör sällan en dålig match, dessutom en väldigt skicklig passningsspelare. Aleradi bryter mönstret och är väldigt upp och ner, en dag när han är på humör går han sällan mållös.

Matt Bailey – Emil Aronsson – Pierre Engvall
Bailey är den sista spetsen i i slutskedet av säsongen och måste visa varför. Engvall är precis som Aleardi väldigt upp och ner, men jobbar stenhårt varje byte. Tillsammans med center Aronsson är denna kedja väldigt svår att möta vid sargen.

Fabian Gunnarsson – Robin Johansson – Mats Hjort
En riktig gnuggarkedja som inte tvekar på att smälla på och som är där för att göra livet jobbigt för Leksandsspelarna. Johansson r en underskattad spelare som gör mycket viktigt jobb i det tysta för Mora.

Oskar Svanlund
Svanlund och Gunnarsson brukar spela ungefär lika mycket beroende på i vilket skede av matchen det är. Behövs det offensivt tryck kommer Svanlund vara den som spelar i fjärdekedjans korta byten.

Övriga spelare

William Pethrus (B), Matej Galbavy (Fw), Gustaf Jonsson (Fw)
Pethrus har varit åttondeback på slutet och kommer nog att få sitta ombytt på matcherna, har blandat och gett lite under säsongen. Junioren Galbavy har varit en frisk fläkt när Mora haft en del skador under säsongen. Jonsson längst ifrån truppen just nu men har gjort en del matcher.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN