GUIDE: Så ska Karlskoga slå Rögle

BIK Karlskoga tog revansch efter matchserien mot Mora genom att krossa AIK:s drömmar om uppflyttning. Hockeybladets Svante Störlinge har gått igenom lagets säsong och plockat fram nycklarna som ska ta Karlskoga till SHL. 

Ikväll inleds en av två matchserier i bäst av sju i direktkvalet till SHL. Det vankas daladerby i den ena serien samtidigt som BIK Karlskoga ställs mot Rögle. Den sistnämnda inleds alltså imorgon. Här är allt ni behöver veta inför just den matchserien.

Det är alltså sjätte året i rad som BIK Karlskoga slutat topp fem i HockeyAllsvenskan vilket inneburit play-off eller spel i den tidigare kvalserien. Dock har man aldrig nått enda fram. Nu kommer man från en väldigt fin säsong. I höstas hade man en svit på nio matcher med poäng och man tog 23 poäng av 27 möjliga under den perioden. Trots att man såg dominant ut och var ligans effektivaste lag framåt, hade HockeyAllsvenskans totalt sett bästa målvaktspar, seriens bästa ”special teams” och hade flera spelare högt upp i den individuella statistiken så blev man tvåa i tabellen. Det blev sedan tre raka förluster i den HockeyAllsvenska finalen mot Mora men det kanske är dags den här gången ändå?

Statistiken

1:a i poängligan: Victor Ejdsell, 57 poäng (25+32)
2:a i poängligan: Alexandre Lavoie, 52 (14+38)
4:a i poängligan: Carl Persson, 44 poäng (26+18)

1:a i powerplay efficiency (24.55%)
1:a i penalty killing (87.36%)
1:a i scoring efficiency (11.94%)
1:a i goalkeeping efficiency (2.10 GAA)

Matchcoaching

De flesta lag väljer eller tvingas ändra i laget en del under en säsong. Med spelare som lämnar eller värvas. Så väl topplag som bottenlag. Men inte BIK Karlskogas fall. Truppen har i princip stått orörd sedan i somras. Ingen ordinarie spelare har lämnat eller anslutit permanent. Det är några yngre spelare som fått chansen under säsongen men som lånats ut eller som tillhört J20-laget och en av dessa har lämnat för spel i ett annat J20-lag. En fördel att ha fått spela ihop laget på allvar utan några större förändringar utöver lån och skadorna som varit få.

En del som på allvar blivit väsentlig är hur man matchar laget. Hur man vågar, och försöker, anpassa matchandet till hur motståndarna ställer upp. I matchserien mot AIK spelade huvudtränare Tobias Thermell gärna kedjan Mattsson–Persson–Persson i egen zon. Samtidigt så spelar man mer än gärna den offensivt starkaste kedjan med Victor Ejdsell i spetsen i offensiva situationer.

Det finns dock en trend att vända för Karlskoga. I matchserien mot AIK gjorde man inte ett enda mål i powerplay mot på sex försök över tre matcher och flera kom i den sista avgörande matchen där man inte lyckades när det som mest behövdes. Mot Mora gjorde man två mål på fjorton försök. Det vill säga två PP-mål på tjugo försök vilket ger 10% och de sämsta lagen i grundserierna (HA och SHL) slutade på ungefär 13%. Dags att steppa up där, BIK.

Karlskogas tre nycklar:

Både bredd och spets
Karlskoga visade i matchserien mot AIK att man har fler spelare som kan kliva fram än lagets poängkungar Victor Ejdsell och Alexandre Lavoie. Ta Carl Berglund som exempel. Han avgör matchserien mot AIK i femte perioden med sin tionde poäng på 53 matcher. Emil Kruse kliver in som matchvinnare i suveräne målvakten Andrew Engelage’s frånvaro, vilket vi kommer till senare.

Målvaktsspelet
Det finns mängder av exempel på målvakter som blivit avgörande i matchserier som dessa. En målvakt i form kan vara det viktigaste ett lag har i slutspel och kval. Emil Kruse var många tveksam till när Engelage gick sönder men visade verkligen att han har att göra på den här nivån i framtiden, om inte en högre sådan.

Fysiken
Samtidigt som AIK tröttnade när drabbningen med Karlskoga gick mot sitt slut så trummade Värmlänningarna på med fysiskt spel och högt tempo. Man har ett lag som är starkt, bra tränat och verkligen kan sätta till i närkamperna. De spelade fysiskt mot AIK och gick in med just den inställningen, vilket senare lönade sig.

Så borde BIK matcha laget

Målvakter:

Emil Kruse (Andrew Engelage/Tim Harrysson)
Det är tveksamt kring när lagets ordinarie förstemålvakt Andrew Engelage är tillbaka efter att ha missat serien mot AIK. I den serien storspelade Emil Kruse och han vaktar med största sannolikhet kassen mot Rögle också. På de fyra matcherna låg han på 95 i räddningsprocent. Harrysson har backat upp med Engelage skadad.

Backar: 

Theodor Lennström – Henrik Larsson
Lennström gör sin bästa säsong hittills i karriären och är en back som både kan spela och hålla i pucken fint. Gjorde tre poäng i matchserien mot AIK , 26 i grundserien och hade ett plus/minus på +14. Larsson har visat fin kemi med Lennström och blev HockeyAllsvenskans poängbäste back. Viktiga i powerplay och spelar mycket med Ejdsell’s kedja.

Victor Berglind – Rasmus Bengtsson
Ytterligare en back med fina offensiva kvalitéer i Victor Berglind. Han läser spelet bra och är bra i båda ändarna av isen. Bengtsson har haft en mer tillbakadragen roll och har fått sätta defensiven i första hand. Även han kan spela pucken bra och har offensiv skicklighet i sin verktygslåda.

Jacob Lundegård – Victor Lang
Ett backpar med riktigt fina siffror i plus/minus-statistiken från grundserien där de spelade +16 respektive +7 och är främst defensivt starka. Dock har deras spel inte varit riktigt lyckosamt mot Mora och AIK. I de matchserierna har det blivit minusstatistik men får främst defensiva zonstarter för att möta motståndarnas bästa spelare.

Ricard Blidstrand
Har varit uppställd som sjundeback och de övriga paren har hållits intakta på pappret men Blidstrand har fått sin istid och gjort det bra. Stor och fysisk back som kan spela sig ur egen zon bra och har ett bra skott.

Forwards:

Thomas Valkvae-Olsen – Victor Ejdsell – Alexandre Lavoie
Karlskogas fruktade förstakedja med HockeyAllsvenskans två poängbästa spelare. Stora och offensivt kompletta Ejdsell, spelskicklige Lavoie tillsammans med norske bulldozern Valkvae-Olsen. Ejdsell gjorde 57 poäng i grundserien och Lavoie 52. Mot Mora och AIK har det blivit tre respektive fem poäng från de två.

Simon Mattsson – Juliuz Persson – Carl Persson
Carl Persson har fått stå lite i skuggan av Ejdsell och Lavoie men blev fyra i HockeyAllsvenskans poängliga. En kedja som jobbar hårt i båda ändarna av isen. Mattsson var bra i grundserien och har steppat upp i de sex efterföljande matcherna tillsammans med solida centern Juliuz Persson.

Mikael Eriksson – Daniel Wessner – Carl Berglund
Hårt arbetande kedja driven av kapten Daniel Wessner. På kanterna har han två stora och fysiskt spelande forwards i Eriksson och Berglund. Wessner lägger ner sitt hjärta och sin själ i BIK Karlskoga och driver det Värmländska loket. Han är långt ifrån omtyckt av motståndare och motståndarsupportrar.

Henrik Rommel – Oliver Eklind – Fredrik Höggren
Till vänster hittar vi jokern med AIK-märket på bröstet, ”Henke” Rommel. Rommel är en liten gubbe i lådan som kan kliva fram. Han spelar med Eklind och Höggren som bildat en stabil fjärdekedja mot Mora och AIK med stabila prestationer.

Övriga spelare: Adam Byström Johansson (Axel Lindström och Jonas Karlsson)
Adam Byström Johansson har varit uppsatt som extraforward och där finns en del offensiva kvalitéer och potential. Lindström och Karlsson har tidigare gått skadade.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN