DEBATT: Så spelas SHL och HockeyAllsvenskan i framtiden – om du får bestämma

Varje år kommer diskussionen upp om hur svensk hockey ska spelas i framtiden. Gång på gång är det meningsskiljaktigheter mellan ligorna och supportrarna. Nu vill vi ha dina synpunkter.

Antingen är det utspel från Svenska Hockeyligan, SHL, som upprör, eller så är det gnäll från klubbledare i HockeyAllsvenskan om att det är för svårt att gå upp i SHL. Nästa dag är det gnäll för att SHL-lagen få så mycket i bidrag via TV-avtalet gentemot lagen i HockeyAllsvenskan. Det jag saknar är vad hockeyälskarna, ni som läser detta just nu tycker och känner. Vad är det för hockey vi vill ha? Hur ska det seriesystemet se ut i de två högsta serierna i Sverige? Ska vi ha ”den svenska idrottsmodellen” där lag går upp och åker ut? Ska vi ha mer likt NHL och expansiva KHL? Vad är det som får dig att gå på match efter match? Om du inte går på matcher, men älskar sporten och saknar att gå på matcher – vad skulle få dig tillbaka till arenan?

Krångel, bara krångel

Idag består SHL och HockeyAllsvenskan av 14 lag vardera och samtliga lag spelar 52 omgångar i grundserien. I SHL kan sedan några år laget som placerar sig på tionde plats vinna SM-guld genom Play In (åttondelsfinal sedan förra säsongen). De två sist placerade lagen spelar sedan förrförra säsongen en kvalserie i bäst av sju mot lag från HockeyAllsvenskan. I HockeyAllsvenskan kan laget som placerar sig på åttonde plats kvala sig upp till SHL, genom en krånglig väg kallad Meca Hockey Race. De två bästa lagen möts i en final om att få möta det sämst placerade SHL-laget, förloraren möter segraren i kvalserien (som av någon outgrundlig anledning kallas för slutspelsserien), vinnaren här möter det näst sämsta SHL-lagen om en plats i SHL.

Känslor och nerv

Säga vad man vill om kval och kvalserier, men det är sjukt spännande. Själv har jag som supporter varit med om att både åka ur högsta serien och sedan se mitt lag klättra upp igen. Som journalist var jag med om Malmös uppgång när man slog ut Leksand i en direkt avgörande match på bortaplan. Den tunga stämningen som finns hos förlorarna, den går att ta på. Den elektriska stämningen hos vinnarna, jag rycktes med av Malmöspelarna och supportrarna i deras glädje. Jag glömde nästan bort för en stund att jag skulle åka hem till Stockholm igen tillsammans med en busslast Leksandsfans – kan säga att jag inte var populärast på bussen. Hur många som såg serien mellan Leksand och Modo förra säsongen hade inte hög puls, även om inte känslorna finns hos något av lagen? Mitt hjärta slog i 180 när Brock Montpetit flygandes i luften sköt Leksand tillbaka till SHL, hur var det för dig?

Mitt förslag för SHL och HockeyAllsvenskan

Med det här vill jag säga att det är dags för en förändring. Det ska vara glasklart vad som gäller och om du är det lag som rankas 22:a ska du inte kunna gå upp i SHL. Efter att ha diskuterat med ett antal supportrar från flera olika klubbar är det här mitt förslag till förändring gällande seriespelet samt upp- och nedflyttning.

Mitt förslag till upp- och nedflyttning

SHL (14 lag) – 52 omgångar
Lag 1-8 till Slutspel
Lag 9-10 klara för SHL
Lag 11-13 till Kvalserien
Lag 14 till HockeyAllsvenskan

HockeyAllsvenskan (14 lag) – 52 omgångar
Lag 1 till SHL
Lag 2-4 till Kvalserien
Lag 5-10 klara för HockeyAllsvenskan
Lag 11-13 till Kvalserien-HA
Lag 14 till Div 1

Vad säger du? Diskutera, kom med egna förlag. Debattera!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN