Dålig ekonomi tvingade Timrå att tänka långsiktigt: ”Vi vill ha en tydlig profil”

Timrå IK har gått från att han en dålig ekonomi till att nu vara ett topplag i HockeyAllsvenskan. Kent Norberg avslöjar för Hockeybladet hur Timrå jobbat sig ur den ekonomiskt tunga perioden till att nu vara ett lag som kan utmana.   

Timrå IK leder serien och går som tåget i HockeyAllsvenskan, nu har det börjat lukta SHL på allvar. Med Jonathan Dahléns intåg, och nu senast kanadensaren Alex Lavoie, så ser ett redan starkt lag, ännu starkare ut. Klubbens sportchef, Kent Norberg, vill dock fortfarande hålla en ödmjuk ton inför uppgiften. Kanske är det också det som kommer att ta Timrå tillbaka till svensk hockeys finrum, SHL, så småningom.

– Ja det är klart att det är jättekul att vara ett topplag i igen. Speciellt efter att vi hade ett par år efter att vi åkte ur SHL, med lite tuffare ekonomi, säger Kent Norberg till Hockeybladet.

Det måste vara svårt att inte blicka mot SHL efter den här inledningen?
– Målet inför säsongen var att sluta topp sex för så bra tycker jag att vi är både på pappret och som lag. Men det är också fortfarande vårt mål, det har inte förändrats bara för att vi leder nu.

Timrå prioriterade ett långsiktigt arbete

En stor anledning till att Timrå är ett topplag i HockeyAllsvenskan säsongen 2017/2018 är klubbens långsiktiga arbete. När klubben degraderades år 2013 medföljde också en sämre ekonomisk status för klubben. Det innebar därför att Timrå inte kunde satsa säsongen efter på att spela i högsta serien igen.

Timrå IK med Kent Norberg i spetsen inledde därför ett arbete som skulle ge frukt över en längre tid. Att göra någon enstaka bra säsong då och då var inte aktuellt, Timrå skulle bli en stabil förening med toppambitioner varje år. Föreningen och lagbygget skulle helt enkelt göras om från grunden och rekryteringen av unga spelare för framtiden skulle prioriteras. Idag ser vi ett Timrå, vars laguppställning präglas starkt av den starka 93/94-kull, som Timrå fostrade fram, precis enligt plan.

– Vi kom fram till att vi ville ha en tydlig profil inom Timrå IK när det gällde att bestämma vilken väg vi ville gå. Vi valde att satsa på yngre spelare, och då på vår starka 93/94-kull som är en bra stomme idag. De har varit med länge, men är fortfarande väldigt unga, det tänker man inte alltid på. Jag kan lova att vi har ett helt gäng av spelare idag som kan spela i SHL redan nu.

”Kan inte förvänta oss spelare med den kalibern varje år”

Ofta nämns klubbar som Skellefteå, Frölunda, Brynäs och ett par andra föreningar som ledande inom juniorverksamheten i Sverige. Timrå får sällan de stora rubrikerna för sitt jobb med juniorer, trots att de fått fram smått otroligt stora talanger de senaste åren.

I somras kom kvittot på vad Timrå jobbat fram i Elias Pettersson. En spelare av högsta kaliber och som rankas topp fem inom sin draftkull. Dessutom är fler på uppgång i form av Filip Hållander och talangfulla Jacob Olofsson som väntas gå i den första rundan till nästa draft.

– Ja vi har fått fram fantastiska spelare de senate åren. Men vi kan inte förvänta oss att det ska komma toppspelare av den kalibern varje år. Elias Pettersson, Filip Hållander och Jacob Olofssons är spelare utöver det vanliga.

Hur glad är du att ni lyckades landa både Jonathan Dahlén och Alexander Lavoie?
– Det är självklart jättekul att Jonathan ville komma tillbaka och spela med oss. När det gällde Alex så behövde vi fylla på och han fanns på marknaden. Jag tycker att det visar att vi är att räkna med när vi kan vara med och slåss om de spelarna.

Det är fortfarande långt kvar på säsongen och mycket kan hända, trots att Timrå sitter i en bra position. En sak är iallafall säker, Timrå kommer att vara med i toppen även nästa år med en stark kontinuitet och långsiktighet. Två styrkor som genomsyras, både på och utanför planen.

– Vi jobbar långsiktigt och stenhårt, avslutar en ödmjuk men säker Kent Norberg, sportchef i Timrå IK.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN