BESLUT: Lång avstängning för överfallet – tre domar från Disciplinnämnden

Disciplinnämnden har haft mycket att göra de senaste dagarna. Nu kommer tre stränga straff från Hockeyallsvenskan. Lång avstängning för ett överfall.

Idag har Disciplinnämnden meddelat fyra tuffa beslut om avstängningar. Vi har redan skrivit om Daniel Rahimi, som stängdes av i fem matcher. Nu kommer tre beslut om avstängning i Hockeyallsvenskan.

Sju matcher för överfallet

Den spelare som straffas hårdast är Almtunas Lucas Sandström som får sju matchers avstängning för överfallet på Modos Magnus Häggström. Sandström får dessutom böta 6 900 kronor.

Så här skriver nämnden

Anmälan: I matchminut 49 kommer Modos nr 17 Magnus Häggström in med pucken från den vänstra tekningscirkeln sett från målvakten. Efter det att pucken passerat mållinjen till 6-1 så tacklas Häggström av Almtunas nr 21 Lucas Sandström. Tacklingen kommer från Häggströms blindside och träffar honom i huvudet med en uppåtgående rörelse där Sandström skridskor lämnar isen. Häggström utgår och återkommer inte i spel.

Lucas Sandström: Jag backcheckar hem i mitten av banan och vill hem i hjärtat och skydda den delen av banan. Jag påbörjar tacklingsfasen och Häggström bryter in i den delen som jag vill stänga. Avsikten är att stänga hans väg för att på så sätt Häggström ska välja vägen bakom målet. När han bryter in och jag fortsätter så blir det en kollisson där jag vill ha stopp i spelet. Min avsikt är bara att stänga hans väg och Häggström ser att jag kommer in i den ytan han vill ta.

Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Lucas Sandström gjort sig skyldig till tackling mot huvudet som lett till skada och som bedöms vårdslös. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara 5 matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.  Vid straffmätningen har nämnden, förutom vad som anges härovan, särskilt beaktat följande nyckelfaktor:

  • Förseelsen innebär typiskt sätt stor skaderisk och skada uppstår.
  • Tacklingen kom från blindside
  • Tacklingen utdelades med en uppåtgående rörelse
  • Tacklingen var sen

Spearing ger tre matcher

Panterns Robin Dahse stängs av i tre matcher för en ful spearing på Vita Hästens målvakt Pontus Sjögren. Dahse ska också böta 3 000 kronor.

Så här skriver nämnden

Anmälan: Efter 19:00 i den tredje perioden har Vita Hästens målvakt pucken bakom eget mål. IK Panterns spelare #12, Robin Dahse, tar då kontakt med målvakten varpå han ådöms Goaltender Interference. Avblåsning sker och gruff uppstår. #12, Robin Dahse spearar då Vita Hästens målvakt. Han ådöms MP.

Robin Dahse: Pontus Sjögren åker bakom målet och står med pucken när jag kommer. Jag tycker att han trillar väldigt lätt. Efter detta tar han ett grepp om mitt vänstra ben så att jag inte kan röra mig. Därav får jag panik, hör inte signalen och försöker komma loss. Därefter försöker jag få ner klubban mellan hans benskydd och ta mig loss. Klubban tar på benskyddet och andra motståndare kastar sig över mig.  Jag har pratat med Pontus om situationen och han har inga ”hard feelings”. Jag känner honom sedan tidigare och han vet att jag inte är en bråkstake som vill skada folk. Jag har aldrig tidigare varit avstängd eller spearat någon. Min mening var inte att bråka utan att ta mig loss då jag fick panik av att han höll fast mig. Det inträffade i stridens hetta och jag bad om ursäkt flera gånger till Pontus.

Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Robin Dahse gjort sig skyldig till spearing. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara 3 matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.  Vid straffmätningen har nämnden, förutom vad som anges härovan, särskilt beaktat följande nyckelfaktor:

  • Förseelsen utdelas på en liggande spelare
  • Förseelsen innebär typiskt sätt stor skaderisk
  • Förseelsen är vårdslös och respektlös

Tre matcher för Oskarshamnsspelaren

Robin Söderqvist i Oskarshamn stängs av i tre matcher efter att ha tacklat en Karlskogaspelare. Han ska också böta 3 000 kronor.

Så här skriver nämnden

Anmälan: Efter 2:20 in i tredje perioden tacklar Oskarshamns spelare nr 63 Robin Söderqvist en BIK spelare som kommer åkande strax ovan rödlinjen på Oskarshamns plan halva. Söderqvist tacklar då BIK spelaren mot huvudregionen blind-side där merparten av våldet träffar BIK spelaren i huvudet. Spelaren ser inte den tacklande spelaren och är oförmögen att kunna skydda sig. Spelaren utgår från matchen.

Robin Söderqvist: Jag ser honom och gör mig beredd för att kunna ta pucken och jag uppfattar det inte som att jag tacklar honom, utan att jag gör mig mer beredd för en krock. Jag har ingen uppåtgående rörelse eller armbåge i själva momentet. Tyvärr har spelaren blicken ner mot isen och ser inte mig varför smällen blir olycklig. Jag vill tillägga att jag absolut inte haft någon uppsåt att försöka skada någon.

Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Robin Söderqvist gjort sig skyldig checking to the head som bedöms som vårdslös. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher, inklusive den automatiska avstängning som följer av ett match penalty. Robin Söderqvist ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid bedömningen av avstängningens längd har Disciplinnämnden beaktat följande faktorer.

  • Oförberedd spelare som inte är puckförare
  • Respektlös
  • Låg fart

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN