Vitryssland vann ödesmatchen mot Slovenien

Fortsatt existens i A-VM stod på spel. Det var tajt mellan lagen, men tillslut vann Vitryssland över Slovenien med 2-5.

Förutsättningarna inför bottenmötet i grupp B var enkla, segrande laget stannar med största sannolikhet kvar i A-VM.

Matchens betydelse märktes redan vid nedsläpp, eftersom båda lagen var extremt taggade och fokuserade. 13:12 in i period ett tog Vitryssland ledningen med 0-1, genom ett snabbt skott av Alexander Pavlovich. Drygt två minuter senare fick Slovenien ett powerplay. Då var den tidigare Södertäljespelaren Ziga Jeglic framme och kvitterade till 1-1, efter en närkamp framför Vitrysslands mål. Och med mindre än minuten kvar av den första perioden klev David Rodman fram och gjorde 2-1 till Slovenien.

Mellanakten hann knappt starta innan bröderna Kostitsyn stod för ett fint passningsspel, som ledde till att Yevgeni Kovyrshin kunde kvittera till 2-2.
Efter detta var det Vitryssland för hela slanten. De hann med att göra ytterligare tre mål innan period två var över och 2-5 var ställningen efter 40 minuter.

Slovenien kom dock ut från pausvilan som ett nytt lag och inledde tredje perioden bäst. Dock fick man inte utdelning på sina chanser. Ju längre perioden gick, desto mer tog Vitryssland tillbaka kommandot, även om man inte var lika starka som i de två första perioderna. Med cirka tre minuter kvar av period tre tog Slovenien ut målvakten Gasper Kroselj. Dock blev det inga fler mål i matchen och därmed vann Vitryssland ödesmatchen med 2-5. Eftersom vinsten bärgades vid ordinarie tid, innebar det att Slovenien åkte ur A-VM.