Tre Kronor: Stockholmskedjan briljerade igen – Sverige obesegrat i gruppen

Det var dags för den sista matchen i gruppen för Tre Kronor under tisdagskvällen. Den spelades mot grupptvåorna Ryssland. Ett fullsatt Royal Arena, av svenska fans, väntade som vanligt på Sveriges VM-trupp.

Inför matchen innebar en seger för Tre Kronor att de skulle få möta vinnaren i matchen mellan Danmark-Lettland i kvartsfinal. Vid förlust skulle det innebära att Sverige skulle ställas mot Connor McDavids Kanada. Med den lilla detaljen i åtanke var det mycket på spel i den sista gruppspelsmatchen.

Det var grinigt i matchens inledande skeende, något som verkligen inte gynnade Sverige. Rickard Rakell tog en utvisning direkt och nästan som vanligt i den här turneringen satt det snart en svensk gubbe till i utvisningsbåset. Adam Larsson åkte ut 2+2 för en hög klubba. Inom loppet av bara två spelade minuter hade Sverige alltså dragit på sig tre utvisningar, varav två av de tre stod en enda spelare själv för. Såklart gör ett lag som Ryssland mål om de bjuds på så många powerplay i rad. Kirill Kaprizov öppnade målskyttet.

Stockholmskedjan vaknade

Utvisningarna fortsatte att dugga tätt för Tre Kronor och Anders Nilsson var verkligen en stor anledning till varför Sverige fortfarande hade bar ett mål att jaga. Kvitteringen dröjde hela vägen tills hälften av matchen då Mika Zibanejad öppnade målskyttet i ett, för en gångs skull, svenskt powerplay.

Sedan vaknade alla spelarna i Stockholmskedjan. Rickard Rakell dundrar enkelt in pucken i öppen kasse. Detta efter ett otroligt förarbete från Mika Zibanejad som höll undan en rysk försvarare, rundade målburen och slog den avgörande passningen. Mattias Janmark var med i uppspelet och noterades också för en assist. Vid ställningen 2-1 till Tre Kronor var den här matchen definitivt ett bevis på att Stockholmskedjan kan ha lekstuga även om motståndet är rankat som tvåa på IIHF:s världsranking.

Mattias Ekholm avgjorde tillställningen i tom kasse med en minut kvar att spela, han sköt bakom den egna förlängda mållinjen. Slutresultatet blev 3-1.

Helt obesegrade i gruppen

Tre Kronor förlorade inte en enda gång i gruppen och tappade bara en enda poäng mot Slovakien, däremot har Sverige fortfarande problem att hålla sig borta från utvisningsbåset. Visst, domaren tog faktiskt en rad tveksamma svenskutvisningar den här gången. En sak är i varje fall säker. Om Sverige inte hade drabbats av så mycket spel i boxplay hade förmodligen siffrorna dragit iväg i den här matchen också. Stundtals såg det ut som att Sveriges första och andra femma spelade powerplay trots att Ryssland var fulltagligt.

Stockholmskedjan har nu visat att de kan leverera mot tufft motstånd och Filip Forsberg, Viktor Arvidsson och Mattias Ekholm har fått en match i benen innan allvaret börjar på torsdag. Patric Hörnqvist stod också för en stabil insats och visade stor styrka med pucken.

Lettland vann mot Danmark, vilket betyder att Sverige inte spelar kvartsfinal mot värdnationen. Det kommer alltså att bli Lettland för Tre Kronor på torsdag. Men om Stockholmskedjan spelar så här bra hade även Kanada fruktat Tre Kronor om de mötts i kvartsfinalen.

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN