Tre Kronor: NHL-stjärnan levererade direkt

I den näst sista gruppspelsmatchen för Tre Kronor fick Schweiz äran att vara nästa lag upp på slaktbänken. För att göra läget ännu värre för motståndet hade även Tre Kronor fått två spelare matchklara av de fyra NHL-förstärkningarna som nyligen tackat ja.

Det fanns inga som helst tecken på att Tre Kronor skulle förlora den näst sista gruppspelsmatchen mot Schweiz. Lägg därtill att två av de fyra kommande NHL-spelarna som nyligen tackat ja till VM redan var klädda för spel. Både Patric ”Bengan” Hörnqvist från Pittsburgh Penguins och Viktor Arvidsson från Nashville Predators hade snörat på sig rören. Viktor Arvidsson landade igår eftermiddag. Tidigare i dag landade Patric Hörnqvist och redan vid tiden 09.18 i den första perioden hade han skrivit in sig i målprotokollet.

Skottstatistik på 29-9

Innan ”Bengan” gjorde sitt första mål i turneringen hade John Klingberg nätat. Det stod alltså 2-0 när Patrick Hörnqvist presenterade sig. Mikael Backlund satte senare 3-0 i den andra perioden. Schweiz var helt och hållet nedtryckt. Skottstatistiken efter den andra perioden vittnade om vilka som verkligen bestämde ute i rinken, den noterades till hela 29-9 till Tre Kronor. Det var nog därför som ingen förstod hur i hela världen Schweiz hade lyckats göra ett mål. Från ingenstans klev Ramon Untersander, som spelar i tredjekedjan, fram och drog till med en riktig fullträff i krysset.

Inför den sista perioden var det ändå inga tvivel om vem som skulle gå segrande. Rent övrigt var Schweiz väldigt uddlösa, Tre Kronor försvarade väldigt bra och smällde också på rejält när det behövdes. Ändå blev det nerv i matchen när Schweiz återigen producerade, den här gången var det Raphael Diaz som stod för ett kanonskott.

Ännu en rysare

Inledningsvis såg det ut som att det skulle bli en slakt, men istället utvecklades den här matchen alltså till ytterligare en rysare. I den här turneringen har Tre Kronor under de senaste matcherna slagit av på tempot rejält direkt efter bra inledningar. Varje gång har det straffats sig och blivit onödigt spännande. Sverige måste börja döda matcherna. Istället tenderar Tre Kronor att ta utvisningar i helt fel lägen och hjälpa motståndarna in i matchen ännu mer. John Klingberg tog till exempel en riktigt onödig hakning när Schweiz redan hade börjat etablera tryck och kommit in i matchen. Det måste bli skärpning på de punkterna. Anders Nilssons målvaktsspel var i varje fall stabilt i boxplayet och han såg till att Sverige behöll ledningen.

Svenska fansen pustar ut

Men trots att Sverige bjöd in Schweiz stannade ändå klockan på 7.01 i sista perioden. De svenska fansen, vilka som vanligt fyllde Royal Arena, kunde pusta ut. Adam Larsson, framspelad av Mikael Backlund, dundrade nämligen in ett direktskott från blålinjen. När Mikael Backlund fick en utvisning när det återstod mindre än fem minuter kvar av matchen, tog också Schweiz ut målvakten och spelade powerplay sex mot fyra. Magnus Pääjärvi avgjorde i tom kasse.

Kanske har Tre Kronor-spelarna börjat bli trötta på att spela mot nationer som inte är i närheten av att inneha samma kvalitéer. För när de hade ledningen med 5-2 i slutet och allt var klart, fick ändå Schweiz in 5-3. Även om det var drygt 40 sekunder kvar släppte Sverige på koncentrationen och gav motståndet ett väldigt onödigt mål. Matchen slutade 5-3. Tre Kronor, med alla NHL-spelare som dessutom ska bli fler, måste sluta göra matcherna mer spännande än vad de är. Sverige spelar inte den hockeyn de är kapabla till i hela 60 minuter. Tempot är ibland betydligt lägre än vad det borde vara och denna inställning kommer att straffa sig mot bättre nationer än Schweiz.