TRE KRONOR: Krossade USA i semin – inte en förlust inför finalen

Tre Kronor spelade i den tidiga semifinalen och ställdes mot USA. Anders Nilsson fick fortsatt förtroende i den svenska kassen, Dennis Everberg och Lias Andersson ställdes utanför de fyra kedjorna.

I semifinalen som Tre Kronor spelade mot USA fick Anders Nilsson fortsatt förtroende. Det var ett klokt beslut, under första perioden var han definitivt en av Sveriges bästa spelare. Han stod för både svettiga och stabila ingripanden. USA hade kommandot i början av matchen, men Tre Kronor spelade smart och greps inte av panik. Ett lugnt och kontrollerat defensivt arbete parat med ett bra målvaktsarbete gjorde att amerikanerna inte kunde få in pucken.

Sverige spelade smart och detta resulterade så småningom i att Tre Kronor också tog ledningen med 1-0 vid tiden 14.43 i den inledande perioden. Viktor Arvidsson sopade in en retur från Jacob de la Rose, även Filip Forsberg fick en assist. Trots att USA förde matchen i början låg de ändå under i den första periodpausen. Klart psykologiskt övertag för Tre Kronor.

Påbörjade krossen

Frustrationen märktes också i det amerikanska båset. De kunde bara inte få in pucken. USA bjöds till och med på en dubbelutvisning av Adam Larsson som tog en riktigt onödig hög klubba på Charlie McAvoy. Men den här gången är det svårt att kritisera Tre Kronors dåliga disciplin. Istället för att amerikanarna gjorde 1-1 i powerplay blev det nämligen mål för Sverige i boxplay. Mikael Backlund bröt sig rappt loss och kom helt fri, målvakten klarade men Magnus Pääjärvi lirkade in returen.

Sverige fortsatte och Patrick Hörnqvist kapitaliserade i powerplay på Johnny Gaudreaus utvisning. Bara sekunder efter 3-0 kom även 4-0. Mattias Janmark noterades för Tre Kronors fjärde mål och Sverige ångade på mot final. Det fanns inga som helt tecken på att USA skulle resa sig efter Sveriges grymma effektivitet i den andra perioden.

Fulländade krossen

Sverige hade heller inte rasat ihop en enda gång under VM-turneringen hittills och ingenting talade för att de skulle göra det nu heller. Det blev verkligen inte så. Sverige spelade en grym match från start till mål. Sett till hela matchen var USA helt chanslösa, de fick inte in några puckar i början och deras taktik att forcera vid matchens inledande skeende fick ett rejält bakslag när Sverige visade upp enorm effektivitet, felfritt målvaktsarbete och ett bra försvar.

USA tog ut målvakten när lite drygt åtta minuter återstod. Då blev det mål direkt i tom kasse, Viktor Arvidsson satte 5-0 och de få amerikanerna som var på plats i Royal Arena påbörjade hemfärden. Tre Kronor fulländade senare krossen och slutresultatet blev 6-0. Det var Adrian Kempe som fick göra det sista målet, assisten av Mikael Backlund.

Skottstatistiken blev 20-41 till USA och matchen slutade 6-0 till Tre Kronor. Med andra ord köpte Anders Nilsson en plats mellan stolparna i finalen. Den spelas mot antingen Schweiz eller Kanada imorgon.