TRE KRONOR: Härifrån kommer de svenska hjältarna – vi har listat moderklubbarna

Vi har listat moderklubbarna för de svenska hjältarna i Tre Kronors VM-trupp. Härifrån kommer de svenska hjältarna som ska ta Tre Kronor hela vägen till guld.

Målvakter

30. Filip Gustavsson – Kågedalens AIF

Kåge är en liten ort drygt en mil norr om Skellefteå. Kågedalens AIF bildades 1962 och har förutom ishockey även fotboll och innebandy på programmet. Klubben saknar seniorverksamhet.

31. Anders Nilsson – Luleå HF

Luleå HF är en klubb i Luleå som ligger i Norbottens län. Den bildades 1977 som GroKo Hockey. Det har varit spel i Sveriges högsta liga ända sedan säsongen 1984/1985. Klubben har även vunnit ett SM-guld 1996. En rad stjärnor som Mikael Renberg, Tomas ”Bulan” Berglund, Mattias Öhlund och Linus Omark, för att nämna några, har representerat klubben.

35. Magnus Hellberg – Almtuna IS

Det är i Uppsala som Almtuna IS håller till. Klubben bildades 1932 men hade inte hockey i programmet, det var först 1947 som Almtuna IS inkorporerade sporten. I dag är klubben en renodlad hockeyklubb.

Backar

3. John Klingberg – Lerums BK

Lerum är en svensk by i Västra Götalands län. Klubben Lerums BK grundades 1932 där bandy var huvudverksamheten. I dag spelas enbart hockey då bandyn upphörde 1993. LBK har bland annat fostrat NHL-spelarna Loui Eriksson och Viktor Stålberg.

5. Mikael Wikstrand – IFK Ore

För 81 år sedan, 1937, bildades IFK Ore i Furudal som ligger i Dalarna. Nu håller klubben till i division 3, men har även i några år spelat i division 1.

6. Adam Larsson – Skellefteå AIK

Den här klubben, från Skellefteå i Västerbottens län, har spelat 37 säsonger i Sveriges högsta division och har blivit svenska mästare 1978, 2013 och 2014. Hockeyn togs upp på programmet 1943 och blev sedermera fristående 1985. Då bytte klubben namn till Skellefteå Hockey Club. Men 1991 återtogs namnet Skellefteå AIK. Några kända spelare från Skellefteå AIK är: Hardy Nilsson, Roland Stoltz, Jimmie Ericsson och Joakim Lindström.

14. Mattias Ekholm – IFK Ore

Se Mikael Wikstrand.

23. Oliver Ekman Larsson – Tingsryds AIF

Klubben är en idrottsförening i Tingsryd, Kronobergs län, och bildades 1923. Hockey är den mest framgångsrika sektionen i klubben, de har genom åren spenderat 7 säsonger i Sveriges högsta division.

47. Hampus Lindholm – Jonstorps IF

Klubben har sitt säte i Jonstorp i Höganäs kommun. Ishockeylaget är mer känt som Jonstorps Tigers, just nu spelar klubben i division 2 men laget har under 00-talet spelat merparten av säsongerna i division 1.

Forwards

9. Adrian Kempe – Kramfors-Alliansen

Klubben bildades 1904 i Kramfors, Ångermanland. De senaste sex säsongerna har Kramfors-Alliansen spelat i division 2. Innan dess hade de några säsonger i division 1.

11. Mikael Backlund – VIK Västerås IK

Västerås ligger i landskapet Västmanland. Den gångna säsongen gick VIK Västerås IK upp till HockeyAllsvenskan igen. Klubben har bland annat fostrat Nicklas Lidström. Han är förstås en av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna med bland annat fyra Stanley cup, ett OS-guld och inte mindre än sju gånger har han blivit framröstad till NHL:s bästa back. Även Pär Mårts och Patrick Berglund startade sina karriärer i klubben.

12. Johan Larsson – Sudrets HC

I år gick klubben upp till division 2 och har sitt säte i Gotland. Hemmarinken heter Hemse Ishall och byggdes 1989. Säsongen 2000/2001 spelade Sudrets HC i division 1.

13. Mattias Janmark – SDE HF

Ishockeyföreningen är en sammanslagning med Stocksunds IF, Danderyds SK och Enebybergs IF. De tre klubbarna slogs ihop 2007 och områdena ligger i Stockholms län.

14.Gustav Nyquist – IK Skäret

Klubben bildades 1962 och 1997 bildades en ny förening i en stor sammanslagning där IK Skäret ingick. Nu heter klubben Limhamn HK och den håller till i division 3. Limhamn är en stadsdel i Malmö.

18. Dennis Everberg – VIK Västerås IK

Se Mikael Backlund.

24. Lias Andersson – Kungälvs IK

En klubb med många spelare som lyckats i karriären. Klubben bildades 1952 och A-laget spelar i division 2. Stjärnorna som fostrats här är Mikael Andersson, Per-Johan Axelsson, Anton Axelsson, Niklas Andersson och Fredrik Sjöström. Kungälv är en tätort i södra Bohuslän.

25. Jacob de la Rose – Arvika HC

Med säte i Arvika, Värmlands län, grundades klubben 1960. Det skedde en sammanslagning år 1962 med fotbollen och IFK Arvika blev det nya namnet. Senare bröt sig ishockeysektionen loss 1971 och det gamla namnet Arvika HC återupptogs. Ända sedan 2006/2007 har Arvika HC spelat i division 2.

33. Viktor Arvidsson – Kågedalens AIF

Se Filip Gustavsson.

67. Rickard Rakell – Spånga IS IK

Idrottssällskapet ligger i Spånga, beläget vid den nordvästra delen i Stockholm. De senaste säsongerna har Spånga IS IK spenderat i division 2. Djurgårdens Andreas Engqvist och Skellefteås Oscar Möller inledde sina karriärer i klubben.

72. Patric Hörnqvist – Gillbo IF

Efter många år av ekonomiska problem har klubben tvingats till att lägga ned. Gillbo IF gick i konkurs 2002 och har inte varit aktiva sedan dess. Klubben hade säte i Rotebro, Sollentuna kommun i Stockholms län.

91. Magnus Pääjärvi – IF Malmö Redhawks

År 1972 bildades Malmö Redhawks, i Skåne, de har spenderat 21 säsonger i Sveriges högsta liga. Klubben blev svenska mästare 1992 och 1994. Efter en lång sejor i HockeyAllsvenskan under perioden 2007-2015, lyckades klubben med att ta sig tillbaka till SHL. Några kända spelare från klubben är Peter Lindmark, Patrick Sylvegård och Andreas Lilja.

93. Mika Zibanejad – Hammarby IF

Ishockeysektionen Hammarby Hockey bildades 1921 i den svenska idrottsföreningen Hammarby IF i Stockholm. Hockeysektionen gick i konkurs 2008, då  spelade klubben i HockeyAllsvenskan. Bajen Fans IF grundades direkt efter konkursen med målet att hockeyn återigen skulle bli en del av Hammarby IF. Det blev också så 2013 när klubben kvalade uppp till division 1. Spelare som Rolf Pettersson, Pelle Lindbergh och Johnny Oduya har representerat Hammarby IF.

Filip Forsberg – Leksands IF

Leksand är en tätort i Dalarna. Klubben är mest känd för sin ishockeysektion men inkluderar även andra sporter som konståkning. Leksands IF har spelat 55 säsonger i Sveriges högsta division. Det har blivit fyra SM-guld åren 1969, 1973, 1974, 1975. Några spelare, vars nummmer blivit pensionerade, som representerat Leksand är Christer Abrahamsson, Åke Lassas, Dan Söderström och Nils Nilsson.

Skadade spelare

Dessa två spelare var med i inledningen av turneringen men har skadat sig och uteblir i kommande matcher.

40. Elias Pettersson – Ånge IK

I Ånge, en tätort i västra Medelpad, har Elias bror Emil och förre storstjärnan Samuel Påhlsson spelat sina första hockeymatcher. Klubben bildades 1952. Idag har inte klubben något aktivt A-lag. Klubben har två ungdomslag igång.

56. Erik Gustafsson – Nynäshamns IF HC

Förra året fyllde klubben hundra år då den bildades 1917. Ishockeyn kom in på programmet först 1945. Nynäshamns IF HC har de senaste åren pendlat mellan division 1 och division 2, just nu håller de till i division 2. Nynäshamn är en tätort i Stockholms län.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN