IIHF: Oroligheter och pandemi kan stoppa Herr-VM – Dam-VM ställs in

Idag meddelade Internationella Ishockeyförbundet, IIHF, att Dam-VM 2021 ställs in. Något senare kom även osäkerhet kring Her-VM i Minsk och Riga.
– Det här är riktiga och mycket allvarliga överväganden, säger René Fasel.

Idag meddelade IIHF att Dam-VM 2021 i februari ställs in och det gör att Damkronorna får vänta ett år till på att försöka ta sig tillbaka till den högsta divisionen. IIHF ställer in Damernas VM på grund av den rådande pandemin.

– Liv och hälsa kommer alltid först. Med det sagt så är beslutet givetvis jättetråkigt på ett sportsligt plan, säger Ulf Lundberg, Damkronornas förbundskapten till förbundets hemsida.

Herr-VM också i fara

Även Herr-VM i Minsk och Riga är i farozonen av flera anledningar. Dels den rådande pandemin som kan sätta stopp för VM även nästa år. Dessutom är det inget bra säkerhetsläge i Minsk och Belarus för tillfället. Det gör att IIHF och arrangören inte kan garantera varken de tävlandes eller publikens säkerhet som läget är just nu.

– Vi måste ta läget i Belarus på allvar, även den pågående covid-19-pandemin kommer att få en betydande inverkan på VM i Minsk och Riga, säger René Fasel president i IIHF till förbundets hemsida.

Den expertgrupp som tillsattes för att kontrollera situationen i Minsk lämnade en rapport som medförde långa diskussioner i IIHF-rådet.

– Det här är riktiga och mycket allvarliga överväganden som görs. Om du tar en normal säsongssituation skulle det inte vara realistiskt att garantera förmågan att genomföra turneringen i Belarus och Lettland, säger René Fasel oh fortsätter:

– Vi måste vara säkra på att ett mästerskap ska kunna äga rum på ett säkert och ansvarsfullt sätt för alla.

Ska göra allt

IIHF gör nu allt som står i sin makt att genomföra VM på ett säkert sätt och planen är fortfarande ett delat mästerskap mellan Minsk och Riga.

– Oavsett vad vi bestämmer oss för, kommer vi att ta oss tid att fatta ett rationellt beslut baserat på den bästa informationen vi har. Den här rapporten var en bra start för oss och har inlett en konstruktiv diskussion mellan rådets medlemmar, säger Fasel och fortsätter:

– Vi tar det vi lärde oss, går tillbaka till organisationskommittéernaoch regeringarna. Vi hittar den bästa vägen framåt för IIHF och dess medlemmar.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN